GROENLO- De Slag om Grolle beleefde vandaag alwwer zijn tweede dag. ook deze zaterdag hing in Groenlo een fantatische historische sfeer. Het hoogtepunt van de Zaterdag was de grote veldslag.
De Slag om Grolle is een terugkerende historische reconstructie waarbij het Beleg van Grol door Frederik Hendrik uit 1627 wordt nagespeeld. Het centrum van Groenlo is deze dagen autovrij.
De belegering vindt plaats in en rond Groenlo (vroeger Grol geheten) waarbij honderden acteurs de gebeurtenissen v...
DOETINCHEM - Wordt de Achterhoek de eerste plattelandsregio waar massaal duurzame deelvoertuigen gedeeld worden? Burgemeester Mark Boumans van Doetinchem en tevens voorzitter van 8RHK-ambassadeurs gaat de uitdaging aan met de inwoners.
Hij daagt iedere Achterhoeker uit mee te doen: honderd duurzame deelvoertuigen voor de Achterhoek. Volgens Boumans hebben veel inwoners behoefte aan vervoer. Dat kan zijn naar werk, het ziekenhuis of naar sportverenigingen.
'Wat is...
GROENLO- De Slag om Grolle is los gebarsten. Er hangt in Groenlo een fantatische historische sfeer. Het hoogtepunt van de eerste dag was de grote veldslag, die vrijdag middag voor het eerst plaats vond en dit weekend elke middag te zien en te beleven valt.
De Slag om Grolle is een terugkerende historische reconstructie waarbij het Beleg van Grol door Frederik Hendrik uit 1627 wordt nagespeeld. Het centrum van Groenlo is deze dagen autovrij.
De belegering vindt plaats in en rond Groe...
AALTEN - Rust en ruimte om te leven zoals jij dat wilt, met hulp van de samenleving én de gemeente als je dat nodig hebt. Zo zien deelnemers aan ‘U Spreekt’, het inwonerspanel van de gemeente Aalten, hun toekomstige gemeente het liefst. Het inwonerspanel telt ruim 1.300 panelleden. Ruim 80% daarvan vulde eind vorig jaar de vragen in over ‘hun’ gemeente in 2025 en verder. Het college van burgemeester en wethouders gebruikt de uitkomst om een toekomstvisie op te ste...
Plaatsen van 20 Stolpersteine: indrukwekkende gebeurtenis in Aalten
Video: Anke Colenbrander en Leo van der Linde.Foto's: Leo van der Linde.
Aalten - Het plaatsen van 20 Stolpersteine op vrijdag 13 februari was een indrukwekkende gebeurtenis in Aalten. Op zeven locaties werd telkens een plechtigheid gehouden. Na ontvangst van genodigden, waaronder familieleden, in gebouw Elim, heette Tijme Bouwers, oud-burgemeester van Aalten, de gasten hartelijk welkom. Vervolgens sprak de burgemeester van Aalten, de heer Bert Berghoef, een woord van welkom namens de gemeente Aalten. De burgemeester had lovende woorden voor het vele werk dat verzet was door de Stichting Vrienden van de Aaltense Synagoge. In het bijzonder maakte hij complimenten aan het adres van Tijme Bouwers, voorzitter van de Stichting "Vrienden van de Aaltense Synagoge".
Hierna ging men naar drie locaties aan de Hogestraat in Aalten. In deze straat woonden veel Joodse Aaltenaren, welke vrijwel allen opgepakt en vervoerd werden naar de concentratiekampen. Op elke locatie werd een 'In Memoriam' uitgesproken en een kort persoonlijk woord. Bij het pand Hogestraat 55a, werd een indrukwekkende bijdrage geleverd door acht scholieren van 9 en 10 jaar oud uit Dortmund. Op de school in Dortmund was Bertha Mathilde leerling, voordat ze met haar ouders Albert Lewy en Friederike Lewy-ten Bosch naar Nederland vluchtten. Voor de Synagoge werd een steen gelegd voor Johanna Cohen-Juchenheim. In de Synagoge sprak Opperrabbijn Jacobs een gebed en een korte herdenking. Deze was zeer indrukwekkend.
Rabbijn Jacobs toonde zich zorgelijk over deze tijd van terreur en agressie. Vervolgens werden Stolpersteine geplaatst op locaties aan de Stationsstraat, Lichtenvoordestraatweg en aan de Eerste Broekdijk. Op een later moment zullen nog eens 13 Stolperteine worden gelegd in Aalten. De initiatiefnemer van de Stolpersteine, de Duitse kunstenaar Gunther Demnig, was vrijdag hoogstpersoonlijk aanwezig om de stenen aan te brengen. Wereldwijd zijn inmiddels al ruim 50.000 Stolpersteine geplaatst.