GROENLO- De Slag om Grolle beleefde vandaag alwwer zijn tweede dag. ook deze zaterdag hing in Groenlo een fantatische historische sfeer. Het hoogtepunt van de Zaterdag was de grote veldslag.
De Slag om Grolle is een terugkerende historische reconstructie waarbij het Beleg van Grol door Frederik Hendrik uit 1627 wordt nagespeeld. Het centrum van Groenlo is deze dagen autovrij.
De belegering vindt plaats in en rond Groenlo (vroeger Grol geheten) waarbij honderden acteurs de gebeurtenissen v...
DOETINCHEM - Wordt de Achterhoek de eerste plattelandsregio waar massaal duurzame deelvoertuigen gedeeld worden? Burgemeester Mark Boumans van Doetinchem en tevens voorzitter van 8RHK-ambassadeurs gaat de uitdaging aan met de inwoners.
Hij daagt iedere Achterhoeker uit mee te doen: honderd duurzame deelvoertuigen voor de Achterhoek. Volgens Boumans hebben veel inwoners behoefte aan vervoer. Dat kan zijn naar werk, het ziekenhuis of naar sportverenigingen.
'Wat is...
GROENLO- De Slag om Grolle is los gebarsten. Er hangt in Groenlo een fantatische historische sfeer. Het hoogtepunt van de eerste dag was de grote veldslag, die vrijdag middag voor het eerst plaats vond en dit weekend elke middag te zien en te beleven valt.
De Slag om Grolle is een terugkerende historische reconstructie waarbij het Beleg van Grol door Frederik Hendrik uit 1627 wordt nagespeeld. Het centrum van Groenlo is deze dagen autovrij.
De belegering vindt plaats in en rond Groe...
AALTEN - Rust en ruimte om te leven zoals jij dat wilt, met hulp van de samenleving én de gemeente als je dat nodig hebt. Zo zien deelnemers aan ‘U Spreekt’, het inwonerspanel van de gemeente Aalten, hun toekomstige gemeente het liefst. Het inwonerspanel telt ruim 1.300 panelleden. Ruim 80% daarvan vulde eind vorig jaar de vragen in over ‘hun’ gemeente in 2025 en verder. Het college van burgemeester en wethouders gebruikt de uitkomst om een toekomstvisie op te ste...
De brandweer van Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland (VNOG ) heeft op 24 en 25 maart jl. bijstand verleend met de Grootschalige Ontsmettingseenheid (GOE) bij de Nuclear Security Summit in Den Haag. Omdat de aanrijtijden vanuit Gelderland te groot zijn kwam het verzoek om met de GOE naar Haaglanden te komen. Brandweermensen uit Almen, Brummen, Groenlo, Dinxperlo en Zutphen stonden daarom die dagen standby in Haaglanden.
De eerste colonne voertuigen van de Grootschalige Ontsmettingseenheid vertrok op zondag rond 19.00 uur vanuit een verzamelplaats bij Arnhem. Na een overnachting in Zoetermeer, werd de eenheid op maandagochtend vroeg gestationeerd op de brandweerkazerne Oosterheem. Daar maakten de brandweerlieden kennis met de collega’s en het materieel van Zoetermeer. Ook kregen de Gelderse brandweerlieden een presentatie over wereldwijde risico’s van aanslagen met gevaarlijke stoffen. In het middagprogramma waren er diverse praktische trainingen in het omgaan met chemische en radiologische stoffen.
Op maandagavond zat de 24 uur voor de eerste ploeg erop en nam een tweede team het stokje weer over. Zij bleven in Zoetermeer tot dinsdag in de namiddag, waarop zij met al het materieel weer terug reden naar de thuisbasis in Noord- en Oost-Gelderland.
Grootschalige ontsmetting
De GOE in Gelderland is één van de zes in grootschalige ontsmetting gespecialiseerde eenheden in Nederland en heeft globaal Oost-Nederland als uitrukgebied. Met een bemensing van ongeveer 25 personen is de eenheid in staat om ongeveer 80 mensen per uur te ontsmetten na een groot incident met chemische of andere gevaarlijke stoffen. In speciaal geprepareerde tenten en containers worden slachtoffers ontkleed, ontsmet en uiteindelijk voorzien van nieuwe kleding. Daarna worden zij gecontroleerd en vrijgegeven voor eventuele verdere behandeling of om huiswaarts te gaan. Ook slachtoffers die niet mobiel zijn kunnen door deze ontsmettingseenheid worden geholpen.
De GOE is samengesteld uit speciaal opgeleide brandweermensen die afkomstig zijn uit Almen, Brummen, Dinxperlo, Groenlo en Zutphen. De eenheid wordt verder aangevuld met een Adviseur Gevaarlijke Stoffen van de brandweer en staat onder leiding van een Officier van Dienst van de brandweer.
Nucleaire Top
Tijdens de Nuclear Security Summit 2014 (NSS) waren ruim 50 wereldleiders, 5000 delegatieleden en 1500 journalisten aanwezig, vandaar dat beveiliging en een goede voorbereiding op eventuele incidenten noodzakelijk was.