Eerste stap gezet in herstel en restauratie watermolencomplex Den Helder in Winterswijk

Auteur: PR
Eerste stap gezet in herstel en restauratie  watermolencomplex Den Helder in Winterswijk
Winterswijk – Waterschap Rijn en IJssel, de gemeente Winterswijk, Woningcorporatie de Woonplaats en de heren Hans Jansen en Henk den Herder hebben een intentieovereenkomst ondertekend om te komen tot integraal herstel van watermolencomplex Den Helder. De ondertekening, die op woensdag 27 augustus plaatsvond, is een goede eerste stap om één van de meest schilderachtige en gefotografeerde plekjes van Winterswijk in oude glorie te herstellen.
 
Watermolencomplex Den Helder bestaat uit een oliemolen (Olliemölle), een korenmolen, een stuw en een brug over de Boven Slinge aan de Mr. A. th. ten Houtenlaan in het Woold. Het complex vormt een essentieel onderdeel van het BOS-project in Winterswijk waarin diverse partijen samenwerken. Al vele jaren bestaat de ambitie om de dubbele watermolen te herstellen. Woningcorporatie De Woonplaats was tot enige tijd terug trekker van dit deelproject, waarvoor de provincie Gelderland een aanzienlijke subsidie beschikbaar heeft gesteld. De woningbouwcorporatie  moest zich echter op last van het Ministerie terugtrekken uit het project, waarmee het herstelplan niet door leek te gaan. De Stichting Erfgoed & Nationaal Landschap Winterswijk is als partner in  het BOS-project op zoek gegaan naar een nieuwe trekker. Deze is gevonden in de persoon van Hans Jansen. Hij neemt beide molengebouwen in het complex over van de oude eigenaren: De Woonplaats en Henk den Herder.
 
Het is de  bedoeling om beide watermolens te restaureren en opnieuw van raderen te voorzien. Het waterschap zal de kademuren en de stuw herstellen waarbij  het peilbeheer wordt geautomatiseerd. De overdracht van de stuw en het stuwrecht is bijzonder, want het is één van de laatste stuwen in Nederland die vanuit particulier bezit wordt overgedragen aan het Waterschap. De gemeente wordt verantwoordelijk voor het herstel en onderhoud van de brug als onderdeel van de openbare weg (fietspad).
 
De oliemolen en korenmolen zijn rijksmonumenten en werden al beschreven in 1303. Er dreigde verval totdat de plannen voor het BOS-project werden ontwikkeld, waarmee het Bleekhuis (B), de Oliemolen (O) en het Strandbad (S) een nieuwe kans kregen. Cultuurhistorie gaat Hans Jansen aan het hart. Met het herstel van de voormalige burgemeesterswoning aan het mevr. Kuipers Rietbergplein en het kantoorpand aan de Groenloseweg heeft Jansen aangetoond gevoel te hebben voor oude karakteristieke panden. De intentie van de ondertekenaars is dat Watermolencomplex Den Helder daar in de nabije toekomst aan kan worden toegevoegd.

« Terug naar het artikel
Advertenties
Advertenties
Delightnet Home Automation for free