GROENLO- De Slag om Grolle beleefde vandaag alwwer zijn tweede dag. ook deze zaterdag hing in Groenlo een fantatische historische sfeer. Het hoogtepunt van de Zaterdag was de grote veldslag.
De Slag om Grolle is een terugkerende historische reconstructie waarbij het Beleg van Grol door Frederik Hendrik uit 1627 wordt nagespeeld. Het centrum van Groenlo is deze dagen autovrij.
De belegering vindt plaats in en rond Groenlo (vroeger Grol geheten) waarbij honderden acteurs de gebeurtenissen v...
DOETINCHEM - Wordt de Achterhoek de eerste plattelandsregio waar massaal duurzame deelvoertuigen gedeeld worden? Burgemeester Mark Boumans van Doetinchem en tevens voorzitter van 8RHK-ambassadeurs gaat de uitdaging aan met de inwoners.
Hij daagt iedere Achterhoeker uit mee te doen: honderd duurzame deelvoertuigen voor de Achterhoek. Volgens Boumans hebben veel inwoners behoefte aan vervoer. Dat kan zijn naar werk, het ziekenhuis of naar sportverenigingen.
'Wat is...
GROENLO- De Slag om Grolle is los gebarsten. Er hangt in Groenlo een fantatische historische sfeer. Het hoogtepunt van de eerste dag was de grote veldslag, die vrijdag middag voor het eerst plaats vond en dit weekend elke middag te zien en te beleven valt.
De Slag om Grolle is een terugkerende historische reconstructie waarbij het Beleg van Grol door Frederik Hendrik uit 1627 wordt nagespeeld. Het centrum van Groenlo is deze dagen autovrij.
De belegering vindt plaats in en rond Groe...
AALTEN - Rust en ruimte om te leven zoals jij dat wilt, met hulp van de samenleving én de gemeente als je dat nodig hebt. Zo zien deelnemers aan ‘U Spreekt’, het inwonerspanel van de gemeente Aalten, hun toekomstige gemeente het liefst. Het inwonerspanel telt ruim 1.300 panelleden. Ruim 80% daarvan vulde eind vorig jaar de vragen in over ‘hun’ gemeente in 2025 en verder. Het college van burgemeester en wethouders gebruikt de uitkomst om een toekomstvisie op te ste...
Lezing ADW: Het einde van de horigheid in Oost-Nederland
Paul Aalbers verzorgt op dinsdag 19 februari een lezing over het einde van de horigheid in Oost-Nederland. Aalbers houdt zijn inleiding op uitnodiging van Oudheidkundige Werkgemeenschap ADW (Aalten - Dinxperlo - Wisch). Aanvang is 19.45 uur bij De Radstake in Heelweg. Toegang is gratis. In tegenstelling tot de overige gewesten van ons land, waar de horigheid - het erfelijk gebonden zijn van de horigen aan de grond van de landheer tegen betaling van diverse lasten - al aan het einde van de middeleeuwen grotendeels was verdwenen, bleef dit oude rechtssysteem in het oosten, met name in Twente en in Oost-Achterhoek, nog tot aan de Franse tijd onverminderd en grotendeels ongewijzigd voortbestaan. In Oost-Nederland trof men nog het oude hofstelsel aan, net als diverse categorieën horigen. Hier werden nog hofdagen gehouden met de daaraan verbonden hofrechtspraak, gebaseerd op het oude Lohnse hofrecht, dat terugging tot 1363, en een voortdurende bron van velerlei conflicten en juridisch getouwtrek.
Dit alles werd in het Ambt Bredevoort in stand gehouden door de beide grondbezitters, namelijk de domeinen van het Huis van Oranje en het Stift te Vreden. In Twente ressorteerden de horige goederen onder de Staten van Overijssel. Het horigheidssysteem gold voornamelijk als een gemakkelijk te controleren vorm van grondboekhouding, al werd de grondheer, financieel gezien, er niet veel beter van. Reden, waarom er in de loop der tijd zoveel horige goederen zijn verdwenen. De komst van de Fransen in 1795 met hun leuzen van vrijheid, gelijkheid en broederschap trachtte aan dit alles een eind te maken. Daarbij bleef de vraag overeind welke nieuwe rechtsverhouding tussen de voormalige horigen en de grondheer in de plaats moest komen van het oude horigheidssysteem.