GROENLO- De Slag om Grolle beleefde vandaag alwwer zijn tweede dag. ook deze zaterdag hing in Groenlo een fantatische historische sfeer. Het hoogtepunt van de Zaterdag was de grote veldslag.
De Slag om Grolle is een terugkerende historische reconstructie waarbij het Beleg van Grol door Frederik Hendrik uit 1627 wordt nagespeeld. Het centrum van Groenlo is deze dagen autovrij.
De belegering vindt plaats in en rond Groenlo (vroeger Grol geheten) waarbij honderden acteurs de gebeurtenissen v...
DOETINCHEM - Wordt de Achterhoek de eerste plattelandsregio waar massaal duurzame deelvoertuigen gedeeld worden? Burgemeester Mark Boumans van Doetinchem en tevens voorzitter van 8RHK-ambassadeurs gaat de uitdaging aan met de inwoners.
Hij daagt iedere Achterhoeker uit mee te doen: honderd duurzame deelvoertuigen voor de Achterhoek. Volgens Boumans hebben veel inwoners behoefte aan vervoer. Dat kan zijn naar werk, het ziekenhuis of naar sportverenigingen.
'Wat is...
GROENLO- De Slag om Grolle is los gebarsten. Er hangt in Groenlo een fantatische historische sfeer. Het hoogtepunt van de eerste dag was de grote veldslag, die vrijdag middag voor het eerst plaats vond en dit weekend elke middag te zien en te beleven valt.
De Slag om Grolle is een terugkerende historische reconstructie waarbij het Beleg van Grol door Frederik Hendrik uit 1627 wordt nagespeeld. Het centrum van Groenlo is deze dagen autovrij.
De belegering vindt plaats in en rond Groe...
AALTEN - Rust en ruimte om te leven zoals jij dat wilt, met hulp van de samenleving én de gemeente als je dat nodig hebt. Zo zien deelnemers aan ‘U Spreekt’, het inwonerspanel van de gemeente Aalten, hun toekomstige gemeente het liefst. Het inwonerspanel telt ruim 1.300 panelleden. Ruim 80% daarvan vulde eind vorig jaar de vragen in over ‘hun’ gemeente in 2025 en verder. Het college van burgemeester en wethouders gebruikt de uitkomst om een toekomstvisie op te ste...
Besluiten uit de raadsvergadering van 29 en 30 mei 2013
Besluiten uit de raadsvergadering van 29 en 30 mei 2013
Hieronder leest u de besluiten die de gemeenteraad van Winterswijk op woensdag 29 en donderdag 30 mei 2013 heeft genomen.
Raad stemt in met financiële consequenties beëindiging erfpacht De Huusker
Stichting Centrum Natuur- en Milieueducatie Oost-Achterhoek (CNME) kan niet meer voldoen aan de financiële verplichtingen van een door de gemeente verstrekte lening voor natuuractiviteitencentrum De Huusker. Stichting CNME is bereid mee te werken aan ontbinding van de erfpachtovereenkomst, waardoor de gemeente het pand Frerikshof 9 weer volledig in eigendom krijgt. De raad heeft ingestemd in met de financiële consequenties van de beëindiging van de erfpacht.
Raad stemt in met concept-intentieovereenkomst voor recreatiegebied ’t Hilgelo
Het Recreatieschap Achterhoek-Liemers (RAL) is bezig met de overdracht van zeven recreatiegebieden, waaronder ’t Hilgelo, aan RGV Holding B.V. De raad heeft ingestemd met de concept-intentieovereenkomst die de gemeente en RGV voor ’t Hilgelo heeft opgesteld en de verdere uitwerking daarvan door het college.
Raad stemt in met ontmanteling Recreatieschap Achterhoek-Liemers (RAL)
De gemeente Winterswijk is samen met twaalf andere gemeenten deelnemer in het Recreatieschap Achterhoek-Liemers (RAL). Het Algemeen Bestuur van het RAL wil het samenwerkingsverband opheffen en de taken van het recreatieschap elders onderbrengen. Dit is nodig om tot een noodzakelijke kwaliteitsimpuls te komen en de kosten voor de inwoners van de Achterhoek en Liemers te verlagen. Op 24 juni 2013 wil het Algemeen Bestuur het definitieve besluit tot opheffing van het RAL nemen. Voor die tijd moeten alle betrokken gemeenten hierover hun standpunt bepalen. De raad heeft ingestemd met de ontmanteling van het RAL per 1 januari 2014 volgens het Integratie- en Ontmantelplan, met als voorbehoud dat er maatwerkoplossingen moeten komen voor de overdracht van de kanostoepen in de Berkel en Oude IJssel aan Stichting Achterhoek Toerisme (StAT). Verder heeft de raad besloten tot tenminste 2016 geen wensen en bedenkingen ten aanzien van het aandeelhouderschap in RGV Holding B.V. ter kennis te brengen van het college.
