GROENLO- De Slag om Grolle beleefde vandaag alwwer zijn tweede dag. ook deze zaterdag hing in Groenlo een fantatische historische sfeer. Het hoogtepunt van de Zaterdag was de grote veldslag.
De Slag om Grolle is een terugkerende historische reconstructie waarbij het Beleg van Grol door Frederik Hendrik uit 1627 wordt nagespeeld. Het centrum van Groenlo is deze dagen autovrij.
De belegering vindt plaats in en rond Groenlo (vroeger Grol geheten) waarbij honderden acteurs de gebeurtenissen v...
DOETINCHEM - Wordt de Achterhoek de eerste plattelandsregio waar massaal duurzame deelvoertuigen gedeeld worden? Burgemeester Mark Boumans van Doetinchem en tevens voorzitter van 8RHK-ambassadeurs gaat de uitdaging aan met de inwoners.
Hij daagt iedere Achterhoeker uit mee te doen: honderd duurzame deelvoertuigen voor de Achterhoek. Volgens Boumans hebben veel inwoners behoefte aan vervoer. Dat kan zijn naar werk, het ziekenhuis of naar sportverenigingen.
'Wat is...
GROENLO- De Slag om Grolle is los gebarsten. Er hangt in Groenlo een fantatische historische sfeer. Het hoogtepunt van de eerste dag was de grote veldslag, die vrijdag middag voor het eerst plaats vond en dit weekend elke middag te zien en te beleven valt.
De Slag om Grolle is een terugkerende historische reconstructie waarbij het Beleg van Grol door Frederik Hendrik uit 1627 wordt nagespeeld. Het centrum van Groenlo is deze dagen autovrij.
De belegering vindt plaats in en rond Groe...
AALTEN - Rust en ruimte om te leven zoals jij dat wilt, met hulp van de samenleving én de gemeente als je dat nodig hebt. Zo zien deelnemers aan ‘U Spreekt’, het inwonerspanel van de gemeente Aalten, hun toekomstige gemeente het liefst. Het inwonerspanel telt ruim 1.300 panelleden. Ruim 80% daarvan vulde eind vorig jaar de vragen in over ‘hun’ gemeente in 2025 en verder. Het college van burgemeester en wethouders gebruikt de uitkomst om een toekomstvisie op te ste...
Winterswijk – Het college van burgemeester en wethouders heeft een nieuwe sportnota vastgesteld. De nota met de titel Blijf(t) in beweging! bevat onder meer het toekomstige sportstimuleringsbeleid in Winterswijk, het gemeentelijke sportaccommodatiebeleid en enkele nieuwe uitgangspunten voor het subsidie- en tarievenbeleid. Op 27 november 2014 neemt de gemeenteraad een besluit over de nota.
Eind 2013 zijn de voorbereidingen voor een nieuwe sportnota gestart. Vanuit de grote gemeentelijke werkgroep sport werd een kleine werkgroep geformeerd, die onder voorzitterschap van wethouder Rik Gommers –toen nog wethouder sport– een nieuwe conceptnota heeft opgesteld. Het concept van de nieuwe sportnota is een aantal keren besproken in de grote werkgroep sport. De laatste keer onder voorzitterschap van de huidige wethouder sport Wim Aalderink. De grote werkgroep sport bestaat uit de voorzitters van de sportverenigingen die onder het sportbeleid vallen. Dit overleg heeft ertoe geleid dat de werkgroep zich kon vinden in het nieuwe concept, met uitzondering van het eerder in september 2012 genomen gemeentelijk besluit over voetbalvereniging Vosseveld.
vv Vosseveld
De gemeente Winterswijk heeft in 2012 besloten om aan vv Vosseveld een zogenaamde gedoogstatus te verlenen. Deze status komt er op neer dat de voetbalvereniging voortaan zelf verantwoordelijkheid is voor het onderhoud van haar sportcomplex en hiervoor een bijdrage ontvangt van de gemeente. Verder is de vereniging verantwoordelijk voor het toekomstig groot onderhoud. Een grote meerderheid van de grote werkgroep sport vindt echter dat deze vereniging wel weer onder het gemeentelijk sportbeleid mag vallen.
Het college van burgemeester en wethouders heeft nu besloten dat de gedoogsituatie wordt gehandhaafd, maar dat de gemeente het onderhoud van de velden vanaf 1 januari 2015 weer overneemt. Daardoor vervalt de jaarlijkse subsidie van € 15.000,- aan vv Vosseveld. Verder zal de vereniging dan wel alle toekomstige vervangingen en alle andere gewenste voorzieningen moeten bekostigen. Hier staat tegenover dat de vereniging geen bezuinigingsbijdrage hoeft te betalen. Deze bijdrage is een aantal jaren geleden ingesteld om bij te dragen aan de bezuinigingen op de sport. Daarmee is het college voor een groot deel tegemoet gekomen aan de wens van de werkgroep sport. Uiteindelijk zal de raad hierover op 27 november 2014 moeten besluiten.
Stimuleringsbeleid
De gemeente wil zich de komende jaren met name inzetten voor de doelgroepen jeugd, mensen met een beperking en senioren (55+). Ten behoeve van deze doelgroepen worden diverse acties uitgezet. Het streven van de gemeente is er op gericht, om in 2016 60% van de inwoners aan het sporten en bewegen te krijgen. Daarbij spelen de lokale sportaanbieders een belangrijke rol. De gemeente wil met de sportverenigingen in gesprek om te bezien of zij in staat zijn om te kunnen inspelen op alle maatschappelijke ontwikkelingen, zodat zij kunnen door groeien naar een vitale sportvereniging. Dat is een vereniging met een gezonde bedrijfsvoering, die ook actief is als maatschappelijk ondernemer.
Accommodatiebeleid
De gemeente beschikt momenteel over zeer goed geoutilleerde sportaccommodaties. Om de kwaliteit van deze (buitensport)accommodaties in de toekomst te kunnen handhaven, is het beleid erop gericht om deze in stand te houden. Voor de buitensportaccommodaties wordt daarvoor een meerjareninvesteringsplan opgesteld.
Subsidie- en tarievenbeleid
Sport moet betaalbaar blijven voor de inwoners van Winterswijk. De sportverenigingen die onder het sportbeleid vallen hoeven daarom ook de komende jaren geen huur te betalen voor de sportaccommodaties, zodat zij hun contributies zo laag mogelijk kunnen houden. De gemeente heeft besloten zich de komende jaren te richten op door de gemeente erkende basissporten. Voor het bepalen van de basissporten heeft de gemeente een aantal criteria opgesteld. De verenigingen die aan deze criteria voldoen vallen onder het gemeentelijk subsidiebeleid.