GROENLO- De Slag om Grolle beleefde vandaag alwwer zijn tweede dag. ook deze zaterdag hing in Groenlo een fantatische historische sfeer. Het hoogtepunt van de Zaterdag was de grote veldslag.
De Slag om Grolle is een terugkerende historische reconstructie waarbij het Beleg van Grol door Frederik Hendrik uit 1627 wordt nagespeeld. Het centrum van Groenlo is deze dagen autovrij.
De belegering vindt plaats in en rond Groenlo (vroeger Grol geheten) waarbij honderden acteurs de gebeurtenissen v...
DOETINCHEM - Wordt de Achterhoek de eerste plattelandsregio waar massaal duurzame deelvoertuigen gedeeld worden? Burgemeester Mark Boumans van Doetinchem en tevens voorzitter van 8RHK-ambassadeurs gaat de uitdaging aan met de inwoners.
Hij daagt iedere Achterhoeker uit mee te doen: honderd duurzame deelvoertuigen voor de Achterhoek. Volgens Boumans hebben veel inwoners behoefte aan vervoer. Dat kan zijn naar werk, het ziekenhuis of naar sportverenigingen.
'Wat is...
GROENLO- De Slag om Grolle is los gebarsten. Er hangt in Groenlo een fantatische historische sfeer. Het hoogtepunt van de eerste dag was de grote veldslag, die vrijdag middag voor het eerst plaats vond en dit weekend elke middag te zien en te beleven valt.
De Slag om Grolle is een terugkerende historische reconstructie waarbij het Beleg van Grol door Frederik Hendrik uit 1627 wordt nagespeeld. Het centrum van Groenlo is deze dagen autovrij.
De belegering vindt plaats in en rond Groe...
AALTEN - Rust en ruimte om te leven zoals jij dat wilt, met hulp van de samenleving én de gemeente als je dat nodig hebt. Zo zien deelnemers aan ‘U Spreekt’, het inwonerspanel van de gemeente Aalten, hun toekomstige gemeente het liefst. Het inwonerspanel telt ruim 1.300 panelleden. Ruim 80% daarvan vulde eind vorig jaar de vragen in over ‘hun’ gemeente in 2025 en verder. Het college van burgemeester en wethouders gebruikt de uitkomst om een toekomstvisie op te ste...
Het is op z’n minst opmerkelijk dat de schoenenzaken in Winterswijk het slecht doen. Het gemeentebestuur doet er namelijk alles aan om mensen ertoe te bewegen vaker dan in het verleden het geval was nieuwe schoenen aan te schaffen. Hoe zij dat doet, wilt u weten. Nou, eenvoudig door het gebruik van schoenonvriendelijke bestrating. Steegjes worden voorzien van fraai ogende klinkertjes. Om te bereiken dat mensen denken dat het hier om zeer oude bestrating gaat liggen de klinkers mooi schots en scheef en zitten er kieren tussen de stenen variërend van 1 mm tot 3 cm. Iedereen met een voetbalknie kan ik slechts ontraden deze nostalgische steegjes te gebruiken voor een wandeling. Dat geldt ook voor dragers van schoeisel met een hoog hakje. Het dragen van schoenen met naaldhakken is al gevaarlijk op zich, maar op dit soort wegdek is het een nieuwe vorm van zelfmoord. Zijn het niet de naaldhakken die afbreken, dan zijn het wel pezen in je benen die afscheuren. Ik laat even buiten beschouwing wat die fraaie klinkerstraat betekent voor een fietser. Menigeen is daarop al met zijn of haar fiets tegen de grond gesmakt. De gemeente heeft nu een nieuwe methode gevonden om de schoenhandelaar ter wille te zijn. Bij de aanleg van paden in parken maakt zij tegenwoordig gebruik van een nieuw materiaal. Vraag me niet naar de naam van dat materiaal want dat weet ik niet. Fijn gemalen steentjes zijn blijkbaar niet goed genoeg en kiezels kunnen absoluut niet. Het zou me niet verbazen als de gemeente niet heeft overwogen voor de bovenlaag van de paden witte asbest te gebruiken.
Als iemand daar iets van zou zeggen, kon hem worden verzekerd dat er geen bewijs bestond dat dit goedje slecht was voor de gezondheid. Blijkbaar leek de gemeente toch een te groot risico dit goedje te gebruiken als deklaag. Er is daarom gekozen voor een gelig product. Bij droog weer schijnt het prima te voldoen. Dat verandert snel als het materiaal nat wordt. De paden veranderen in een ijsbaar, zo glad als deze worden. Fietsen gaat nog, maar wandelen op deze paadjes is een uitdaging die slechts een malloot vaker dan één keer aangaat. Het ene moment zakt je schoen drie cm weg in de gladde smurrie terwijl je een stap verder bijna de benen breekt over een grote steen onder de bovenlaag. Het is dan ook niet verwonderlijk dat wandelaars in de parken waar gebruik is gemaakt van het smerige goedje niet meer wandelen over de paadjes. Men loopt liever door het gras en door de tuinen. Dit maakt het de gebruikers van een rolator onmogelijk het park in te schuifelen. Over één bijzonder vervelende eigenschap van het materiaal heb ik het nog niet gehad. Het materiaal hecht zich aan je schoenen als zachte hondenstront. Het voordeel van de stront is dat je het er met iets water kunt verwijderen. Meestal is het voldoende je voeten aan het gras af te vegen of door een plas te lopen. Het materiaal op de paadjes laat zich zo eenvoudig niet verwijderen. Het wordt keihard. Je hebt een stevige borstel nodig om de meeste rotzooi te verwijderen. De rest vind je terug in je woning als minikiezels. Echt schoon krijg je de schoenen nooit meer. Het is goedkoper nieuwe schoenen te kopen. Bel je de gemeente dan wordt je afgescheept met een simpel: ‘Wij hebben nu eenmaal voor deze vorm van halfverharding gekozen.’