De grote veranderingen in het sociaal domein

De grote veranderingen in het sociaal domein
Woensdag 26 oktober is de inleider bij de derde workshop in de serie  “Gemeentepolitiek”  Henk Kok, oud wethouder van o.m. Aalten en Arnhem.  
 
Henk kwam in 1982 in de gemeenteraad van Aalten voor een voorloper van de Progressieve Partij. Hij was in Aalten wethouder in verschillende periodes met in de portefeuille o.a. verkeer, milieu en welzijn. Tot 2010 was Henk wethouder in Winterswijk o.a. op het sociale terrein. Vanaf 2010-2015 had hij een zware klus in Arnhem als wethouder van GroenLinks met o.a. de WMO, maatschappelijke opvang en duurzaamheid in zijn portefeuille. Henk heeft Nederlands gestudeerd en was voor zijn politieke beroepscarrière leraar Nederlands bij Schaersvoorde te Aalten.
 
Niets verandert zo snel als het sociale domein. De drie grote wetgevingstrajecten op het gebied van zorg, jeugd en werk zijn afgerond. De afgelopen jaren met heel veel gesteggel over geld,  systemen, bevoegdheden.  Denk aan acties in de zorg, sociale werkvoorziening en het maatschappelijke ongenoegen over de salarisstructuur.  Gemeenten zijn nu meer dan ooit verantwoordelijk. Nog even en 70-75% van de gemeentebegroting wordt ingenomen door jeugdzorg, participatiewet, wet maatschappelijke ondersteuning en nieuwe welzijnswet.
Alles gericht op het zelfredzaam maken en houden van mensen, ook al hebben ze een zetje in de rug nodig. Een constante spanning tussen “eigen kracht”, “mantelzorg” en zorgbehoefte en kwaliteit van leven. Zeker met het oog op de vergrijzing en ontgroening.
Maar door mensen en medewerkers wordt deze gedwongen “zelfredzaamheid” vaak ervaren als een gevolg van ridicule bezuinigingen . Hoe houden we de zorg betaalbaar en het leven leefbaar? Veel wordt geregeld via landelijke wetgeving, maar ook lokaal zijn accenten en keuzes mogelijk.
Vanaf nú gaan we de gevolgen op lokaal niveau merken. Waarin kan een gemeente zich onderscheiden en sterk maken?
 
De workshops worden gehouden in het nieuwe Kulturhus te Dinxperlo op 4 woensdagavonden steeds om 19.30 uur. (Veel)meer informatie in de folder die je kunt aanvragen bij secretariaat@progressieve-partij.nl of kunt downloaden op www.progressieve-partij.nl. Deelname aan aparte workshops is mogelijk. Wel even een seintje aan sectretariaat@progressieve-partij.nl  
 
Inlichtingen over dit persbericht:
Joop Wikkerink, fractievoorzitter Progressieve Partij
Email: joop.wikkerink@progressieve-partij.nl
Tel. 0543-451842
*


 

« Terug naar het artikel
Advertenties
Advertenties
Delightnet Home Automation for free