Rechtsgelijkheid?

Door: Johan Winkelhorst. Op dit artikel berust copyright.

Soms vraag ik mij af of het begrip ‘rechtsgelijkheid’ een andere betekenis heeft gekregen in de loop der jaren. Ook deze week heb ik mij deze vraag gesteld. In een ochtendblad las ik dat een 63-jarige vrouw was aangehouden bij een poging twee tubes tandpasta (een merkproduct) te stelen van bijna 4 euro. Zij werd veroordeeld tot een taakstraf van 60 uur en tot het betalen van een boete van 120 euro. Een volkomen terechte straf vinden wij dat in Nederland. Iemand moet met zijn of haar vingers van andermans eigendom afblijven. Dat iemand leeft op de rand van de armoede kan en mag nooit een rol spelen.

In het genoemde ochtendblad las ik ook een artikel over een Gelderse burgemeester. De man had voor een tweede keer onjuiste declaraties ingediend. Daaronder de kosten van een reis die hij niet maakte en de kosten van een etentje. Dit etentje had hij moeten betalen uit de vaste vergoeding die een burgemeester krijgt. Ik maak uit het artikel op dat er nog meer onjuiste declaraties waren gedaan door de edelachtbare. Foei toch burgemeester. De burgemeester besluit op te stappen. Hij zegt gelukkig ook dat het hem spijt en dat hij het ten onrechte geïncasseerde geld zal terugbetalen. Een rechter komt er niet aan te pas. Hij gaat een zware tijd tegemoet. Een halfjaar moet hij het doen met zijn inkomen van circa 8-duizend euro. Daarna krijgt hij hooguit vier jaar wachtgeld dat iets lager ligt. Hoe moet de man verder met zijn leven, hoe kan hij daarmee rondkomen. Wie moet nu zijn tandpasta betalen.

Uit betrouwbare bron heb ik vernomen dat de eerder genoemde misdadigster haar excuses heeft gemaakt en de tubes tandpasta heeft teruggeven. Helaas verandert dit niets aan de haar opgelegde straf. Is dit de nieuwe ‘rechtsgelijkheid’ in ons land.



« Terug naar het artikel
Advertenties
Advertenties
Delightnet Home Automation for free