GROENLO- De Slag om Grolle beleefde vandaag alwwer zijn tweede dag. ook deze zaterdag hing in Groenlo een fantatische historische sfeer. Het hoogtepunt van de Zaterdag was de grote veldslag.
De Slag om Grolle is een terugkerende historische reconstructie waarbij het Beleg van Grol door Frederik Hendrik uit 1627 wordt nagespeeld. Het centrum van Groenlo is deze dagen autovrij.
De belegering vindt plaats in en rond Groenlo (vroeger Grol geheten) waarbij honderden acteurs de gebeurtenissen v...
DOETINCHEM - Wordt de Achterhoek de eerste plattelandsregio waar massaal duurzame deelvoertuigen gedeeld worden? Burgemeester Mark Boumans van Doetinchem en tevens voorzitter van 8RHK-ambassadeurs gaat de uitdaging aan met de inwoners.
Hij daagt iedere Achterhoeker uit mee te doen: honderd duurzame deelvoertuigen voor de Achterhoek. Volgens Boumans hebben veel inwoners behoefte aan vervoer. Dat kan zijn naar werk, het ziekenhuis of naar sportverenigingen.
'Wat is...
GROENLO- De Slag om Grolle is los gebarsten. Er hangt in Groenlo een fantatische historische sfeer. Het hoogtepunt van de eerste dag was de grote veldslag, die vrijdag middag voor het eerst plaats vond en dit weekend elke middag te zien en te beleven valt.
De Slag om Grolle is een terugkerende historische reconstructie waarbij het Beleg van Grol door Frederik Hendrik uit 1627 wordt nagespeeld. Het centrum van Groenlo is deze dagen autovrij.
De belegering vindt plaats in en rond Groe...
AALTEN - Rust en ruimte om te leven zoals jij dat wilt, met hulp van de samenleving én de gemeente als je dat nodig hebt. Zo zien deelnemers aan ‘U Spreekt’, het inwonerspanel van de gemeente Aalten, hun toekomstige gemeente het liefst. Het inwonerspanel telt ruim 1.300 panelleden. Ruim 80% daarvan vulde eind vorig jaar de vragen in over ‘hun’ gemeente in 2025 en verder. Het college van burgemeester en wethouders gebruikt de uitkomst om een toekomstvisie op te ste...
Verandering Persoonsgebonden Budget (PGB) 2015 voor Hulp bij het huishouden
In de nieuwe Wet maatschappelijke ondersteuning 2015 is opgenomen dat vanaf 2015 alle voorzieningen die verstrekt worden in de vorm van een Persoonsgebonden Budget (PGB) niet meer uitbetaald mogen worden aan de aanvrager, maar aan de Sociale Verzekeringsbank (SVB). Dit geldt o.a. voor Hulp bij het huishouden.
Wat verandert er?
Nu wordt het PGB nog op de bankrekening van de aanvrager gestort. Dat gaat vanaf 1 januari 2015 veranderen. Vanaf deze datum beheert de SVB het PGB. De aanvrager betaalt de zorgverlener(s) vanaf dat moment niet meer zelf, maar geeft de SVB opdracht om de zorgverlener(s) te betalen. De SVB betaalt zorgverlener(s) op basis van een factuur of een urenbriefje. Dit wordt ‘trekkingsrecht’ genoemd.
Waarom zijn deze veranderingen nodig?
Het betalen van zorgverleners uit een PGB en het afleggen van verantwoording over de betalingen brengen administratieve lasten voor de aanvrager en de gemeente met zich mee. Deze willen we verminderen. Ook wil de overheid misbruik van het PGB voorkomen. Daarom neemt de SVB de betaling over. De SVB controleert elke betaling en geeft de gegevens van de zorgverlener(s) door aan de Belastingdienst.
Zorgovereenkomst
De SVB mag zorgverlener(s) volgend jaar alleen betalen als er een goedgekeurde zorgovereenkomst is. Bij elke betaalopdracht controleert de SVB of de betaling klopt met deze zorgovereenkomst. Om dat te kunnen doen, heeft de SVB een zorgovereenkomst nodig van alle zorgverlener(s) of zorginstelling(en) die de aanvrager vanaf 1 januari 2015 wil inschakelen. Als de SVB geen zorgovereenkomst heeft, kan de SVB de zorgverlener niet betalen.
Wat moet u doen als u op dit moment een PGB ontvangt ?
U hoeft nu nog niets te doen. Binnenkort stuurt de SVB u een brief met het verzoek om uw zorgovereenkomst(en) op te sturen.
Ik heb geen zorgovereenkomst met mijn hulp, wat nu?
De SVB kan uw PGB straks niet uitbetalen zonder zorgovereenkomst. Heeft u nog geen zorgovereenkomst met uw hulp? Vul dan alsnog een zorgovereenkomst in. Gebruik daarvoor een modelovereenkomst (voorbeeldovereenkomst) van de SVB. Dan weet u zeker dat u alle zaken goed geregeld heeft. Zorg ervoor dat u de zorgovereenkomst volledig invult en dat u en uw zorgverlener of zorginstelling de overeenkomst ondertekenen.
U vindt de modelovereenkomst op de website www.svb.nl/pgb/formulieren. U kunt de modelovereenkomst ook bij de SVB opvragen via telefoonnummer 030-2648200.
Meer informatie
Binnenkort krijgt u van de SVB meer informatie over wat het trekkingsrecht precies inhoudt. De SVB stuurt u een brief en een brochure.
Op de website van de SVB www.svb.nl/pgb kunt u informatie vinden over de veranderingen. Ook kunt u uw vragen stellen via telefoonnummer 030-2648200.