GROENLO- De Slag om Grolle beleefde vandaag alwwer zijn tweede dag. ook deze zaterdag hing in Groenlo een fantatische historische sfeer. Het hoogtepunt van de Zaterdag was de grote veldslag.
De Slag om Grolle is een terugkerende historische reconstructie waarbij het Beleg van Grol door Frederik Hendrik uit 1627 wordt nagespeeld. Het centrum van Groenlo is deze dagen autovrij.
De belegering vindt plaats in en rond Groenlo (vroeger Grol geheten) waarbij honderden acteurs de gebeurtenissen v...
DOETINCHEM - Wordt de Achterhoek de eerste plattelandsregio waar massaal duurzame deelvoertuigen gedeeld worden? Burgemeester Mark Boumans van Doetinchem en tevens voorzitter van 8RHK-ambassadeurs gaat de uitdaging aan met de inwoners.
Hij daagt iedere Achterhoeker uit mee te doen: honderd duurzame deelvoertuigen voor de Achterhoek. Volgens Boumans hebben veel inwoners behoefte aan vervoer. Dat kan zijn naar werk, het ziekenhuis of naar sportverenigingen.
'Wat is...
GROENLO- De Slag om Grolle is los gebarsten. Er hangt in Groenlo een fantatische historische sfeer. Het hoogtepunt van de eerste dag was de grote veldslag, die vrijdag middag voor het eerst plaats vond en dit weekend elke middag te zien en te beleven valt.
De Slag om Grolle is een terugkerende historische reconstructie waarbij het Beleg van Grol door Frederik Hendrik uit 1627 wordt nagespeeld. Het centrum van Groenlo is deze dagen autovrij.
De belegering vindt plaats in en rond Groe...
AALTEN - Rust en ruimte om te leven zoals jij dat wilt, met hulp van de samenleving én de gemeente als je dat nodig hebt. Zo zien deelnemers aan ‘U Spreekt’, het inwonerspanel van de gemeente Aalten, hun toekomstige gemeente het liefst. Het inwonerspanel telt ruim 1.300 panelleden. Ruim 80% daarvan vulde eind vorig jaar de vragen in over ‘hun’ gemeente in 2025 en verder. Het college van burgemeester en wethouders gebruikt de uitkomst om een toekomstvisie op te ste...
Om het belang van monumenten voor de inwoners en bezoekers van de gemeente Aalten onder de aandacht te brengen, reikt het college van burgemeester en wethouders jaarlijks de gemeentelijke monumentenprijs uit. Met het toekennen van de prijs wil het college haar waardering uitspreken voor het behoud en de wijze van herstel van waardevolle oude panden of objecten. De monumentenprijs ging in 2012 naar de familie Kasten voor de restauratie van het rijksmonument Boerderij Beestman.
Voorwaarden om in aanmerking te komen voor de prijs
Ten aanzien van de ontvanger van de prijs is het volgende vastgesteld: 'De monumentenprijs van de gemeente Aalten wordt jaarlijks uitgereikt aan een natuurlijk- of rechtspersoon, die in enig jaar op eigen initiatief met veel inzet en/of financiële inbreng een bouwwerk met historische waarde heeft gerestaureerd of heeft laten restaureren, dan wel groot achterstallig onderhoud heeft gepleegd waardoor dreigend verval is voorkomen. Ook personen die anderszins een belangrijke bijdrage hebben geleverd aan het monumentenbehoud in de gemeente Aalten, komen in aanmerking voor de prijs.' De aanmeldingen voor de monumentenprijs worden besproken in de Commissie Cultureel Erfgoed. Zij brengt advies uit aan het college over de genomineerden.
Prijs en uitreiking
De prijs bestaat uit een geldbedrag van € 250,-. Daarnaast krijgt de winnaar een kunstwerk t.w.v. € 350,- dat betrekking heeft op het pand of het gebied waarvoor hij/zij zich heeft ingezet. Het kunstwerk is afkomstig van een lokale kunstenaar. De prijs wordt uitgereikt tijdens de Open Monumentendag, op zaterdag 13 september 2013. De prijs heeft betrekking op een prestatie in het kalenderjaar 2012. Aanmelden kandidaten voor 8 april 2013
Mensen kunnen zichzelf of iemand anders aanmelden voor de prijs. Dit kunnen zij doen door een beknopte omschrijving van de werkzaamheden in 2012, de reden waarom deze persoon de prijs zou moeten krijgen, aangevuld met een aantal foto's te sturen naar de gemeente Aalten, t.a.v. Ingrid Oonk, Postbus 119, 7120 AC Aalten. De aanmelding mag ook gemaild worden naar i.oonk@aalten.nl. Het aanmelden van kandidaten kan tot 8 april 2013.