Inwoners spreken zich uit over gemeente Aalten in 2025

AALTEN - Rust en ruimte om te leven zoals jij dat wilt, met hulp van de samenleving én de gemeente als je dat nodig hebt. Zo zien deelnemers aan ‘U Spreekt’, het inwonerspanel van de gemeente Aalten, hun toekomstige gemeente het liefst. Het inwonerspanel telt ruim 1.300 panelleden. Ruim 80% daarvan vulde eind vorig jaar de vragen in over ‘hun’ gemeente in 2025 en verder. Het college van burgemeester en wethouders gebruikt de uitkomst om een toekomstvisie op te stellen voor de gemeente Aalten in 2025 en verder.

 

 

 

Naoberschap staat ook in 2025 nog hoog in het vaandel. De samenleving (buurt, verenigingsleven, kerk e.d.) is er volgens de ondervraagden verantwoordelijk voor dat ouderen niet vereenzamen en dat degenen die dat nodig hebben sociale ondersteuning krijgen. 

 

 

 

Kansen en bedreigingen

Als men nadenkt over de gemeente in het jaar 2025, dan hoopt een groot deel van de deelnemers dat er vooral kansen worden benut op het gebied van lokale economie en werk, bereikbaarheid en groen en natuur. Ontwikkelingen op sportgebied, inzet van vrijwilligers en digitalisering worden het minst kansrijk gevonden. Deelnemers maken zich vooral zorgen over het winkelaanbod, de veranderende bevolkingssamenstelling en de lokale economie en werk.

 

 

 

Lage woonlasten

Gemeente Aalten heeft de laagste woonlasten in Gelderland en behoort ook landelijk tot de gemeenten met de laagste woonlasten (onroerendezaakbelastingen, afvalstoffen- en rioolheffing). De helft van de deelnemers vindt het belangrijk dat dit zo blijft. Anderen zijn bereid meer te betalen als de gemeente dat investeert in het in standhouden van voorzieningen en/of daarvoor meer service zou verlenen.

 

 

 

Meer investeren in zorg, jeugd en veiligheid

De belangrijkste werkgebieden van de gemeente voor de toekomst zijn, in de ogen van de deelnemers, zorg, veiligheid, handhaving en toezicht en jeugd en onderwijs. De gemeente zou daaraan in de toekomst ook meer moeten besteden. 

 

 

 

Duurzaamheid

Gemeente Aalten conformeert zich aan het Achterhoekse streven om in 2030 energieneutraal te zijn. Deelnemers aan het inwonerspanel zijn van mening dat de gemeente het verminderen van energiegebruik actief moet stimuleren door middel van voorlichting en samenwerking tussen ondernemers en inwoners moet stimuleren.

 

 

 

Hoe verder?

Er wordt een visie geschreven voor de gemeente Aalten in 2025 en verder. Daarin worden de resultaten van het onderzoek onder deelnemers aan inwonerspanel ‘U Spreekt’, de rode draad uit de meedenkavonden in september/oktober 2017 en inbreng vanuit de organisatie en de raad meegenomen. De planning is dat burgemeester en wethouders de visietekst gemeente Aalten 2025 en verder aanbieden aan de nieuw gekozen gemeenteraad. Zij kunnen dan in mei 2018 de visie Aalten 2025 en verder vaststellen. 

 

 

 

De uitkomsten van het onderzoek zijn samengevat in een factsheet. Deze is te vinden op www.uspreekt.nl. 


« Terug naar het artikel
Advertenties
Advertenties
Delightnet Home Automation for free