GROENLO- De Slag om Grolle beleefde vandaag alwwer zijn tweede dag. ook deze zaterdag hing in Groenlo een fantatische historische sfeer. Het hoogtepunt van de Zaterdag was de grote veldslag.
De Slag om Grolle is een terugkerende historische reconstructie waarbij het Beleg van Grol door Frederik Hendrik uit 1627 wordt nagespeeld. Het centrum van Groenlo is deze dagen autovrij.
De belegering vindt plaats in en rond Groenlo (vroeger Grol geheten) waarbij honderden acteurs de gebeurtenissen v...
DOETINCHEM - Wordt de Achterhoek de eerste plattelandsregio waar massaal duurzame deelvoertuigen gedeeld worden? Burgemeester Mark Boumans van Doetinchem en tevens voorzitter van 8RHK-ambassadeurs gaat de uitdaging aan met de inwoners.
Hij daagt iedere Achterhoeker uit mee te doen: honderd duurzame deelvoertuigen voor de Achterhoek. Volgens Boumans hebben veel inwoners behoefte aan vervoer. Dat kan zijn naar werk, het ziekenhuis of naar sportverenigingen.
'Wat is...
GROENLO- De Slag om Grolle is los gebarsten. Er hangt in Groenlo een fantatische historische sfeer. Het hoogtepunt van de eerste dag was de grote veldslag, die vrijdag middag voor het eerst plaats vond en dit weekend elke middag te zien en te beleven valt.
De Slag om Grolle is een terugkerende historische reconstructie waarbij het Beleg van Grol door Frederik Hendrik uit 1627 wordt nagespeeld. Het centrum van Groenlo is deze dagen autovrij.
De belegering vindt plaats in en rond Groe...
AALTEN - Rust en ruimte om te leven zoals jij dat wilt, met hulp van de samenleving én de gemeente als je dat nodig hebt. Zo zien deelnemers aan ‘U Spreekt’, het inwonerspanel van de gemeente Aalten, hun toekomstige gemeente het liefst. Het inwonerspanel telt ruim 1.300 panelleden. Ruim 80% daarvan vulde eind vorig jaar de vragen in over ‘hun’ gemeente in 2025 en verder. Het college van burgemeester en wethouders gebruikt de uitkomst om een toekomstvisie op te ste...
TV-Gelderland in Aalten Bredevoort: Ode aan de Doden
TV-Gelderland maakte onlangs opnamen in Aalten en Bredevoort voor het programma Ode aan de Doden. Hierin staat presentatrice Marlies Claasen stil bij mensen die overleden zijn maar bij leven belangrijk waren voor de samenleving en van wie nog steeds sporen te vinden zijn.
In het programma dat op dinsdag 13 maart wordt uitgezonden besteedt zij aandacht aan Gerard Tebroke, Hendrickje Stoffels, Bernhard Elschot en Willem Veldkamp.
Gerard Tebroke uit Aalten was in de jaren zestig en zeventig een legendarische hardloper die langdurig in het bezit was van de Nederlandse records op de 5000 m en 10.000 m. In Aalten wordt jaarlijks de Gerard Tebroke Memorialloop gehouden, als eerbetoon aan hem.
Hendrickje Stoffels, geboren rond 1625 in Bredevoort, werd later de vriendin van Rembrandt en kreeg ook een dochter van hem. Hendrickje werd meerdere keren door Rembrandt geschilderd.
Bernhard Elschot (1881-1958) was aannemer in Bredevoort. In opdracht van pastoor Akkermans metselde hij de Lourdesgrot in de tuin van Sint Bernardus. Hij voltooide de grot op 1 mei 1912. Enkele jaren geleden werd deze grot geheel gerestaureerd.
Willem Veldkamp (1880-1955) behoorde tot de oprichters van de eerste gondelvaart in 1928. Van hem is bekend dat hij de productie in zijn fabriek stillegde om samen met zijn personeel drie gondels te kunnen bouwen. Marlies Claasen interviewde diens kleinzoon Willem Veldkamp junior, en Jos Wessels die over de gondelvaart vertelde en over de opvolger daarvan, Bredevoort Schittert.