GROENLO- De Slag om Grolle beleefde vandaag alwwer zijn tweede dag. ook deze zaterdag hing in Groenlo een fantatische historische sfeer. Het hoogtepunt van de Zaterdag was de grote veldslag.
De Slag om Grolle is een terugkerende historische reconstructie waarbij het Beleg van Grol door Frederik Hendrik uit 1627 wordt nagespeeld. Het centrum van Groenlo is deze dagen autovrij.
De belegering vindt plaats in en rond Groenlo (vroeger Grol geheten) waarbij honderden acteurs de gebeurtenissen v...
DOETINCHEM - Wordt de Achterhoek de eerste plattelandsregio waar massaal duurzame deelvoertuigen gedeeld worden? Burgemeester Mark Boumans van Doetinchem en tevens voorzitter van 8RHK-ambassadeurs gaat de uitdaging aan met de inwoners.
Hij daagt iedere Achterhoeker uit mee te doen: honderd duurzame deelvoertuigen voor de Achterhoek. Volgens Boumans hebben veel inwoners behoefte aan vervoer. Dat kan zijn naar werk, het ziekenhuis of naar sportverenigingen.
'Wat is...
GROENLO- De Slag om Grolle is los gebarsten. Er hangt in Groenlo een fantatische historische sfeer. Het hoogtepunt van de eerste dag was de grote veldslag, die vrijdag middag voor het eerst plaats vond en dit weekend elke middag te zien en te beleven valt.
De Slag om Grolle is een terugkerende historische reconstructie waarbij het Beleg van Grol door Frederik Hendrik uit 1627 wordt nagespeeld. Het centrum van Groenlo is deze dagen autovrij.
De belegering vindt plaats in en rond Groe...
AALTEN - Rust en ruimte om te leven zoals jij dat wilt, met hulp van de samenleving én de gemeente als je dat nodig hebt. Zo zien deelnemers aan ‘U Spreekt’, het inwonerspanel van de gemeente Aalten, hun toekomstige gemeente het liefst. Het inwonerspanel telt ruim 1.300 panelleden. Ruim 80% daarvan vulde eind vorig jaar de vragen in over ‘hun’ gemeente in 2025 en verder. Het college van burgemeester en wethouders gebruikt de uitkomst om een toekomstvisie op te ste...
Woonboerderijtje Lurvink Hogestraat: Stichting Cuypersgenootschap maakt bezwaar tegen sloop.
Aalten - Het onderwerp woonboerderijtje Lurvink aan de Hogestraat in Aalten lijkt inmiddels een soap-serie te worden waar voorlopig nog geen eind lijkt te komen. We berichten in april dat het er naar uitzag dat deze bouwval eindelijk gesloopt zou worden. Nu heeft de Stichting Cuypersgenootschap bezwaar gemaakt tegen het afvoeren van het pand van de gemeentelijke monumentenlijst. De gemeente Aalten en de Commissie Cultureel Erfgoed zijn van mening dat het pand reddeloos verloren is. Een woordvoerder van de gemeente Aalten deelde ons op 7 juli mee: "We zitten op dit moment middenin de procedure. Eind juli verwachten we meer duidelijkheid te kunnen geven".
Kortom gemeente en de Commissie Cultureel Erfgoed willen net als de eigenaar Jan Bouwman willen dat er eindelijk iets gaat gebeuren met het vervallen pand, namelijk: sloop. De Stichting Cuypersgenootschao heeft echter bezwaar gemaakt. Dus nu maar afwachten wat hier uitrolt. Jongstleden 14 april stond het onderwerp: Hogestraat 69 II Aalten op de agenda. Wethouder Ted Kok liet in het collegevoorstel op 23 januari weten dat het gemeentelijk monument Hogestraat 69 II Aalten (woonboerderijtje van Lurvink) niet langer meer de status heeft van gemeentelijk monument. Dit betekent dat het vervallen boerderijtje gesloopt mag worden. De aanwijzing tot intrekking van het boerderijtje als gemeentelijk monument is omdat het gebouw in een zeer slechte staat verkeert.
Bovendien is er geen zicht op restauratie van het pand. Door het van de lijst af te voeren wordt de leefbaarheid in de buurt vergroot. Het besluit van het college van B & W wordt ondersteund door het Monumenten Advies Bureau, dat in haar advies concludeert dat het pand door de deplorabele staat waarin het verkeert niet meer voldoet aan de basisnorm voor bescherming, als destijds vastgesteld is door de Bond Heemschut. Op 6 december 2013 heeft het college al een brief ontvangen van de buurt. Hierin gaf de buurt te kennen zich zorgen te maken over het instortings- en brandgevaar, die de huidige staat van het pand met zich meebrengt. De situatie is de buurt een doorn in het oog. De buurt wil dat het pand spoedig gesloopt gaat worden.
Het Monumenten Advies Bureau schreef in het advies van 10 januari 2014 het volgende: "Om voor bescherming als monument in aanmerking te komen moet het object in een dusdanige staat verkeren dat eventueel noodzakelijk herstel mogelijk is zonder op grootschalige wijze te moeten slopen en herbouwen. Handhaving van de monumentale status in het geval van Hogestraat 69 II is helaas niet zinvol, omdat er simpelweg te weinig zinvol is dat behouden kan blijven en de status als monument kan rechtvaardigen". De eigenaren de heer Bouwman en echtgenote willen het pand zo spoedig mogelijk slopen. Toch moest het onderwerp weer in de Commissie Cultureel Erfgoed besproken worden.
Er is bij de gemeente Aalten namelijk een bezwaar gemaakt door de Stichting Het Cuypersgenootschap tegen het besluit om het vervallen stadsboerderijtje van de monumentenlijst te halen. Daar is de Stichting op tegen. Volgens deze Stichting heeft het pand nog steeds 'monumentwaarde' en wordt het om onjuiste reden van de lijst gehaald.