GROENLO- De Slag om Grolle beleefde vandaag alwwer zijn tweede dag. ook deze zaterdag hing in Groenlo een fantatische historische sfeer. Het hoogtepunt van de Zaterdag was de grote veldslag.
De Slag om Grolle is een terugkerende historische reconstructie waarbij het Beleg van Grol door Frederik Hendrik uit 1627 wordt nagespeeld. Het centrum van Groenlo is deze dagen autovrij.
De belegering vindt plaats in en rond Groenlo (vroeger Grol geheten) waarbij honderden acteurs de gebeurtenissen v...
DOETINCHEM - Wordt de Achterhoek de eerste plattelandsregio waar massaal duurzame deelvoertuigen gedeeld worden? Burgemeester Mark Boumans van Doetinchem en tevens voorzitter van 8RHK-ambassadeurs gaat de uitdaging aan met de inwoners.
Hij daagt iedere Achterhoeker uit mee te doen: honderd duurzame deelvoertuigen voor de Achterhoek. Volgens Boumans hebben veel inwoners behoefte aan vervoer. Dat kan zijn naar werk, het ziekenhuis of naar sportverenigingen.
'Wat is...
GROENLO- De Slag om Grolle is los gebarsten. Er hangt in Groenlo een fantatische historische sfeer. Het hoogtepunt van de eerste dag was de grote veldslag, die vrijdag middag voor het eerst plaats vond en dit weekend elke middag te zien en te beleven valt.
De Slag om Grolle is een terugkerende historische reconstructie waarbij het Beleg van Grol door Frederik Hendrik uit 1627 wordt nagespeeld. Het centrum van Groenlo is deze dagen autovrij.
De belegering vindt plaats in en rond Groe...
AALTEN - Rust en ruimte om te leven zoals jij dat wilt, met hulp van de samenleving én de gemeente als je dat nodig hebt. Zo zien deelnemers aan ‘U Spreekt’, het inwonerspanel van de gemeente Aalten, hun toekomstige gemeente het liefst. Het inwonerspanel telt ruim 1.300 panelleden. Ruim 80% daarvan vulde eind vorig jaar de vragen in over ‘hun’ gemeente in 2025 en verder. Het college van burgemeester en wethouders gebruikt de uitkomst om een toekomstvisie op te ste...
Aanleg glasvezel buitengebied Achterhoek gaat langer duren
Snel internet voor het buitengebied komt er, maar het duurt langer dan gehoopt. Provincie en gemeenten werken nu aan een passende aanpak binnen de mogelijkheden van Brussel. Het gevolg is dat een concreet aanbod aan bewoners voor snel internet in het buitengebied nog ongeveer een jaar gaat duren.
De buitengebieden van de Achterhoek zijn op dit moment niet goed aangesloten op het wereldwijde internet. Dat leidt tot problemen voor ondernemers, onderwijs- en zorgvoorzieningen. De afhankelijkheid van internet groeit. Voor een economisch gezonde en leefbare regio is snel internet onmisbaar. Vandaar dat provincie en gemeenten in de Achterhoek het initiatief namen tot aanleg van een snel internet.
Eigen weg
Een jaar geleden nodigde de provincie marktpartijen uit tot aanleg van een netwerk. De interesse bleek minimaal en partijen kwamen niet tot overeenstemming. Provincie en gemeenten besloten daarom zelf een netwerk aan te leggen en daarvoor een eigen bedrijf op te richten. Europese wetgeving leek daarvoor mogelijkheden te bieden. Maar de afgelopen weken is gebleken dat de regels anders moeten worden uitgelegd dan was verwacht. Brussel geeft voorschriften voor overheden die steun willen geven.
Die weg leidt tot de aanleg van het netwerk via een aantal stappen met tussentijdse toetsing in de markt. Het doorlopen van al die stappen en de daarbij horende (reactie)tijd vraagt ongeveer een jaar. Wat dit betekent voor het op te richten eigen bedrijf weten de provincie en gemeenten nog niet.
Teleurgesteld
Gedeputeerde en wethouders zijn teleurgesteld over het uitstel. Ze zijn zich bewust van de noodzaak van snel internet en gespitst om dat zo snel als kan mogelijk te maken. Ze zijn echter ook realistisch in de mogelijkheden. Gedeputeerde Jan Jacob van Dijk: “We wilden kennelijk sneller dan mogelijk was. Dit tijdspad is realistischer. Wat de toekomst brengt weet je nooit, maar ik heb er vertrouwen in dat we met deze aanpak tot een goed resultaat komen. Ja, het duurt langer, maar we gaan door!”