GROENLO- De Slag om Grolle beleefde vandaag alwwer zijn tweede dag. ook deze zaterdag hing in Groenlo een fantatische historische sfeer. Het hoogtepunt van de Zaterdag was de grote veldslag.
De Slag om Grolle is een terugkerende historische reconstructie waarbij het Beleg van Grol door Frederik Hendrik uit 1627 wordt nagespeeld. Het centrum van Groenlo is deze dagen autovrij.
De belegering vindt plaats in en rond Groenlo (vroeger Grol geheten) waarbij honderden acteurs de gebeurtenissen v...
DOETINCHEM - Wordt de Achterhoek de eerste plattelandsregio waar massaal duurzame deelvoertuigen gedeeld worden? Burgemeester Mark Boumans van Doetinchem en tevens voorzitter van 8RHK-ambassadeurs gaat de uitdaging aan met de inwoners.
Hij daagt iedere Achterhoeker uit mee te doen: honderd duurzame deelvoertuigen voor de Achterhoek. Volgens Boumans hebben veel inwoners behoefte aan vervoer. Dat kan zijn naar werk, het ziekenhuis of naar sportverenigingen.
'Wat is...
GROENLO- De Slag om Grolle is los gebarsten. Er hangt in Groenlo een fantatische historische sfeer. Het hoogtepunt van de eerste dag was de grote veldslag, die vrijdag middag voor het eerst plaats vond en dit weekend elke middag te zien en te beleven valt.
De Slag om Grolle is een terugkerende historische reconstructie waarbij het Beleg van Grol door Frederik Hendrik uit 1627 wordt nagespeeld. Het centrum van Groenlo is deze dagen autovrij.
De belegering vindt plaats in en rond Groe...
AALTEN - Rust en ruimte om te leven zoals jij dat wilt, met hulp van de samenleving én de gemeente als je dat nodig hebt. Zo zien deelnemers aan ‘U Spreekt’, het inwonerspanel van de gemeente Aalten, hun toekomstige gemeente het liefst. Het inwonerspanel telt ruim 1.300 panelleden. Ruim 80% daarvan vulde eind vorig jaar de vragen in over ‘hun’ gemeente in 2025 en verder. Het college van burgemeester en wethouders gebruikt de uitkomst om een toekomstvisie op te ste...
Het onderzoek welke eerder dit jaar in Dinxperlo werd gehouden waarbij het risico op onderkoeling voor jonge deelnemers aan survival-runs werd onderzocht moet op nieuw gedaan worden. Het vorige onderzoek heeft niet veel bruikbaars opgeleverd, aldus de onderzoekers.
De kinderen in de leeftijd van 10 tot 15 jaar moesten door een sloot met een watertemperatuur van 3 graden, waarna ze weer moestenhardlopen. Er was geen sprake van onderkoeling.
Achteraf melden de onderzoeker dat de groep proefpersonen (vier intotaal) te klein was om daar conclusies aan te verbinden. Daarnaast werden de metingen verstoord omdateen aantal kinderen kort voor de loop koud water hadden gedronken. Dat koude water leidde tot een sterke daling van de temperatuur in de maag en de darmen. De kinderen hadden een speciale pil geslikt waarmee de lichaamstemperstuur wordt gemeten. Door het drinken van het koude water werden de meetresultaten verstoord.
Een andere 'verstorende' factor was dat de kinderen na het doorkruizen van de sloot mrt koudwater nog moesten hardlopen, hierdoor bleven de kinderen op temperatuur. 'Blijven bewegen voorkomt problemen, zo lijkt het.'