GROENLO- De Slag om Grolle beleefde vandaag alwwer zijn tweede dag. ook deze zaterdag hing in Groenlo een fantatische historische sfeer. Het hoogtepunt van de Zaterdag was de grote veldslag.
De Slag om Grolle is een terugkerende historische reconstructie waarbij het Beleg van Grol door Frederik Hendrik uit 1627 wordt nagespeeld. Het centrum van Groenlo is deze dagen autovrij.
De belegering vindt plaats in en rond Groenlo (vroeger Grol geheten) waarbij honderden acteurs de gebeurtenissen v...
DOETINCHEM - Wordt de Achterhoek de eerste plattelandsregio waar massaal duurzame deelvoertuigen gedeeld worden? Burgemeester Mark Boumans van Doetinchem en tevens voorzitter van 8RHK-ambassadeurs gaat de uitdaging aan met de inwoners.
Hij daagt iedere Achterhoeker uit mee te doen: honderd duurzame deelvoertuigen voor de Achterhoek. Volgens Boumans hebben veel inwoners behoefte aan vervoer. Dat kan zijn naar werk, het ziekenhuis of naar sportverenigingen.
'Wat is...
GROENLO- De Slag om Grolle is los gebarsten. Er hangt in Groenlo een fantatische historische sfeer. Het hoogtepunt van de eerste dag was de grote veldslag, die vrijdag middag voor het eerst plaats vond en dit weekend elke middag te zien en te beleven valt.
De Slag om Grolle is een terugkerende historische reconstructie waarbij het Beleg van Grol door Frederik Hendrik uit 1627 wordt nagespeeld. Het centrum van Groenlo is deze dagen autovrij.
De belegering vindt plaats in en rond Groe...
AALTEN - Rust en ruimte om te leven zoals jij dat wilt, met hulp van de samenleving én de gemeente als je dat nodig hebt. Zo zien deelnemers aan ‘U Spreekt’, het inwonerspanel van de gemeente Aalten, hun toekomstige gemeente het liefst. Het inwonerspanel telt ruim 1.300 panelleden. Ruim 80% daarvan vulde eind vorig jaar de vragen in over ‘hun’ gemeente in 2025 en verder. Het college van burgemeester en wethouders gebruikt de uitkomst om een toekomstvisie op te ste...
Maatbemesting goed voor productie en waterkwaliteit
(door: Johan Winkelhorst). Maatbemesting op landbouwpercelen levert goede productie op en help de waterkwaliteit verbeteren. Dat blijkt uit een driejarig onderzoek in de praktijk in het grensgebied van Winterswijk. Aan het project is meegedaan door 35 landbouwbedrijven in het grensgebied Winterswijk-Oeding. Dit is gedaan in het kader van een grensoverschrijdend waterproject dat op initiatief van Waterschap Rijn en IJssel en Kreis Borken is uitgevoerd. De proeven richten zich op maatregelen de waterkwaliteit in het stroomgebied van de Ratumsebeek, Willinkbeek en Bovenslinge te verbeteren. Er werd speciaal gezocht naar mogelijkheden om overbemesting tegen te gaan. Bemesting op maat bleek positief uit te pakken voor zowel de productie als de waterkwaliteit. Door de deelnemende bedrijven werd slimmer bemest.
De verschillende producten op de percelen kregen precies wat ze nodig hadden. Dat betekende de ene keer dat kon worden volstaan met minder mest en de andere keer dat met mest met minder fosfaat kon worden volstaan. Er werden ook nieuwe technieken van uitrijden van mest uitgeprobeerd. Ook dit leverde positieve resultaten op. In enkele gevallen werd de bodemstructuur aangepakt door er extra kal aan toe te voegen. Op enkele bedrijven zijn ook maatregelen genomen om op en bij het erf het wegspoelen van kuil- en mestresten te voorkomen. Door de aanleg van een verdiepte erfgreppel, waarin riet- en grassoorten zijn geplant (een agrowadi) was het mogelijk water deels te zuiveren. Bij een paardenfokkerij is een proef gedaan met compostering en vergisting van paardenmest. Gebleken is dat deze mest prima kan worden gebruikt in biogasinstallaties. De boeren, landbouworganisaties, het waterschap en de Kreis zijn bijzonder positief over de bereikte resultaten. Zij zien mogelijkheden het project voort te zetten en te verspreiden.