GROENLO- De Slag om Grolle beleefde vandaag alwwer zijn tweede dag. ook deze zaterdag hing in Groenlo een fantatische historische sfeer. Het hoogtepunt van de Zaterdag was de grote veldslag.
De Slag om Grolle is een terugkerende historische reconstructie waarbij het Beleg van Grol door Frederik Hendrik uit 1627 wordt nagespeeld. Het centrum van Groenlo is deze dagen autovrij.
De belegering vindt plaats in en rond Groenlo (vroeger Grol geheten) waarbij honderden acteurs de gebeurtenissen v...
DOETINCHEM - Wordt de Achterhoek de eerste plattelandsregio waar massaal duurzame deelvoertuigen gedeeld worden? Burgemeester Mark Boumans van Doetinchem en tevens voorzitter van 8RHK-ambassadeurs gaat de uitdaging aan met de inwoners.
Hij daagt iedere Achterhoeker uit mee te doen: honderd duurzame deelvoertuigen voor de Achterhoek. Volgens Boumans hebben veel inwoners behoefte aan vervoer. Dat kan zijn naar werk, het ziekenhuis of naar sportverenigingen.
'Wat is...
GROENLO- De Slag om Grolle is los gebarsten. Er hangt in Groenlo een fantatische historische sfeer. Het hoogtepunt van de eerste dag was de grote veldslag, die vrijdag middag voor het eerst plaats vond en dit weekend elke middag te zien en te beleven valt.
De Slag om Grolle is een terugkerende historische reconstructie waarbij het Beleg van Grol door Frederik Hendrik uit 1627 wordt nagespeeld. Het centrum van Groenlo is deze dagen autovrij.
De belegering vindt plaats in en rond Groe...
AALTEN - Rust en ruimte om te leven zoals jij dat wilt, met hulp van de samenleving én de gemeente als je dat nodig hebt. Zo zien deelnemers aan ‘U Spreekt’, het inwonerspanel van de gemeente Aalten, hun toekomstige gemeente het liefst. Het inwonerspanel telt ruim 1.300 panelleden. Ruim 80% daarvan vulde eind vorig jaar de vragen in over ‘hun’ gemeente in 2025 en verder. Het college van burgemeester en wethouders gebruikt de uitkomst om een toekomstvisie op te ste...
AALTEN - Nieuwe expositie in de Aaltense Musea vanaf 16 oktober 2014 t/m 15 februari 2015 'De schat van het verdwenen Klooster'. De tentoonstelling ‘De Schat van het verdwenen Klooster’ vertelt over de geschiedenis van het klooster Nazareth of Schaer. Dit klooster werd in 1429 gesticht, dichtbij de vestingstad Bredevoort in de Achterhoek en genoemd naar de Schaersheide. Het vormde een vruchtbare oase temidden van woeste gronden en moerassen. Rond 1500 was er sprake van een bloeiperiode, maar het klooster ging ten onder tijdens de Tachtigjarige Oorlog (1568-1648) die de Achterhoek hevig teisterde. Aan de hand van ‘dagelijkse belevenissen’ wordt de roerige periode in de macht over Bredevoort en de relatie van het klooster met de kastelen Anholt, Bredevoort en Walfort, inzichtelijk gemaakt. Er is dankbaar gebruik gemaakt van de grondige studie, gedaan door Hans de Graaf, naar het klooster en de invloed op de regio. De presentatie van zijn boek ‘Windesheimers op de Heide’ valt samen met de opening van de expositie in de Aaltense Musea.
De titel ‘De Schat van het verdwenen Klooster’ refereert aan de betekenis van het klooster voor het verrijken van het gebied met kennis, waarde, oorsprong, zingeving, rijkdom en macht. De titel verwijst ook naar een merkwaardig verhaal. De kanunniken zouden, bij de verwoesting van het klooster tijdens de Tachtigjarige Oorlog, hun kerkschatten in een loden kist hebben gedaan en in veiligheid gebracht. Er werd verteld dat die kist zou zijn begraven onder een hulstbosje, bij de schaapskooi. De plaats van de verborgen schat zou tijdens een kerstnacht, wanneer bij volle maan een regenboog de nachtelijke hemel zou kleuren, worden aangewezen. Er is zelfs een tekening (ruwe schets) uit Keulen, waarop de schaapskooi aangegeven wordt. Maar de schat is nooit teruggevonden.
De tentoonstelling bevat verschillende objecten uit de roerige tijd dat het klooster bestond. Zoals kogels, een klein kanon uit de Tachtigjarige Oorlog, oorspronkelijke geschriften, een weergave van het Marianum en de oude kloostersleutel, afkomstig uit de eigen collectie. Daarnaast worden er objecten getoond die in bruikleen zijn van particulieren en uit archieven van o.a. de Erasmus Bibliotheek te Rotterdam.
Zie voor de meest recente informatie: www.aaltensemusea.nl