
Het kanon van Bredevoort
Als vestingstad had Bredevoort ooit ruim 20 kanonnen. Het laatste kanon van Bredevoort spatte in 1890 uit elkaar, toen bij het bezoek van de bisschop van Utrecht ermee een eresaluut werd gegeven.Twee mensen kwamen hierbij om het leven nl. Klompenhouwer en Heijink.Jarenlang stond in Bredevoort een kanon in leen van het legermuseum het Armamentarium in Delft. Toen het museum een nieuwe directeur kreeg met nieuwe ideeen, moest Bredevoort de loop weer teruggeven.
In een magazijn van woningcorporatie De Woonplaats stond intussen het rolpaard, waarop de loop van een kanon is bevestigd, stof te verzamelen.Het kanon was destijds aangeboden door de woningbouwvereniging: Volkshuisvesting als cadeau aan de bevolking van Bredevoort ter gelegenheid van het 800-jarig bestaan van het stadje.Bredevoorts Belang vond het zonde dat het rolpaard ongebruikt bleef. Een zoektocht naar een nieuwe loop bracht Wim van der Heide, voorzitter van Bredevoorts Belang, begin 1996 in contact met de provinciale waterstaten van Zeeland. In Zeeuwse havens zoals Veere worden ingegraven kanonslopen gebruikt als afmeerpalen. Bredevoorts Belang hoopte er daar één van te kunnen gebruiken.
Ook in Zeeland waren kapers op de kust: de kapers van het Wapenmuseum. Medewerkers van het museum waren ook in Zeeland actief om te zien welke lopen ze voor de eigen collectie konden gebruiken. Op de uitkomst van dat onderzoek wilde men in Bredevoort niet wachten. Men wilde een eigen loop laten gieten.Via Arjan Klein van de Scheepswerf Batavia in Lelystad kreeg van der Heide en de zijnen voor niets mallen van historische kanonslopen in handen.Hoogovens kon de kanonsloop niet gieten, omdat de enorme fabriek niet ingesteld is op kleinschalig werk. De Nijmeegse IJzergieterij, waarmee Bredevoorts Belang in april 1997 in contact kwam kon het wel.
Bredevoorts Belang heeft in de beurs getast voor de productie van het kanon.
Dick Kroes kwam in contact met Wim van der Heide. Hij vertelde dat men bezig was een loop te laten gieten, waarop Kroes zei: “zorg dat het een zodanige kanonsloop wordt die je kunt afvuren, waarop van der Heide zei: ‘we hebben in Bredevoort niemand die dat kan of er kennis van heeft’. Ik heb hem toen verteld wat men achtergrond was nl. beroepsartillerist en bekend met het omgaan van voorlaadkanonnen. Ik ben er daarna bij betrokken”.
Dick Kroes werd voortaan de stadskanonnier van Bredevoort.Begin 1999 is de loop geleverd en daarna moest het rolpaard nog aangepast worden.Willie Walvoort uit Aalten knapte het in 1990 vervaardige rolpaard op en bij Voltman in Bredevoort werd het zuntgat erin geboord.Op 30 december 1999 is het complete kanon geplaatst en is er één schot gelost.Op 14 april 2000 is het kanon getest en beschoten door een team van de Koninklijke Landmacht.Op Koninginnedag 2000 zijn voor het eerst 3 saluutschoten afgevuurd, wat inmiddels een jaarlijkse terugkerende traditie is geworden.Ook met het huwelijk van kroonprins Willem Alexander met prinses Maxima en bij de geboorte van troonopvolger prinses Amalia werd een schot gelost.
Op Koninginnedag 2011 werd het kanon aan de Kleine Gracht afgevuurd door de Compagnie Onversaegt uit Bredevoort. Dick Kroes stopte na 2009 met het afschieten van het kanon.
Foto:
Het kanon van Bredevoort welke in 1990 cadeau werd gedaan aan de bevolking van Bredevoort
Bron:
Bedrijvig Bredevoort door Dinie Lammers en Leo van der Linde (2008).
Een boekuitgave van uitgeverij Fagus uit IJzerlo, gemeente Aalten.
Dit boek is nog beperkt voorradig te koop voor € 19,95 via:
Drogisterij/postagentschap Theo Taken aan de Markt, Bredevoort,
Uitgeverij Fagus, Kruisdijk 14B, IJzerlo, gemeente Aalten.