GROENLO- De Slag om Grolle beleefde vandaag alwwer zijn tweede dag. ook deze zaterdag hing in Groenlo een fantatische historische sfeer. Het hoogtepunt van de Zaterdag was de grote veldslag.
De Slag om Grolle is een terugkerende historische reconstructie waarbij het Beleg van Grol door Frederik Hendrik uit 1627 wordt nagespeeld. Het centrum van Groenlo is deze dagen autovrij.
De belegering vindt plaats in en rond Groenlo (vroeger Grol geheten) waarbij honderden acteurs de gebeurtenissen v...
DOETINCHEM - Wordt de Achterhoek de eerste plattelandsregio waar massaal duurzame deelvoertuigen gedeeld worden? Burgemeester Mark Boumans van Doetinchem en tevens voorzitter van 8RHK-ambassadeurs gaat de uitdaging aan met de inwoners.
Hij daagt iedere Achterhoeker uit mee te doen: honderd duurzame deelvoertuigen voor de Achterhoek. Volgens Boumans hebben veel inwoners behoefte aan vervoer. Dat kan zijn naar werk, het ziekenhuis of naar sportverenigingen.
'Wat is...
GROENLO- De Slag om Grolle is los gebarsten. Er hangt in Groenlo een fantatische historische sfeer. Het hoogtepunt van de eerste dag was de grote veldslag, die vrijdag middag voor het eerst plaats vond en dit weekend elke middag te zien en te beleven valt.
De Slag om Grolle is een terugkerende historische reconstructie waarbij het Beleg van Grol door Frederik Hendrik uit 1627 wordt nagespeeld. Het centrum van Groenlo is deze dagen autovrij.
De belegering vindt plaats in en rond Groe...
AALTEN - Rust en ruimte om te leven zoals jij dat wilt, met hulp van de samenleving én de gemeente als je dat nodig hebt. Zo zien deelnemers aan ‘U Spreekt’, het inwonerspanel van de gemeente Aalten, hun toekomstige gemeente het liefst. Het inwonerspanel telt ruim 1.300 panelleden. Ruim 80% daarvan vulde eind vorig jaar de vragen in over ‘hun’ gemeente in 2025 en verder. Het college van burgemeester en wethouders gebruikt de uitkomst om een toekomstvisie op te ste...
OPROEP – MUSEUM VRAAGT NAAR MERKLAPPEN MET EEN VERHAAL
Letterdoek van Nita Waisvisz alias Nita Visser,1944. Collectie Aaltens Historisch Museum
Het oude ambacht zoals breiwerk, haakwerk en punniken is weer 'hot' onder de jongere generatie. Het Aaltens Historisch Museum haakt daar deze zomer op in met een expositie GEMERKT met merklappen van vroeger tot nu. Door de grote variatie in stijl en ouderdom samen met de 'verhalen' die er achter de doeken schuil gaan, verwacht het museum een intrigerende en spannende expositie te kunnen presenteren. Behalve de aanzienlijke collectie van het museum wil deze ook particulieren in de gelegenheid stellen hun bijzondere merklappen te presenteren. Het museum doet een oproep aan een ieder in de (eu)regio om bijzondere doeken met een verhaal in te leveren.
Bent u, of iemand in uw familie ook in het bezit van een merklap met een fraaie voorstelling of een interessant verhaal, dat het waard is anderen te laten zien? Maak dat dan kenbaar aan het museum. U kunt een foto, met gegevens en een korte toelichting mailen naar info@aaltensemusea.nl. U krijgt dan snel bericht.
In de week van 2 t/m 5 april kunnen merklappen, met vermelding van bijzonderheden en toelichting, tijdens de openingstijden bij het museum worden ingeleverd. De expositiecommissie zal daarna bepalen of deze geschikt zijn om te worden opgenomen in de expositie.
In de tentoonstelling zijn ook uit de eigen collecte bijzondere werken te zien zoals de letterdoek van Nita Waisvisz. Mevrouw Waisvisz vond als 8-jarig joods meisje in 1942 onderdak bij de familie Heinen-Rots aan de Hogestraat in Aalten. Ze bezocht samen met haar 'broer en zusjes' de Wilhelminaschool en maakte daar in 1944 net als alle andere meisjes tijdens de handwerkles een 'merklap'. Haar merklap toont haar schuilnaam: Nita Visser. In mei 2010 bracht zij, samen met haar 'oorlogszusje' Dien Fries-Heinen, een bezoek aan de Aaltense Musea en bood het museum deze bijzondere merklap aan.