Oud burgemeester Bekius overleden.

Foto's: Leo v/d Linde Auteur: Leo v/d Linde
Oud burgemeester Bekius overleden.
Aalten - Op zaterdag 8 juni is Doek Bekius, oud-burgemeester van de oude gemeente Aalten op 90-jarige leeftijd overleden. Hij was van 1976 tot 1987 burgemeester van Aalten. Hij groeide op in de kleine gemeenschap Gauw bij Sneek.
 
Na de ULO trad hij op zestienjarige leeftijd in dienst van de gemeente Wymbritseradeel, een plattelandsgemeente om Sneek met 28 dorpen. In 1946 ging Bekius van de plattelandsgemeente naar de stad Zutphen. Met deze ervaring was hij in 1951 klaar voor zijn baan bij de gemeente Apeldoorn als chef Algemene Zaken.
 
In juli 1961 werd hij burgemeester van Westdongeradeel en in december 1966 volgde zijn benoeming tot burgemeester van Kollumerland en Nieuwkruisland. Medio 1976 werd Bekius burgemeester in de gemeente Aalten. Hij was de opvolger van zijn voorganger Ruud Faber. Het stadje Bredevoort zag hij als een geschenk, een enthousiaste taak. Na zijn pensionering werd hij in 1988 benoemd tot eredrost van Bredevoort in het kader van de viering van 800 jaar Bredevoort.

Hij bleef in de gemeente Aalten, in de buurtschap Haart, wonen en was lid van Bredevoorts Belang en Haarts Belang. Bekius werd na zijn pensionering actief bij de VKK (Vereniging van Kleine Kernen) Gelderland. Eind 1987 begon hij daar als adviseur, maar werd al snel bestuurslid en was daarna later jarenlang voorzitter. Douke Bekius werd in 1988 opgevolgd door burgemeester Tijme Bouwers. Hij wordt vrijdag 14 juni in zijn geboorteplaats Gauw begraven.
 
Foto:
Burgemeester Bekius (rechts) ontvangt Koningin Beatrix in 1984.

« Terug naar het artikel
Advertenties
Advertenties