Persoonsgebonden budget (PGB) en betaling zorgverleners

Auteur: Gemeente Aalten
Persoonsgebonden budget (PGB) en betaling zorgverleners

Met een persoonsgebonden budget (pgb) koopt u zelf uw zorg of ondersteuning in. Het persoonsgebonden budget wordt niet meer op de rekening van budgethouders gestort. Betalingen lopen voortaan via de Sociale Verzekeringsbank (SVB). De SVB betaalt rechtstreeks uit aan de zorgverlener. Dit is het trekkingsrecht.

Overgangsrecht

Had u vorig jaar een pgb en loopt dat door in 2015? Dan hebt u in december bericht van ons gehad dat voor 2015 een overgangsrecht geldt. U houdt voor de duur van uw indicatie – tot uiterlijk 1 januari 2016 – dezelfde zorg en hetzelfde pgb.

Vragen over het pgb en de uitbetaling aan zorgverleners

Op de website van de SVB vindt u veel informatie over het trekkingsrecht en het antwoord op veelgestelde vragen, ook over de uitbetaling aan zorgverleners.

De belangrijkste informatie op een rij

Betaling  zorgverleners

Vanaf 26 januari is de SVB  begonnen met het uitbetalen van zorgverleners die een vast maandloon met u hebben afgesproken. De volgende betaling is voor de zorgverleners die hun werk in facturen declareren. U kunt vanaf begin februari de facturen over januari inzenden of digitaal invoeren. De factuur wordt 5 tot 10 werkdagen na ontvangst betaald.

Werkt uw zorgverlener op basis van urenbriefjes?

Uw declaratie dient u voor de 10e van de maand in te dienen, bij voorkeur digitaal (leidt tot snellere uitbetaling). De Betaalwijzer geeft u inzicht in de betaalmomenten aan uw zorgverleners.

Bruto of netto uitbetaling?

Heeft u een arbeidsovereenkomst met een zorgverlener die maximaal drie dagen in de week voor u werkt? Of heeft u een zorgovereenkomst met uw partner, een familielid of een freelancer? Dan wordt de zorgverlener in principe bruto uitbetaald.
U kunt er ook voor kiezen om de salarisadministratie door de SVB te laten doen. Dat heet opting-in. De SVB houdt dan de belasting en premies in op het loon van uw zorgverlener en draagt dit af aan de Belastingdienst. Zo voorkomt u dat uw zorgverlener aan het eind van het jaar ineens een groot bedrag moet betalen aan de Belastingdienst. De SVB rekent geen kosten voor de opting-in diensten. Kiest u voor opting-in? Dan dient u wel een machtiging in te vullen en naar de SVB te sturen.

Declaraties indienen

Uw facturen en urenbriefjes dient u digitaal in via Mijn PGB op de website van de SVB. Wilt u zien hoe het werkt? Bekijk dan het voorbeeldfilmpje ‘Urendeclaratie met Mijn PGB’.

Geen zorgovereenkomst ingestuurd

Let op: uw zorgverlener wordt alleen door het SVB betaald als u een zorgovereenkomst heeft ingediend. Heeft u dit niet gedaan?  Regelt u dit dan alsnog zo snel mogelijk.

Contact met de SVB

Heeft u vragen over uw pgb? Belt u dan met de SVB op telefoonnummer (030) 264 82 00. Of stuur een e-mail naar pgb@svb.nl. Het is erg druk bij de SVB. Het kan daardoor langer duren voor u iemand aan de lijn heeft of antwoord ontvangt op uw e-mailbericht.


« Terug naar het artikel
Advertenties
Advertenties
Delightnet Home Automation for free