GROENLO- De Slag om Grolle beleefde vandaag alwwer zijn tweede dag. ook deze zaterdag hing in Groenlo een fantatische historische sfeer. Het hoogtepunt van de Zaterdag was de grote veldslag.
De Slag om Grolle is een terugkerende historische reconstructie waarbij het Beleg van Grol door Frederik Hendrik uit 1627 wordt nagespeeld. Het centrum van Groenlo is deze dagen autovrij.
De belegering vindt plaats in en rond Groenlo (vroeger Grol geheten) waarbij honderden acteurs de gebeurtenissen v...
DOETINCHEM - Wordt de Achterhoek de eerste plattelandsregio waar massaal duurzame deelvoertuigen gedeeld worden? Burgemeester Mark Boumans van Doetinchem en tevens voorzitter van 8RHK-ambassadeurs gaat de uitdaging aan met de inwoners.
Hij daagt iedere Achterhoeker uit mee te doen: honderd duurzame deelvoertuigen voor de Achterhoek. Volgens Boumans hebben veel inwoners behoefte aan vervoer. Dat kan zijn naar werk, het ziekenhuis of naar sportverenigingen.
'Wat is...
GROENLO- De Slag om Grolle is los gebarsten. Er hangt in Groenlo een fantatische historische sfeer. Het hoogtepunt van de eerste dag was de grote veldslag, die vrijdag middag voor het eerst plaats vond en dit weekend elke middag te zien en te beleven valt.
De Slag om Grolle is een terugkerende historische reconstructie waarbij het Beleg van Grol door Frederik Hendrik uit 1627 wordt nagespeeld. Het centrum van Groenlo is deze dagen autovrij.
De belegering vindt plaats in en rond Groe...
AALTEN - Rust en ruimte om te leven zoals jij dat wilt, met hulp van de samenleving én de gemeente als je dat nodig hebt. Zo zien deelnemers aan ‘U Spreekt’, het inwonerspanel van de gemeente Aalten, hun toekomstige gemeente het liefst. Het inwonerspanel telt ruim 1.300 panelleden. Ruim 80% daarvan vulde eind vorig jaar de vragen in over ‘hun’ gemeente in 2025 en verder. Het college van burgemeester en wethouders gebruikt de uitkomst om een toekomstvisie op te ste...
Vijfduizend mensen, waaronder zeshonderd schoolkinderen kwamen kijken. De pers was er bij, kranten, radio en tv uit binnen- en buitenland en zelfs het Jeugdjournaal. De berging van een bommenwerper in Zelhem in 2013 was bijzonder nieuws.
Op 23 september 1944 keerde een Britse bommenwerper, de ED470 niet terug van een vlucht naar Duitsland. Pas veertig jaar later kregen de nabestaanden te horen dat de bemanning was omgekomen toen hun vliegtuig boven Nederland in de Waal was gestort.
De Achterhoekse Vliegtuigwrak Opgravings Groep (AVOG) in Lievelde was er van overtuigd dat het verhaal niet klopte. Volgens hen was de ED470 het vliegtuigwrak dat in Zelhem nog steeds ongeïdentificeerd in de grond zat. Jarenlang kreeg AVOG geen gehoor bij de Nederlandse overheid. Vanaf 2009 kreeg AVOG hulp van Bennie Eenink die een artikel schreef, een website bouwde en de publiciteit zocht. In 2013 kwam het dan eindelijk toch tot een berging en tot duidelijkheid voor de nabestaanden.
Op uitnodiging van de oudheidkundige vereniging ADW (Aalten-Dinxperlo-Wisch) vertelt Bennie Eenink er over op dinsdag 24 februari 2015 in Zalencentrum De Radstake in Heelweg. Aanvang 19.45 uur, de toegang is gratis. Een vrijwillige bijdrage van niet-leden wordt op prijs gesteld.
Het belooft een bijzondere avond te worden. Met veel foto- en videomateriaal en zelfs wrakstukken van de bommenwerper. Verder zullen Sandrina Hadderingh en Jan Oonk vertellen over hun boek dat in april 2015 uitkomt. Een boek over alle vliegtuigcrashes tijdens de oorlog in de voormalige gemeente Zelhem. Ook OudZelhem en Radio Ideaal zullen die avond aanwezig zijn met informatie en hun indrukwekkend documentaire op DVD: “Geen weg terug”.