Vragender kerkpad is de titel van een fraai uitgevoerd boek over het kerkelijk leven van Vragender door de eeuwen heen. Het boek is samengesteld door Henny Bennink, Frans Lageschaar, Johan te Molder, Wim Rutgers, Bennie Schilderink, Hans Veldkamp en Jos Wessels, telt bijna 300 bladzijden. Van de 175 foto’s die er-in zijn afgedrukt, is het overgrote deel nog nooit eerder gepubliceerd.
De inhoud. Het eerste van de vijftien hoofdstukken gaat over de ontstaans- en occupatiege-schiedenis van Vragender. {readmorelink}Lees verder...{/readmorelink}
De volgende drie hoofdstukken gaan over de natuurgodsdienst die vroeger werd beleden, de kerstening die in de achtste eeuw begon, de bouw van de Vragenderse kapel, thans een ruïne, en de reformatie die zoveel in Vragender teweeg heeft gebracht, net als overigens elders. Na 1600 ontstond er grote verwarring met betrekking tot het inhoudelijke van de godsdienst en de plaatsen waar die kon worden beleden. Onze voorouders liepen in die periode van hot naar haar om de mis bij te wonen; onder meer naar Zwilbrock, Kreuzkapelle, Harreveld, Groenlo, Lichtenvoorde, en naar de tot schuilkerk ingerichte boerderijen.
In het volgende hoofdstuk wordt beschreven hoe Vragender in 1871 een eigen kerk kreeg.
Hoofdstuk 6 is er een van grote historische waarde. Midden in de periode die met het Rijke Roomse Leven wordt aangeduid, kreeg pastoor Verhoeks van Vragender in 1900 als jubile-umgeschenk van de parochianen een fraai fotoboek aangeboden. Daarin zaten afbeeldingen van verscheidene Vragenderse gezinnen. Bijna alle foto’s uit dat boek zijn in de publicatie ‘Vragender kerkpad’ opgenomen, met in de bijschriften de namen, doopnamen en het jaar van geboorte en overlijden van de personen die erop staan afgebeeld! Menigeen kan op een van die foto’s zijn grootouders herkennen.
De protestantse gemeenschap in Vragender had in hun kerkdorp geen eigen kerkgebouw. Zij woonden de diensten meestal bij in Lichtenvoorde of in een andere omliggende plaats. Daar is een apart hoofdstuk aan gewijd.
In de volgende hoofdstukken komen we aangaande de tijd wat dichter bij huis. Veel wordt herkenbaar. We noemen de bouw van de tweede kerk en dientengevolge het kerken in de noodkerk, waarvoor de grote zaal van Overkamp zich uitstekend leende.
Hoofdstuk 15 is geheel gewijd aan het noodweer van 12 juli 2010. De tekst wordt besloten met een aantal foto’s die de ravage in beeld brengt.
Het boek wordt op zondag 14 november van 11.00-15.00 uur in de Antonius van Paduakerk in Vragender gepresenteerd, Heelweg 3, 7134 PB Vragender. Iedereen is van harte welkom. De toegang is vrij.
Aan de presentatie is een expositie gekoppeld, waarin unieke vaatwerken, en andere kerkelij-ke attributen bewonderd kunnen worden. Een opgestelde beamer projecteert na het officiële programma honderden unieke foto’s met alles wat met het Vragenderse kerkelijke leven te maken heeft (gehad) op het witte doek. Het is ook mogelijk om onder andere de sacristie, de kelder en het zangkoor te bezichtigen.
Voor elke bezoeker is er een gratis kopje koffie of thee. Voor de kinderen is er een glaasje fris.
Wat kost het boek? Slechts 25 euro per stuk bij voorintekening (tot en met 14 november 2010). Daarna wordt de prijs verhoogd tot 30 euro. Wees verstandig, reserveer bijtijds.
Hoe u in het bezit van het boek kunt komen?
-
Door 25 euro of een veelvoud ervan te storten (al naar gelang het aantal boeken) op rekening nr. 3361 15369 t.n.v. St. Ludger-Locatie Vragender. Heelweg 3, 7134 PB Vragender, onder vermelding van ‘boek’.
-
Via e-mail: johantemolder@hetnet.nl onder vermelding van het aantal boeken.
-
Telefonisch of mondeling bij de heer J. te Molder. Tel. 0544 375252, Pastoor Reiberstraat 16, 7134 NN Vragender.
-
Door het inzenden van onderstaande bon naar het parochiesecretariaat. Adres: Heelweg 3, 7134 PB te Vragender.
Ophalen van het boek:
-
Het/de boek(en) kunt u tijdens de presentatie ophalen (dus van 11.00-15.00 uur).
-
Een week later, op zondag 21 november 2010, van 11.00-15.00 uur bij de heer J. te Molder (adres zie hierboven).
-
Tijdens de openingstijden van het parochiesecretariaat te Vragender: op elke maandag van 09.00-10.00 uur en op elke donderdag van 18.30-19.30 uur (adres zie hierboven).
Betaling:
Voor zover het/de boek(en) nog niet is/zijn betaald, kan dat tijdens het ophalen bij de heer J. te Molder, bij het parochiesecretariaat en tijdens de presentatie.
Bon
Ondergetekende:mevrouw/meneer……………………………………………………………..
Adres: ………………………………….te ……………………… Telefoon……..……………
reserveert ……………..boek(en).
Hij/zij komt het/de boek(en) op …………………….ophalen.
Handtekening…………………
De werkgroep Karkenbook Vraogender.