GROENLO- De Slag om Grolle beleefde vandaag alwwer zijn tweede dag. ook deze zaterdag hing in Groenlo een fantatische historische sfeer. Het hoogtepunt van de Zaterdag was de grote veldslag.
De Slag om Grolle is een terugkerende historische reconstructie waarbij het Beleg van Grol door Frederik Hendrik uit 1627 wordt nagespeeld. Het centrum van Groenlo is deze dagen autovrij.
De belegering vindt plaats in en rond Groenlo (vroeger Grol geheten) waarbij honderden acteurs de gebeurtenissen v...
DOETINCHEM - Wordt de Achterhoek de eerste plattelandsregio waar massaal duurzame deelvoertuigen gedeeld worden? Burgemeester Mark Boumans van Doetinchem en tevens voorzitter van 8RHK-ambassadeurs gaat de uitdaging aan met de inwoners.
Hij daagt iedere Achterhoeker uit mee te doen: honderd duurzame deelvoertuigen voor de Achterhoek. Volgens Boumans hebben veel inwoners behoefte aan vervoer. Dat kan zijn naar werk, het ziekenhuis of naar sportverenigingen.
'Wat is...
GROENLO- De Slag om Grolle is los gebarsten. Er hangt in Groenlo een fantatische historische sfeer. Het hoogtepunt van de eerste dag was de grote veldslag, die vrijdag middag voor het eerst plaats vond en dit weekend elke middag te zien en te beleven valt.
De Slag om Grolle is een terugkerende historische reconstructie waarbij het Beleg van Grol door Frederik Hendrik uit 1627 wordt nagespeeld. Het centrum van Groenlo is deze dagen autovrij.
De belegering vindt plaats in en rond Groe...
AALTEN - Rust en ruimte om te leven zoals jij dat wilt, met hulp van de samenleving én de gemeente als je dat nodig hebt. Zo zien deelnemers aan ‘U Spreekt’, het inwonerspanel van de gemeente Aalten, hun toekomstige gemeente het liefst. Het inwonerspanel telt ruim 1.300 panelleden. Ruim 80% daarvan vulde eind vorig jaar de vragen in over ‘hun’ gemeente in 2025 en verder. Het college van burgemeester en wethouders gebruikt de uitkomst om een toekomstvisie op te ste...
Uitnodiging Samen Anders - 30 september 2013 in Berkelland
Krimp in de Achterhoek: samen de schouders eronder!
Samen Anders; vier avonden in september en oktober 2013 over bevolkingsdaling (‘krimp’) en de gevolgen daarvan voor de Achterhoek. Alle inwoners zijn welkom om bij te dragen aan het gesprek hierover. Kom samen met anderen meedenken: Wat kunnen we doen? Welke kansen liggen er? Met de denkkracht, het enthousiasme en actieve inzet van diverse groepen houden we de Achterhoek mooi en vitaal. Dat is de overtuiging van Samen Anders. De eerste bijeenkomst op 10 september in Winterswijk was een groot succes.
Nu aanmelden
Graag ontmoeten wij opnieuw vele Achterhoekers bij de tweede bijeenkomst. Meld u daarom nu aan via achterhoek2020.nl/samenanders
Wanneer? Maandag 30 september 2013 Hoe laat? 19.30 tot 21.30 uur (inloop vanaf 19.00 uur). Waar? Buitencentrum Kerkemeijer, Ruurloseweg 51, Borculo
Iedereen is van harte uitgenodigd: inwoners van alle leeftijden, bewonersgroepen, (belangen)verenigingen, raadsleden, professionals, bestuurders, ondernemers. Kom vooral niet alleen, maar breng iemand mee. Een familielid, collega, kennis, buur (m/v), dorpsgenoot. Ook die persoon graag even (laten) inschrijven via de site. Stuur deze uitnodiging a.u.b. door naar personen die binnen de doelgroep vallen. Bij voorbaat dank.
Waarom deze bijeenkomsten?
De samenstelling van de Achterhoekse bevolking verandert: het aantal ouderen neemt sterk toe terwijl er steeds minder jongeren komen. De totale bevolking daalt tot 2040 met bijna 10%. Welke gevolgen heeft dat?
Het leerlingenaantal op basisscholen neemt af; daardoor komen tussen nu en 2020 vierhonderd klaslokalen leeg te staan;
De beroepsbevolking neemt af met 23% tot 2040;
Het aantal ouderen neemt fors toe, terwijl er minder geld is voor (ouderen)zorg;
Er ontstaat leegstand van woningen, winkels en publieke gebouwen, zoals scholen en bibliotheken;
… en misschien ervaart u zelf andere gevolgen waarvoor u oplossingen nodig acht.
Herkent u dit? Wat vindt u hiervan?
Graag gaan we met u in gesprek over de gevolgen van krimp aan de hand van feiten en trends die we u presenteren (Atlas van de Achterhoek). Deze feiten en trends stellen ons voor diverse problemen waarvoor wij samen oplossingen moeten vinden. We willen daarom graag dat u met ons meedenkt, zodat we samen actie kunnen ondernemen. De uitkomsten van de bijeenkomsten benutten we voor een Transitieagenda, waarin ook afspraken staan over een taakverdeling en mogelijkheden voor financiering van de plannen. U kunt een wezenlijke bijdrage leveren aan het opstellen en uitvoeren van die agenda. We komen naar u toe op verschillende plekken in de Achterhoek.
Meer info
De derde en vierde bijeenkomst zijn gepland op woensdag 9 oktober in de gemeente Bronckhorst en donderdag 31 oktober in de gemeente Doetinchem. De exacte locaties volgen later. Aanmelden en meer informatie op achterhoek2020.nl/samenanders. Volg ons ook via Twitter @achterhoek2020 en facebook.com/Achterhoek2020
Wij horen op 30 september graag uw ideeën om de gevolgen van krimp samen op te pakken!