GROENLO- De Slag om Grolle beleefde vandaag alwwer zijn tweede dag. ook deze zaterdag hing in Groenlo een fantatische historische sfeer. Het hoogtepunt van de Zaterdag was de grote veldslag.
De Slag om Grolle is een terugkerende historische reconstructie waarbij het Beleg van Grol door Frederik Hendrik uit 1627 wordt nagespeeld. Het centrum van Groenlo is deze dagen autovrij.
De belegering vindt plaats in en rond Groenlo (vroeger Grol geheten) waarbij honderden acteurs de gebeurtenissen v...
DOETINCHEM - Wordt de Achterhoek de eerste plattelandsregio waar massaal duurzame deelvoertuigen gedeeld worden? Burgemeester Mark Boumans van Doetinchem en tevens voorzitter van 8RHK-ambassadeurs gaat de uitdaging aan met de inwoners.
Hij daagt iedere Achterhoeker uit mee te doen: honderd duurzame deelvoertuigen voor de Achterhoek. Volgens Boumans hebben veel inwoners behoefte aan vervoer. Dat kan zijn naar werk, het ziekenhuis of naar sportverenigingen.
'Wat is...
GROENLO- De Slag om Grolle is los gebarsten. Er hangt in Groenlo een fantatische historische sfeer. Het hoogtepunt van de eerste dag was de grote veldslag, die vrijdag middag voor het eerst plaats vond en dit weekend elke middag te zien en te beleven valt.
De Slag om Grolle is een terugkerende historische reconstructie waarbij het Beleg van Grol door Frederik Hendrik uit 1627 wordt nagespeeld. Het centrum van Groenlo is deze dagen autovrij.
De belegering vindt plaats in en rond Groe...
AALTEN - Rust en ruimte om te leven zoals jij dat wilt, met hulp van de samenleving én de gemeente als je dat nodig hebt. Zo zien deelnemers aan ‘U Spreekt’, het inwonerspanel van de gemeente Aalten, hun toekomstige gemeente het liefst. Het inwonerspanel telt ruim 1.300 panelleden. Ruim 80% daarvan vulde eind vorig jaar de vragen in over ‘hun’ gemeente in 2025 en verder. Het college van burgemeester en wethouders gebruikt de uitkomst om een toekomstvisie op te ste...
Onthulling Monument ter nagedachtenis in Barlo (archieffilm uit 2009).
Eind maart wordt elk jaar de bevrijding van Aalten gevierd. Kinderen van de basisscholen uit de gemeente Aalten leggen dan bloemstukken neer bij de oorlogsmonumenten in onze gemeente. In Barlo (gemeente Aalten) werd in het jaar 2009 stilgestaan bij het verschrikkelijke drama dat zich op de laatste dag van de oorlog voltrok , Goede Vrijdag 30 maart 1945. Op die dag vluchtten Duitse militairen over de Nijhofweg richting de grens. Ze werden voortdurend onder vuur genomen vanuit de geaillieerde vliegtuigen. Ooggetuigen spraken later van een doordringend angstaanjagend geraas, dat tot diep in de middag aanhield.
Gewonde en gedode militairen werden naar de schuur van de familie Oosterink in Barlo gebracht, om later op platte wagens meegenomen te worden door hun kameraden. Op 30 maart 1945 waanden 10 mensen zich veilig in de schuilkelder van de familie Nijhof. Door één verwoestende klap verloren 5 kinderen uit het gezin van de familie Weenink het leven. Ook het echtpaar Elfers, evacués uit Den Haag, overleefden de inslag niet. Alleen de heer en mevrouw Nijhof met hun dochter Wanda kwamen, wonder boven wonder, levend uit de resten van wat eens een degelijke schuilkelder was. Op 30 maart 2009, 64 jaar na die verwoestende klap, werd een monument onthuld aan de Nijhofsweg in Barlo. Een samengestelde commissie, bestaande uit leden van Stichting Dwars door Barlo en de betrokken families, is in die periode druk bezig geweest om met veel zorg en aandacht dit monument te realiseren. Het monument bestaat uit twee zware veldkeien welke symbool staan voor het loodzware, ondoordringbare verdriet. Het gat in één van veldkeien geeft de veerkracht van mensen aan, waardoor men toch weer toekomst mag voelen, hoewel deze nooit meer ongeschonden kan zijn. Op 30 maart 2009 gaven velen gehoord aan de uitnodiging om bij de onthulling van het monument te zijn. Deze film van de onthulling van het monument in Barlo is gemaakt door Chris Pouwelsen in samenwerking met Leo van der Linde.