GROENLO- De Slag om Grolle beleefde vandaag alwwer zijn tweede dag. ook deze zaterdag hing in Groenlo een fantatische historische sfeer. Het hoogtepunt van de Zaterdag was de grote veldslag.
De Slag om Grolle is een terugkerende historische reconstructie waarbij het Beleg van Grol door Frederik Hendrik uit 1627 wordt nagespeeld. Het centrum van Groenlo is deze dagen autovrij.
De belegering vindt plaats in en rond Groenlo (vroeger Grol geheten) waarbij honderden acteurs de gebeurtenissen v...
DOETINCHEM - Wordt de Achterhoek de eerste plattelandsregio waar massaal duurzame deelvoertuigen gedeeld worden? Burgemeester Mark Boumans van Doetinchem en tevens voorzitter van 8RHK-ambassadeurs gaat de uitdaging aan met de inwoners.
Hij daagt iedere Achterhoeker uit mee te doen: honderd duurzame deelvoertuigen voor de Achterhoek. Volgens Boumans hebben veel inwoners behoefte aan vervoer. Dat kan zijn naar werk, het ziekenhuis of naar sportverenigingen.
'Wat is...
GROENLO- De Slag om Grolle is los gebarsten. Er hangt in Groenlo een fantatische historische sfeer. Het hoogtepunt van de eerste dag was de grote veldslag, die vrijdag middag voor het eerst plaats vond en dit weekend elke middag te zien en te beleven valt.
De Slag om Grolle is een terugkerende historische reconstructie waarbij het Beleg van Grol door Frederik Hendrik uit 1627 wordt nagespeeld. Het centrum van Groenlo is deze dagen autovrij.
De belegering vindt plaats in en rond Groe...
AALTEN - Rust en ruimte om te leven zoals jij dat wilt, met hulp van de samenleving én de gemeente als je dat nodig hebt. Zo zien deelnemers aan ‘U Spreekt’, het inwonerspanel van de gemeente Aalten, hun toekomstige gemeente het liefst. Het inwonerspanel telt ruim 1.300 panelleden. Ruim 80% daarvan vulde eind vorig jaar de vragen in over ‘hun’ gemeente in 2025 en verder. Het college van burgemeester en wethouders gebruikt de uitkomst om een toekomstvisie op te ste...
Op 13 maart was in een uitzending van Omroep Gelderland te zien dat er weer een Hendrickje Stoffels door Bredevoort wandelt. Hierdoor bent u vast nieuwsgierig geworden naar het leven van deze bijzondere vrouw.
Hendrickje werd rond 1626 geboren in Bredevoort, waar ze vervolgens opgroeide. Ze was het vierde kind van Mechtelt Lamberts en sergeant Stoffels die gelegerd was in garnizoensstad Bredevoort. Ze heeft in 1646 de kruittorenramp meegemaakt: de bliksem sloeg in en verwoestte het hele kasteel en vele huizen. Om een heel nieuw begin te maken vertrok ze in 1647 naar Amsterdam om daar hulp in de huishouding te worden en zo kwam ze terecht in het gezin van Rembrandt van Rijn. Naast het huishouden had zij ook de zorg voor Titus, de zoon van Rembrandt. Na een tijdje kregen Rembrandt en Hendrickje een relatie. Ze raakte zwanger en ze kregen een dochter Cornelia. Hendrickje heeft vaak voor Rembrandt geposeerd. Na Rembrandts faillissement richtten Hendrickje en Titus een kunsthandel op en hielden zo de schuldeisers buiten de deur. Zonder Hendrickje (en Titus) had Rembrandt zich nooit zo ontspannen kunnen bezighouden met al zijn prachtige werken. Hendrickje stierf op 36-jarige leeftijd aan de pest en werd begraven in de Westerkerk in Amsterdam op 24 juli 1663.
VVV Bredevoort heeft twee dames bereid gevonden om in de huid van Hendrickje te kruipen om ons het leven door de ogen van deze bijzondere 17e eeuwse vrouw te laten zien. Wilt u dit meemaken, dan kunt u zaterdag 31 maart om 11.00 uur meegaan in de eerste tocht van onze beroemde stadsgenoot. Wel graag even aanmelden.
Groepen kunnen een rondleiding met haar boeken bij het VVV-kantoor (vanaf € 40,00). Individueel kan men ook mee en wel op de woensdagmiddag om half 4 (zie voor beschikbare dagen de VVV-website). De kosten bedragen € 4,00 per persoon. Voor meer informatie en reserveringen kunt u zich opgeven bij het VVV Bredevoort Boekenstad, Markt 8, 7126 AZ Bredevoort, 0543-452380, vvvbredevoort@gmail.com.
Laat u meevoeren op deze bijzondere tocht en ervaar hoe het eruit moet hebben gezien in de 17e eeuw.