GROENLO- De Slag om Grolle beleefde vandaag alwwer zijn tweede dag. ook deze zaterdag hing in Groenlo een fantatische historische sfeer. Het hoogtepunt van de Zaterdag was de grote veldslag.
De Slag om Grolle is een terugkerende historische reconstructie waarbij het Beleg van Grol door Frederik Hendrik uit 1627 wordt nagespeeld. Het centrum van Groenlo is deze dagen autovrij.
De belegering vindt plaats in en rond Groenlo (vroeger Grol geheten) waarbij honderden acteurs de gebeurtenissen v...
DOETINCHEM - Wordt de Achterhoek de eerste plattelandsregio waar massaal duurzame deelvoertuigen gedeeld worden? Burgemeester Mark Boumans van Doetinchem en tevens voorzitter van 8RHK-ambassadeurs gaat de uitdaging aan met de inwoners.
Hij daagt iedere Achterhoeker uit mee te doen: honderd duurzame deelvoertuigen voor de Achterhoek. Volgens Boumans hebben veel inwoners behoefte aan vervoer. Dat kan zijn naar werk, het ziekenhuis of naar sportverenigingen.
'Wat is...
GROENLO- De Slag om Grolle is los gebarsten. Er hangt in Groenlo een fantatische historische sfeer. Het hoogtepunt van de eerste dag was de grote veldslag, die vrijdag middag voor het eerst plaats vond en dit weekend elke middag te zien en te beleven valt.
De Slag om Grolle is een terugkerende historische reconstructie waarbij het Beleg van Grol door Frederik Hendrik uit 1627 wordt nagespeeld. Het centrum van Groenlo is deze dagen autovrij.
De belegering vindt plaats in en rond Groe...
AALTEN - Rust en ruimte om te leven zoals jij dat wilt, met hulp van de samenleving én de gemeente als je dat nodig hebt. Zo zien deelnemers aan ‘U Spreekt’, het inwonerspanel van de gemeente Aalten, hun toekomstige gemeente het liefst. Het inwonerspanel telt ruim 1.300 panelleden. Ruim 80% daarvan vulde eind vorig jaar de vragen in over ‘hun’ gemeente in 2025 en verder. Het college van burgemeester en wethouders gebruikt de uitkomst om een toekomstvisie op te ste...
Oplossing zoekplaatje: Bredevoortsestraatweg met het Stiemenshuis.
Op de foto uit ca. 1950 zien we de Bredevoortsestraatweg. Een erg rustig straatbeeld. Honden konden in die tijd nog rustig op straat liggen en hoefden niet bang te zijn om te worden overreden. Op de splitsing van de Bredevoortsestraatweg en Haartsestraat, waar bloemenmagazijn "Flora" heeft gestaan en tegenwoordig “Effen anders bloembinderij” is gevestigd, zien we op deze foto nog het "Stiemenshuis". Van Ron Kuiperij uit Aalten kregen we veel informatie. Ron: "Langer dan tweehonderd jaar moet het op iedereen, die Aalten richting Bredevoort verliet, indruk gemaakt hebben hoe het daar stond, fors gebouwd op de splitsing van de Bredevoortse- en Gasthuisstraat. Niet altijd heette het Stiemenshuis. Vroeger sprak men over het 'Penningshuis'. Nog eerder heette het huis: Manschotshuis. De Manschots waren eeuwen geleden de smeden, en tevens landbouwers van Aalten, van vader op zoon. De laatste Manschot die er gewoond heeft was de smid Hendrikus Manschot waarbij de in Utrecht geboren Vrederechter Joseph Gerard van der Schaaf, inwoonde. Na het overlijden van de smid bleef zijn weduwe, Anna Maria Martens, in het huis wonen tot ook zij in 1834 stierf. De nabestaanden verkochten het aan Christiaan Apollus Penning (Zutphen 1794 - Aalten 1873). Penning was benoemd tot Rijksontvanger der belastingen in Aalten. Tot aan zijn dood op 25 april 1873 heeft de rijks-ontvanger in Aalten gewoond. Vijf jaar later overleed ook zijn vrouw en kreeg het pennings-huis nieuwe bewoners. Hendrik Stiernens (Brummen 1842 - Aalten1929), gehuwd met Christina Penning (Aalten 1837- Aalten ?????), jongste dochter van de rijksontvanger, belastingambtenaar Christiaan Apollos Penning. Zij waren de laatste bewoners waarna het huis genoemd is. Voor het huis stond een prachtige magnolia, tussen de twee straten achter het huis was een verbindingspad naar de Bredevoortsestraatweg), de "Puttegang" geheten. Aan die kant waren ook het Smidshuisje en de Oorman als eindkamertjes aangebouwd. In deze zogenaamde Oorman gaf juffrouw Penning pianoles. Kort voor zijn dood verkocht Hendrik Stiemens het huis aan Weevers uit Aalten maar bleef inwonende en overleed aldaar in 1929. Vanaf 1929 t/m aan de sloop in 1955 was het Stiemenshuis in bezit van de Familie Weevers. . In de tweede helft van de twintigste eeuw past het naam- geven naar de bewoners niet meer, evenmin als zo,n oud huis zelf. Nieuwe bouwsels sieren thans het punt ,,aan de vaarweg na Bredevoort” waar het oude huis eens stond. Het perceel waar op het Stiemenshuis honderden jaren had staan pronken, werd na de sloop verkocht aan de familie Wikkerink, bloemist uit Aalten". Rechts op de foto zien we het oude postkantoor aan de Haartsestraat met op de achtergrond nog net zichtbaar de voorraadschuur van café Schiller-Prins.