GROENLO- De Slag om Grolle beleefde vandaag alwwer zijn tweede dag. ook deze zaterdag hing in Groenlo een fantatische historische sfeer. Het hoogtepunt van de Zaterdag was de grote veldslag.
De Slag om Grolle is een terugkerende historische reconstructie waarbij het Beleg van Grol door Frederik Hendrik uit 1627 wordt nagespeeld. Het centrum van Groenlo is deze dagen autovrij.
De belegering vindt plaats in en rond Groenlo (vroeger Grol geheten) waarbij honderden acteurs de gebeurtenissen v...
DOETINCHEM - Wordt de Achterhoek de eerste plattelandsregio waar massaal duurzame deelvoertuigen gedeeld worden? Burgemeester Mark Boumans van Doetinchem en tevens voorzitter van 8RHK-ambassadeurs gaat de uitdaging aan met de inwoners.
Hij daagt iedere Achterhoeker uit mee te doen: honderd duurzame deelvoertuigen voor de Achterhoek. Volgens Boumans hebben veel inwoners behoefte aan vervoer. Dat kan zijn naar werk, het ziekenhuis of naar sportverenigingen.
'Wat is...
GROENLO- De Slag om Grolle is los gebarsten. Er hangt in Groenlo een fantatische historische sfeer. Het hoogtepunt van de eerste dag was de grote veldslag, die vrijdag middag voor het eerst plaats vond en dit weekend elke middag te zien en te beleven valt.
De Slag om Grolle is een terugkerende historische reconstructie waarbij het Beleg van Grol door Frederik Hendrik uit 1627 wordt nagespeeld. Het centrum van Groenlo is deze dagen autovrij.
De belegering vindt plaats in en rond Groe...
AALTEN - Rust en ruimte om te leven zoals jij dat wilt, met hulp van de samenleving én de gemeente als je dat nodig hebt. Zo zien deelnemers aan ‘U Spreekt’, het inwonerspanel van de gemeente Aalten, hun toekomstige gemeente het liefst. Het inwonerspanel telt ruim 1.300 panelleden. Ruim 80% daarvan vulde eind vorig jaar de vragen in over ‘hun’ gemeente in 2025 en verder. Het college van burgemeester en wethouders gebruikt de uitkomst om een toekomstvisie op te ste...
Het gaat in Twente en de Achterhoek slecht met de katholieke kerk. Van de bijna 250.000 katholieken die er op papier zijn, een kwart van de bevolking, gaan er nog slechts 15.000 iedere week een keer naar de kerk. Het is dan ook logisch dat de ene kerk na de andere wordt gesloten. Mij kan dat niet veel schelen; het hele land is bezaaid met kerken. In Nederland worden ook scholen gesloten die te slecht worden bezocht. Waarom zou voor kerken een uitzondering moeten worden gemaakt. Ziekenhuizen en scholen en andere organisaties die een slechte naam hebben gekregen verliezen patiënten, leerlingen of cliënten. Niemand kan mijn inziens ontkennen dat de RK-kerk de voorbije jaren alles heeft gedaan om een slechte naam op te bouwen. Het aanstellen van een nieuwe directeur, schoolhoofd op voorzitter van bestuur is zelden aanleiding om ziekenhuizen, scholen of andere organisaties met een slechte naam van de ene op de andere dag weer in genade aan te nemen.
Dat zal bij de kerk niet anders zijn. De komst van paus Franciscus I leidt er heus niet toe, neem dat van mij aan, dat al die mensen die de kerk de rug hebben toegekeerd de kerk weer binnen zullen rennen. Ik schat dat in een gemiddelde kerk voor ongeveer driehonderd gelovigen plaats is. Dat wil zeggen dat een totaal van vijftig kerken in de Achterhoek en Twente moet volstaan om alle gelovigen op te vangen. Hier en daar moeten waarschijnlijk enkele tientallen priesters, pastoors en mogelijk zelf een bisschop het veld ruimen. We leven nu eenmaal in een tijd waar iedereen het risico loopt van de ene op de andere dag zijn baan te verliezen. De bezuiniging door deze operatie is gigantisch. Het bedrag is voldoende om aan alle slachtoffers van de kerk een fors geldbedrag uit te betalen. Dat is dan mooi meegenomen. Voor de 15.000 gelovigen heeft deze reorganisatie, zo mag je het toch wel noemen, slechts beperkte gevolgen. Een enkeling moet iedere zondag verder rijden om bij hun kerk te komen. Dat moeten scholieren waarvan de school is gesloten ook. Ook patiënten moeten soms een paar kilometer verder reizen om goede geneeskundige hulp te krijgen. Ik ben er zeker van dat de echte gelovigen dit kleine ongemak voor lief zullen nemen.