GROENLO- De Slag om Grolle beleefde vandaag alwwer zijn tweede dag. ook deze zaterdag hing in Groenlo een fantatische historische sfeer. Het hoogtepunt van de Zaterdag was de grote veldslag.
De Slag om Grolle is een terugkerende historische reconstructie waarbij het Beleg van Grol door Frederik Hendrik uit 1627 wordt nagespeeld. Het centrum van Groenlo is deze dagen autovrij.
De belegering vindt plaats in en rond Groenlo (vroeger Grol geheten) waarbij honderden acteurs de gebeurtenissen v...
DOETINCHEM - Wordt de Achterhoek de eerste plattelandsregio waar massaal duurzame deelvoertuigen gedeeld worden? Burgemeester Mark Boumans van Doetinchem en tevens voorzitter van 8RHK-ambassadeurs gaat de uitdaging aan met de inwoners.
Hij daagt iedere Achterhoeker uit mee te doen: honderd duurzame deelvoertuigen voor de Achterhoek. Volgens Boumans hebben veel inwoners behoefte aan vervoer. Dat kan zijn naar werk, het ziekenhuis of naar sportverenigingen.
'Wat is...
GROENLO- De Slag om Grolle is los gebarsten. Er hangt in Groenlo een fantatische historische sfeer. Het hoogtepunt van de eerste dag was de grote veldslag, die vrijdag middag voor het eerst plaats vond en dit weekend elke middag te zien en te beleven valt.
De Slag om Grolle is een terugkerende historische reconstructie waarbij het Beleg van Grol door Frederik Hendrik uit 1627 wordt nagespeeld. Het centrum van Groenlo is deze dagen autovrij.
De belegering vindt plaats in en rond Groe...
AALTEN - Rust en ruimte om te leven zoals jij dat wilt, met hulp van de samenleving én de gemeente als je dat nodig hebt. Zo zien deelnemers aan ‘U Spreekt’, het inwonerspanel van de gemeente Aalten, hun toekomstige gemeente het liefst. Het inwonerspanel telt ruim 1.300 panelleden. Ruim 80% daarvan vulde eind vorig jaar de vragen in over ‘hun’ gemeente in 2025 en verder. Het college van burgemeester en wethouders gebruikt de uitkomst om een toekomstvisie op te ste...
Op vrijdagavond 25 november vond in de St. Joriskerk Bredevoort de boekpresentatie plaats van het boek: 'Van Koekolk tot Koppelkerk'. Dit boek gaat over de geschiedenis van de gereformeerde kerk van Bredevoort. Het boek beschrijft de geschiedenis over de voormalige gereformeerde kerk Bredevoort. 'Koekolk' was de naam van het laaggelegen stukje weiland, waarop ruim zestig jaar geleden werd gestart met de bouw van een kerkgebouw. Dit gebouw stond lang bekend als de gereformeerde kerk van Bredevoort, voordat het nu gangbare naam Koppelkerk kreeg. Het idee voor het samenstellen van dit boek ontstond enkele jaren geleden, toen duidelijk werd dat de Koppelkerk gesloten zou worden. De commissie die zich bezig heeft gehouden met het afscheid van de Koppelkerk, vond het belangrijk, dat dit deel van de geschiedenis zorgvuldig bewaard bleef. Het boek dat op vrijdagavond 25 november werd gepresenteerd is het eerste deel.
Er is zoveel materiaal boven water gekomen dat eind volgend jaar een tweede deel verschijnt. Het eerste deel behandelt de geschiedenis van de gereformeerde kerk Bredevoort tot aan het jaar 1969. In het eerste deel wordt aandacht geschonken aan o.a. de ontstaangeschiedenis van de gereformeerde kerk van Bredevoort en het wel en wee van deze kerkgemeenschap in de jaren vijftig en zestig van de vorige eeuw. In het tweede deel zal er een beeld geschetst worden vanaf de jaren zeventig tot aan de sluiting van de Koppelkerk in 2011. Het boek is voor het grootste deel geschreven door Ap te Winkel. Ook predikant Ada Endeveld en oud-Bredevoorter Henk Lettink hebben een bijdrage geleverd. Daarnaast zijn er ervaringsverhalen van gemeenteleden en van predikanten, die in Bredevoort hebben gestaan. Gerard te Hennepe verzorgde de layout en vormgeving. Het boek is een zeer gedegen uitgave en telt 236 pagina's, rijk geillustreerd, degelijk ingebonden en voorzien van een harde omslag. Uniek is dat bij het eerste deel een CD is gevoegd met muziek van het orgel uit de Koppelkerk. Voordat het orgel werd geschonken aan een gemeente in Roemenië, heeft musicus Johan Klein Nibbelink een aantal opnames gemaakt en op CD gezet. Johan heeft sinds kort een eigen muziekstudio en dit was voor hem de eerste uitgave uit 'eigen keuken'. Op de CD zijn verschillende soorten orgelmuziek te horen, al dan niet in samenwerking met gemeentezang, trompet of het gelegenheidskoor. De CD wordt apart bijgeleverd in een eigen CD-doos Wie niet ingetekend heeft op het boek en CD kan dit alsnog verkrijgen in de losse verkoop voor € 19,95 bij Theo Taken, Postagentschap, Markt 10, Bredevoort of bij boekhandel Messink & Prinsen aan de Bredevoortsestraatweg 39 in Aalten.
Het eerste exemplaar werd vrijdagavond in ontvangst genomen door scriba Alies Kämink. De scriba hebben veel gegevens vast gelegd in de notulen van de kerk. Hierdoor zijn veel gegevens bewaard gebleven. Verder waren er bloemen voor de Ab te Winkel, Ada Endelveld en Gerard te hennepe. Oud -Bredevoorter henk Lettink, die ook een bijdrage aan het boek geleverd heeft, kon helaas vrijdagavond niet aanwezig zijn bij de presentatie. Hierna was er een gezellig samenzijn voor de medewerkers in het Koppelhuis in Bredevoort.