GROENLO- De Slag om Grolle beleefde vandaag alwwer zijn tweede dag. ook deze zaterdag hing in Groenlo een fantatische historische sfeer. Het hoogtepunt van de Zaterdag was de grote veldslag.
De Slag om Grolle is een terugkerende historische reconstructie waarbij het Beleg van Grol door Frederik Hendrik uit 1627 wordt nagespeeld. Het centrum van Groenlo is deze dagen autovrij.
De belegering vindt plaats in en rond Groenlo (vroeger Grol geheten) waarbij honderden acteurs de gebeurtenissen v...
DOETINCHEM - Wordt de Achterhoek de eerste plattelandsregio waar massaal duurzame deelvoertuigen gedeeld worden? Burgemeester Mark Boumans van Doetinchem en tevens voorzitter van 8RHK-ambassadeurs gaat de uitdaging aan met de inwoners.
Hij daagt iedere Achterhoeker uit mee te doen: honderd duurzame deelvoertuigen voor de Achterhoek. Volgens Boumans hebben veel inwoners behoefte aan vervoer. Dat kan zijn naar werk, het ziekenhuis of naar sportverenigingen.
'Wat is...
GROENLO- De Slag om Grolle is los gebarsten. Er hangt in Groenlo een fantatische historische sfeer. Het hoogtepunt van de eerste dag was de grote veldslag, die vrijdag middag voor het eerst plaats vond en dit weekend elke middag te zien en te beleven valt.
De Slag om Grolle is een terugkerende historische reconstructie waarbij het Beleg van Grol door Frederik Hendrik uit 1627 wordt nagespeeld. Het centrum van Groenlo is deze dagen autovrij.
De belegering vindt plaats in en rond Groe...
AALTEN - Rust en ruimte om te leven zoals jij dat wilt, met hulp van de samenleving én de gemeente als je dat nodig hebt. Zo zien deelnemers aan ‘U Spreekt’, het inwonerspanel van de gemeente Aalten, hun toekomstige gemeente het liefst. Het inwonerspanel telt ruim 1.300 panelleden. Ruim 80% daarvan vulde eind vorig jaar de vragen in over ‘hun’ gemeente in 2025 en verder. Het college van burgemeester en wethouders gebruikt de uitkomst om een toekomstvisie op te ste...
In de Jacobskerk in Winterswijk bestaat de traditie om op Goede Vrijdag, na de avonddienst het Stabat Mater van Pergolesi uit te voeren. Nadat we in de dienst het passieverhaal hebben gehoord, nadat Jezus gekruisigd is, verwijlen we nog een tijdje bij het kruis, samen met de Moeder Gods, die rouwt om de dood van haar Zoon.
'Stabat mater dolorosa' zijn de beginwoorden van een gedicht op de Moeder Gods in haar smart om de gekruisigde Christus. Het betekent: 'de moeder stond bedroefd'. Het gedicht behoort sinds 1727 tot de misgezangen van het feest van Onze-Lieve-Vrouw van Smarten (15 september).
Van het Stabat Mater zijn door de eeuwen heen zeer veel toonzettingen verschenen, waarvan de versie van Pergolesi waarschijnlijk de bekendste is. Pergolesi schreef zijn versie in de eerste helft van de achttiende eeuw speciaal voor de Goede Vrijdag in Napels. De intieme bezetting van alleen twee zangstemmen, vier strijkers en kistorgel past uitstekend bij de ingetogen sfeer die er heerst op de late avond van Goede Vrijdag.
De musici vinden deze traditie zo belangrijk dat ze ook dit jaar weer het stuk zullen uitvoeren, ondanks beperkte financiële middelen. Ook al lijkt de regering steeds meer van mening te zijn dat cultuur niet zo belangrijk is (en al helemaal niet in de uithoeken van het land), onder de musici heerst de overtuiging dat ook in de Achterhoek hoogstaande cultuur nodig en gewenst is.
We hopen van harte dat u deze overtuiging met ons deelt en we hopen u dan ook in groten getale te kunnen begroeten in de Jacobskerk op vrijdag 6 april om 21.15 uur, zodat we deze traditie kunnen maken tot een ijzersterke traditie. Een traditie van musici en toehoorders, van plaats en moment, van gezamenlijke passie voor muziek, cultuur en stilstaan bij de tijd van het jaar. Voor slechts tien euro bent u deelgenoot aan deze fraaie muziek en aan deze prachtige traditie.