Raad stemt niet in met begroting 2014 en meerjarenramingen 2015-2017 Omgevingsdienst Achterhoek (ODA)
Sinds 1 april voert de Omgevingsdienst Achterhoek (ODA) de wettelijke milieutaken (vergunningverlening, toezicht en handhaving) uit voor de gemeenten Aalten, Berkelland, Bronckhorst, Doetinchem, Lochem, Montferland, Oost Gelre, Oude IJsselstreek, Winterswijk, Zutphen en de provincie Gelderland. Het opgestelde bedrijfsplan is vertaald in de ontwerpbegrotingen 2013 en 2014 en de meerjarenramingen 2015-2017. De raad heeft besloten als zienswijze bij de ODA in te dienen dat de raad vasthoudt aan het begrip budgetneutraliteit en daarom niet instemt met de begroting 2014 en de meerjarenramingen 2015-2017.
Raad neemt Burgerjaarverslag 2012 voor kennisgeving aan
De burgemeester brengt jaarlijks een burgerjaarverslag uit, waarin hij rapporteert over de kwaliteit van de gemeentelijke dienstverlening en procedures op het vlak van burgerparticipatie. De raad heeft het Burgerjaarverslag 2012 voor kennisneming aangenomen.
Raad stelt nota over Voor- en Vroegschoolse Educatie (VVE) vast
Voor- en Vroegschoolse Educatie (VVE) is een belangrijk instrument om ontwikkelingsachterstanden bij jonge kinderen in een zo vroeg mogelijk stadium op te sporen en aan te pakken. De gemeente heeft samen met de instellingen waar voor- en vroegschoolse educatie wordt aangeboden de nota ‘Voor- en Vroegschoolse Educatie (VVE) Winterswijk 2013-2018’ opgesteld. De raad heeft deze nota vastgesteld.
Raad stelt Verordening commissie bezwaarschriften SDOA vast
De Sociale Dienst Oost Achterhoek (SDOA) bestaat sinds 1 januari 2010 en heeft de gemeenten Berkelland, Oost Gelre en Winterswijk als verzorgingsgebied. Na drie jaar is het wenselijk de ‘Verordening commissie bezwaarschriften’ voor de SDOA op enkele onderdelen te wijzigen. De raad heeft de gewijzigde verordening vastgesteld en de oude verordening ingetrokken.
Raad dient zienswijze in op 1e Bestuursrapportage 2013 en 2e ontwerpbegrotingswijziging 2012 SDOA
De eerste bestuursrapportage 2013 van SDOA bevat een ontwerpbegrotingswijziging van de begroting 2012. De raad heeft besloten hierop een zienswijze in te dienen bij SDOA. De raad wil dat een eventuele verhoging van de gemeentelijke bijdrage in de kosten van bedrijfsvoering in verband met de Wet Schatkistbankieren pas aan de orde wordt gesteld nadat deze wet is ingevoerd.
Raad dient zienswijze in op Ontwerpbegroting 2014 SDOA
De raad heeft besloten bij de SDOA als zienswijze op de Ontwerpbegroting 2014 in te dienen dat Winterswijk als uitgangspunt voor de WGR-begrotingen 2014 heeft gekozen voor een algehele nullijn. Daarnaast heeft de raad besloten nog € 205.000,- te bezuinigen op de bedrijfsvoering van SDOA.
Geen zienswijzen Ontwerpbegroting 2014 Erfgoedcentrum Achterhoek en Liemers
De raad heeft besloten geen zienswijzen in te dienen op de Ontwerpbegroting 2014 van het Erfgoedcentrum Achterhoek en Liemers. Het erfgoedcentrum beheert sinds 1 juli 2011 het archief van de acht Achterhoekse gemeenten, waaronder dat van Winterswijk.
Geen zienswijzen Ontwerpbegroting 2014 Stadsbank Oost Nederland
De raad heeft besloten geen zienswijzen in te dienen op de ontwerpbegroting 2014 van de Stadsbank Oost Nederland. De stadsbank helpt mensen die in financiële problemen zitten en werkt nauw samen met 22 gemeenten in Twente en de Achterhoek, waaronder Winterswijk.
Geen zienswijzen Ontwerpbegroting 2014 Openbaar Lichaam Crematoria Twente
Het Openbaar Lichaam Crematoria Twente is een gemeenschappelijke regeling waaraan 13 gemeenten in Twente en de Achterhoek deelnemen, waaronder Winterswijk. De raad heeft besloten geen zienswijzen in te dienen op de Ontwerpbegroting 2014.
