Ik wist het (49)

Door:Johan Winkelhorst

13378

Er zit mij al een aantal dagen iets dwars. Ik weet niet wat ik moet denken van hetgeen ik hoorde uit de mond van een voormalige gemeenteambtenaar. De persoon kende ik niet, maar ik raakte met hem in de bibliotheek in een gesprek verwikkeld. De man, ik schat hem op een jaar of 70, had kleine ondeugende oogjes. Nog steeds vraag ik me af of hij mij voor de gek heeft gehouden.

Hij beweerde met grote stelligheid dat overheden, en dan speciaal de gemeentelijke overheid, zeer regelmatig burgers bewust en glashart voorliegt. Er zou in zijn tijd, maar ook tegenwoordig nog, bijna elke dag de hand gelicht worden met de kap van bomen. De man beweerde dat er in iedere gemeente jaarlijks honderden bomen werden gekapt door de gemeente waarvan werd gezegd dat ze ziek waren, een gevaar vormden voor de omgeving doordat er takken konden afbreken en zelfs omdat ze bij een zuchtje wind konden omwaaien. Dit terwijl de bomen niets mankeerden en terwijl er geen enkel gevaar bestond. De bomen stonden slechts de gemeente in de weg. Ze beschadigden de voetpaden of zorgden voor in de herfst voor overlast. Zou een particulier een kapvergunning voor deze bomen aanvragen werd deze zonder enige twijfel afgewezen.

Ook grote monumentale bomen waren volgens de voormalige ambtenaar niet veilig voor de gemeentelijke bijl. Ondanks het feit dat deze bomen vaak beeldbepalend waren voor een straat of een buurt werden ze zonder pardon geveld onder de mom dat ze te kampen hadden met een schimmel. Voordat wie dan ook maar de gelegenheid kreeg dat eens nader te onderzoeken lag het hout al bij leden van het college van b en w of enkele ambtenaren in de schuur om in de winter te worden verbrand in de openhaard.

'Je kent ook zelf wel van dat soort voorbeelden. Het zijn altijd bomen waarvoor nooit een kapvergunning zou worden afgegeven, maar wel bomen die een bouwproject of iets dergelijks in de weg staan,'aldus mijn gesprekspartner.

Ik zei de man dat ik me niet kon voorstellen dat een gemeente zo met haar inwoners omging. De oud-ambtenaar probeerde het nog een laatste keer. 'Ik heb zelfs meegemaakt dat de brandweer 's nachts moest uitrukken omdat in het centrum een enorme beuk in brand stond; de stam brandde. Dat was geen kwajongenswerk, dat kan ik je verzekeren. Probeer maar eens een stam met een omvang van ruim twee meter aan te steken. Daar is meer voor nodig dan een paar kranten en een flesje benzine. Door de brand was de boom volgens de gemeente een gevaar voor de omgeving geworden en werd gekapt. Drie dagen na de kap stond er op de plaats waar ooit de boom had gestaan een grote kraanwagen. Deze was onontbeerlijk bij de bouw van een groot appartementencomplex. De afgifte van een kapvergunning had zeker tot bezwaren geleid. Dit was een betere en snellere oplossing.'

Ik vertelde het verhaal aan een kennis en die zei dat je wel achterlijk moest zijn om iets dergelijks te geloven. Natuurlijk wilde ik niet achterlijk gevonden worden. Ik zei hem dan ook dat ik het ook allemaal kolder vond en zeer ver gezocht.


« Terug naar het artikel
Advertenties
Advertenties
Delightnet Home Automation for free