GROENLO- De Slag om Grolle beleefde vandaag alwwer zijn tweede dag. ook deze zaterdag hing in Groenlo een fantatische historische sfeer. Het hoogtepunt van de Zaterdag was de grote veldslag.
De Slag om Grolle is een terugkerende historische reconstructie waarbij het Beleg van Grol door Frederik Hendrik uit 1627 wordt nagespeeld. Het centrum van Groenlo is deze dagen autovrij.
De belegering vindt plaats in en rond Groenlo (vroeger Grol geheten) waarbij honderden acteurs de gebeurtenissen v...
DOETINCHEM - Wordt de Achterhoek de eerste plattelandsregio waar massaal duurzame deelvoertuigen gedeeld worden? Burgemeester Mark Boumans van Doetinchem en tevens voorzitter van 8RHK-ambassadeurs gaat de uitdaging aan met de inwoners.
Hij daagt iedere Achterhoeker uit mee te doen: honderd duurzame deelvoertuigen voor de Achterhoek. Volgens Boumans hebben veel inwoners behoefte aan vervoer. Dat kan zijn naar werk, het ziekenhuis of naar sportverenigingen.
'Wat is...
GROENLO- De Slag om Grolle is los gebarsten. Er hangt in Groenlo een fantatische historische sfeer. Het hoogtepunt van de eerste dag was de grote veldslag, die vrijdag middag voor het eerst plaats vond en dit weekend elke middag te zien en te beleven valt.
De Slag om Grolle is een terugkerende historische reconstructie waarbij het Beleg van Grol door Frederik Hendrik uit 1627 wordt nagespeeld. Het centrum van Groenlo is deze dagen autovrij.
De belegering vindt plaats in en rond Groe...
AALTEN - Rust en ruimte om te leven zoals jij dat wilt, met hulp van de samenleving én de gemeente als je dat nodig hebt. Zo zien deelnemers aan ‘U Spreekt’, het inwonerspanel van de gemeente Aalten, hun toekomstige gemeente het liefst. Het inwonerspanel telt ruim 1.300 panelleden. Ruim 80% daarvan vulde eind vorig jaar de vragen in over ‘hun’ gemeente in 2025 en verder. Het college van burgemeester en wethouders gebruikt de uitkomst om een toekomstvisie op te ste...
Presentatie Lesbrief voor scholieren: Joodse diaspora en Joden in Dinxperlo
DINXPERLO - Op maandagmiddag 7 april 2014 vindt bij het Christelijk College Schaersvoorde in Dinxperlo de presentatie plaats van een lesbrief. De lesbrief heeft betrekking op de Joodse diaspora en op Joden in Dinxperlo. De lesbrief is samengesteld door de leden van de werkgroep Joodse begraafplaats, onderdeel van Dinxpers Belang.
De werkgroep onderhoudt de Joodse begraafplaats in Dinxperlo. Daarnaast verzorgt de werkgroep rondleidingen over de geschiedenis van de Joodse inwoners van Dinxperlo en maatschappelijke stages op de begraafplaats. Voor deze werkzaamheden heeft de werkgroep in 2013 de Monumentenprijs gemeente Aalten ontvangen. De werkgroep kreeg daarom de mogelijkheid om een lesbrief samen te stellen. De lesbrief maakt onderdeel uit van het project ‘Erfgoedroutes gemeente Aalten’. Ook aan cultuureducatie wordt binnen het project aandacht besteed.
De lesbrief over de Joodse diaspora en Joden in Dinxperlo vormt hier een onderdeel van. De lesbrief is bedoeld voor leerlingen uit groep 7 en 8 van het basisonderwijs en voor groep 1 en 2 van het voortgezet onderwijs. De lesbrief is binnenkort te vinden onder het kopje Educatie op www.erfgoedaalten.nl en kan op scholen gebruikt worden via het digibord. Op de website staat tevens een korte film over de Joden in Dinxperlo, die aan de lesbrief gekoppeld is.
Het project ‘Erfgoedroutes gemeente Aalten’ bestaat uit twee boekjes met fietsroutes, één route vanuit Aalten en één vanuit Dinxperlo. Onderweg wordt de fietser geïnformeerd door middel van informatiepanelen en QR codes. De QR codes zijn gekoppeld aan de website www.erfgoedaalten.nl, waarop u uiteenlopende filmpjes over het erfgoed in de gemeente Aalten kunt bekijken. Verder zijn er vier cultuurhistorische landschapsherstelprojecten uitgevoerd en drie erfinrichtingen langs de routes gerealiseerd.
Op de foto's: Scholieren van Schaersvoorde Dinxperlo tijdens een rondleiding.