Raad dient zienswijze in op Programmabegroting 2014 Regio Achterhoek
De raad heeft besloten bij de Regio Achterhoek als zienswijze op de Programmabegroting 2014 in te dienen dat de raad uitgaat van de nullijn. De Regio Achterhoek is een samenwerkingsverband van de acht gemeenten in de Achterhoek.
Raad dient zienswijze in op Ontwerpbegroting 2014 GGD Noord- en Oost-Gelderland
De raad heeft besloten bij de GGD Noord- en Oost-Gelderland als zienswijze op de Ontwerpbegroting 2014 in te dienen dat de raad uitgaat van de nullijn.
Raad stemt in met zienswijzen Ontwerpbegroting 2014 Hameland
Het raad heeft besloten zes zienswijzen bij het Dagelijks Bestuur van Hameland in te dienen op de ontwerpbegroting 2014.
Raad stelt Financiële Prognose 2013 vast
Het college van burgemeester en wethouders rapport drie keer per jaar aan de raad over de financiële situatie van de gemeente. De ‘Financiële Prognose 2013 met peildatum 1 april 2013’ is de eerste rapportage over 2013. De raad heeft deze financiële prognose vastgesteld, inclusief de daarin opgenomen begrotingswijzigingen.
Raad stelt Kadernota 2013 vast
Een groot deel van de tweedaagse raadsvergadering werd besteed aan de behandeling van de Kadernota 2013. De kadernota beschrijft de belangrijkste ontwikkelingen die de komende jaren bepalend zijn voor het beleid en de begroting van de gemeente Winterswijk. De kadernota is bedoeld als voorbereiding op de begroting van 2014. Op de kadernota zijn vijf amendementen (wijzigingsvoorstellen) ingediend:
- Progressief Winterswijk (PW) vond de Kadernota 2013 te vrijblijvend ten aanzien van eisen aan duurzaamheid in zowel Programma 4 ‘Ruimtelijke ontwikkeling en de Kern’ als in Programma 5 ‘Innovatie, Duurzame Energie en Milieu’. PW stelde daarom voor het kader te vervangen door de volgende tekst: “Naast de bouwverordening duidelijk aandacht vragen voor duurzaamheid en energiebesparing bij gemeentelijke en particuliere exploitaties.” Dit amendement is unaniem aangenomen door de raad.
- Progressief Winterswijk (PW) miste in Programma 6 ‘Sport, Kunst en Cultuur’ het begrip ‘erfgoed’ en stelde dit als volgt op te nemen in de kadernota: “Het cultuurhistorische erfgoed is voor Winterswijk een belangrijk onderdeel van de economische infrastructuur. Het levert een (groeiende) bijdrage aan omzet, werkgelegenheid en de waarde van woningen. Ons erfgoed draagt bij aan een prettig woon- en vestigingsklimaat. Als uitgangspunt geldt daarom: behoud door ontwikkeling.” Ook dit amendement is unaniem aangenomen door de raad.
- De VVD diende een amendement in op Programma 7 ‘Financiën en Intergemeentelijke Samenwerking’ van de kadernota. De VVD stelde voor de OZB-baten in de begroting 2014 te fixeren. Dit amendement kreeg alleen steun van de VVD-fractie en werd daarmee verworpen.
- PvdA en VVD stelden voor de passage over citymarketing in programma 8 ‘Landelijk gebied’ als volgt te wijzigen in de kadernota: “Citymarketing (incl. VVV) is een gezamenlijke verantwoordelijkheid van zowel het bedrijfsleven als de gemeente Winterswijk. De rol van de gemeente is gekoppeld aan de reclameheffing en de toeristenbelasting. Zolang die bestaat zal de gemeente haar bijdrage leveren. Tevens is de rol van de gemeente een bindende, stimulerende en richtinggevende.” Dit amendement is aangenomen met 16 stemmen voor (VVD, PvdA, CDA, SP, PW) en 5 stemmen tegen (WB).
- Het CDA stelde voor het kader in programma 10 ‘Maatschappelijke participatie & zorg’ als volgt te wijzigen: “Een deel van het budget van de transities in het sociale domein wordt besteed aan investeringen in de informatiehuishouding voor zover dit ten goede komt aan het sociale domein en waarbij gestreefd wordt naar intergemeentelijke aanpak.” Dit amendement is unaniem aangenomen door de raad.
Na de stemming over de amendementen is de Kadernota door de raad vastgesteld.