GROENLO- De Slag om Grolle beleefde vandaag alwwer zijn tweede dag. ook deze zaterdag hing in Groenlo een fantatische historische sfeer. Het hoogtepunt van de Zaterdag was de grote veldslag.
De Slag om Grolle is een terugkerende historische reconstructie waarbij het Beleg van Grol door Frederik Hendrik uit 1627 wordt nagespeeld. Het centrum van Groenlo is deze dagen autovrij.
De belegering vindt plaats in en rond Groenlo (vroeger Grol geheten) waarbij honderden acteurs de gebeurtenissen v...
DOETINCHEM - Wordt de Achterhoek de eerste plattelandsregio waar massaal duurzame deelvoertuigen gedeeld worden? Burgemeester Mark Boumans van Doetinchem en tevens voorzitter van 8RHK-ambassadeurs gaat de uitdaging aan met de inwoners.
Hij daagt iedere Achterhoeker uit mee te doen: honderd duurzame deelvoertuigen voor de Achterhoek. Volgens Boumans hebben veel inwoners behoefte aan vervoer. Dat kan zijn naar werk, het ziekenhuis of naar sportverenigingen.
'Wat is...
GROENLO- De Slag om Grolle is los gebarsten. Er hangt in Groenlo een fantatische historische sfeer. Het hoogtepunt van de eerste dag was de grote veldslag, die vrijdag middag voor het eerst plaats vond en dit weekend elke middag te zien en te beleven valt.
De Slag om Grolle is een terugkerende historische reconstructie waarbij het Beleg van Grol door Frederik Hendrik uit 1627 wordt nagespeeld. Het centrum van Groenlo is deze dagen autovrij.
De belegering vindt plaats in en rond Groe...
AALTEN - Rust en ruimte om te leven zoals jij dat wilt, met hulp van de samenleving én de gemeente als je dat nodig hebt. Zo zien deelnemers aan ‘U Spreekt’, het inwonerspanel van de gemeente Aalten, hun toekomstige gemeente het liefst. Het inwonerspanel telt ruim 1.300 panelleden. Ruim 80% daarvan vulde eind vorig jaar de vragen in over ‘hun’ gemeente in 2025 en verder. Het college van burgemeester en wethouders gebruikt de uitkomst om een toekomstvisie op te ste...
Uit het filmarchief van Chris Pouwelsen kwamen we een korte film tegen van een rit van een stoomtrein naar Winterswijk uit het jaar 1977. Spoorwegliefhebber en kenner Arjan Ligtenbarg uit Winterswijk gaf ons onderstaande informatie.
De rit stond in het teken van het afscheid van de stoomtrein in de toenmalige Bondsrepubliek Duitsland. In Oost-Duitsland wilde men de stoomtractie in 1982 afschaffen, iets later dus, maar dit werd uiteindelijk nog 1988, 1 jaar voor de Wende. Op museumlijnen bleven uiteraard wel stoomtreinen rijden. De locomotief die deze trein reed is behouden, maar staat er de laatste jaren troosteloos bij; de berkenbomen groeien uit de schoorsteen. Dit terzijde. Dit is de laatste keer dat de Deutsche Bundesbahn met een extra stoomtrein in Winterswijk kwam, de keer daarvoor reed in 1973 een excursietrein door het Münsterland.
De rit welke op deze film werd vastgelegd betrof het traject Dorsten - Winterswijk. Voor 6 DM kon men op 15 januari 1977 opstappen in Dorsten richting Winterswijk. De plaats Winterswijk werd op de poster aangeduid als een plek waar men voordelig inkopen kon doen!
Er zijn daarna wel meer stoomritten en feestelijke dagen geweest, o.a in 1982, 1989 (3x), 1991, 1996, 2003 (2x). Deze trein had echter 14 rijtuigen, helemaal vol (ca. 1000 personen), en dan heeft zelfs zo'n grote loc moeite met op tijd rijden. De trein kwam een uur te laat in Winterswijk aan, maar vertrok wel weer op tijd uit Dorsten terug naar Winterswijk. En daarna moest die hele sleep de retourrit naar Dortmund nog maken, dus het zal 's avonds nog laat geworden zijn. Bijgevoegd de poster van de rit, die vanaf Dortmund via Oberhausen en Gelsenkirchen naar Winterswijk en terug reed.
Informatie en poster: archief Arjan Ligtenbarg, Winterswijk.