GROENLO- De Slag om Grolle beleefde vandaag alwwer zijn tweede dag. ook deze zaterdag hing in Groenlo een fantatische historische sfeer. Het hoogtepunt van de Zaterdag was de grote veldslag.
De Slag om Grolle is een terugkerende historische reconstructie waarbij het Beleg van Grol door Frederik Hendrik uit 1627 wordt nagespeeld. Het centrum van Groenlo is deze dagen autovrij.
De belegering vindt plaats in en rond Groenlo (vroeger Grol geheten) waarbij honderden acteurs de gebeurtenissen v...
DOETINCHEM - Wordt de Achterhoek de eerste plattelandsregio waar massaal duurzame deelvoertuigen gedeeld worden? Burgemeester Mark Boumans van Doetinchem en tevens voorzitter van 8RHK-ambassadeurs gaat de uitdaging aan met de inwoners.
Hij daagt iedere Achterhoeker uit mee te doen: honderd duurzame deelvoertuigen voor de Achterhoek. Volgens Boumans hebben veel inwoners behoefte aan vervoer. Dat kan zijn naar werk, het ziekenhuis of naar sportverenigingen.
'Wat is...
GROENLO- De Slag om Grolle is los gebarsten. Er hangt in Groenlo een fantatische historische sfeer. Het hoogtepunt van de eerste dag was de grote veldslag, die vrijdag middag voor het eerst plaats vond en dit weekend elke middag te zien en te beleven valt.
De Slag om Grolle is een terugkerende historische reconstructie waarbij het Beleg van Grol door Frederik Hendrik uit 1627 wordt nagespeeld. Het centrum van Groenlo is deze dagen autovrij.
De belegering vindt plaats in en rond Groe...
AALTEN - Rust en ruimte om te leven zoals jij dat wilt, met hulp van de samenleving én de gemeente als je dat nodig hebt. Zo zien deelnemers aan ‘U Spreekt’, het inwonerspanel van de gemeente Aalten, hun toekomstige gemeente het liefst. Het inwonerspanel telt ruim 1.300 panelleden. Ruim 80% daarvan vulde eind vorig jaar de vragen in over ‘hun’ gemeente in 2025 en verder. Het college van burgemeester en wethouders gebruikt de uitkomst om een toekomstvisie op te ste...
Winterswijk voor derde keer op rij genomineerd voor BNG Erfgoedprijs
Winterswijk – Vandaag is bekendgemaakt dat de gemeente Winterswijk één van de vijf genomineerden is voor de BNG Erfgoedprijs 2013. De prijs wordt jaarlijks toegekend aan de gemeente met het beste beleid op het gebied van cultureel erfgoed. In 2011 en 2012 behoorde Winterswijk ook al tot de genomineerden. Dit jaar gaat Winterswijk de strijd aan met de gemeenten Den Bosch, Leiden, Kampen en Noordoostpolder. Op 31 oktober aanstaande wordt de winnaar bekend gemaakt in de gemeente Schiedam, de winnaar van 2012.
De gemeente Winterswijk is net als de andere vier gemeenten genomineerd omdat zij zich over een langere periode bovengemiddeld heeft ingezet voor haar eigen erfgoed. Het is een vitaal onderdeel van haar beleid geworden. De vijf genomineerden scoren volgens de jury hoog, als het gaat om het bewaren en benutten van hun erfgoed: “Zij zijn innovatief door hun cultuurhistorie om te zetten in kansen voor de toekomst. Ook stimuleren ze hun burgers om actief deel te nemen aan het beleid en betrekken ze er de jeugd bij. Ze communiceren hun beleid helder en zorgen ervoor dat allerlei gemeentelijke en particuliere spelers hun krachten bundelen.” Daarnaast heeft de jury de aanmeldingen kritisch getoetst op daadwerkelijk gerealiseerd beleid .
Jaarlijks wordt aan de gemeente met het beste beleid op het gebied van cultureel erfgoed een nationale prijs toegekend: de BNG Erfgoedprijs. Hoofdsponsor Cultuurfonds BNG stelt het prijzenbedrag van € 25.000 ter beschikking. De BNG Erfgoedprijs wordt dit jaar voor de vierde keer uitgereikt. In 2010 won de gemeente Dordrecht (ZH), in 2011 won de gemeente Westerveld (Dr) en in 2012 nam de gemeente Schiedam de prijs in ontvangst. De BNG Erfgoedprijs is een initiatief van het Erfgoedplatform van Kunsten ’92.
De jury van de BNG Erfgoedprijs 2013 bestaat uit Arno Brok (burgemeester van Dordrecht), voorzitter, Liesbeth van der Pol (architecte en voormalig Rijksbouwmeester), Jan van de Voorde (plaatsvervangend directeur Rijksdienst Cultureel Erfgoed), Paul Spies (directeur Amsterdam Museum), Karel Loeff (directeur Bond Heemschut) en Andries Ponsteen (directeur Erfgoedhuis Zuid-Holland).
Twintig gemeenten meldden zich voor de BNG Erfgoedprijs 2013 aan: Aalten, Beemster, Bergen op Zoom, Boxmeer * ’s-Hertogenbosch, Ede, Goes, Hillegom, Kampen, Leiden, Midden-Delfland, Nijmegen, Noordoostpolder, Schoonhoven, Terneuzen, Terschelling, Urk, Westland, Wijdemeren, Winterswijk