Tegemoetkoming hoge zorgkosten via 'bijzondere bijstand zorgkosten'

Auteur: Gemeente Aalten
Tegemoetkoming hoge zorgkosten via 'bijzondere bijstand zorgkosten'

Heeft u een laag inkomen en hoge zorgkosten? Dan komt u mogelijk in aanmerking voor de bijzondere bijstand zorgkosten van de gemeente Aalten.

Wat zijn zorgkosten?

Dit zijn alle kosten die u niet zou hebben als u niet (langdurig) ziek zou zijn of zou moeten leven met een beperking. Denk aan: dieetkosten, reiskosten, extra stookkosten in verband met reuma, de eigen bijdrage voor aangepast schoeisel en de eigen bijdrage die u betaalt aan het Centraal Administratie Kantoor (CAK). U krijgt geen vergoeding als de kosten al vergoed worden, bijvoorbeeld door uw zorgverzekeraar. Het eigen risico (€ 375 per persoon per jaar) wordt niet vergoed.

U moet de zorgkosten kunnen aantonen. Bewaar rekeningen en bonnetjes dus goed.

Voor wie?

Mensen met hoge zorgkosten en een inkomen tot 120% van de bijstandsnorm komen in aanmerking voor volledige vergoeding van hun zorgkosten. Heeft u zorgkosten, maar is uw inkomen hoger dan 120% van de bijstandsnorm? Dan worden uw zorgkosten mogelijk gedeeltelijk vergoed. Naast het inkomen, kijken we ook naar uw eigen vermogen. De waarde van een eigen huis laten we buiten beschouwing.

Maximaal eigen vermogen

U krijgt géén bijzondere bijstand zorgkosten als uw vermogen hoger is dan:

  • alleenstaanden: €   5.895
  • gehuwden/samenwonenden en alleenstaande ouders: €  11.790

De waarde van een eventuele eigen woning tellen we niet mee bij de berekening van uw vermogen.

Kom ik in aanmerking voor bijzondere bijstand zorgkosten?

Dat ligt helemaal aan uw persoonlijke situatie. Om u een idee te geven, hebben wij hieronder verschillende situaties uitgewerkt. Heeft u vragen of twijfelt u of u in aanmerking komt voor bijzondere bijstand? Neem dan contact met ons op: (0543) 49 33 33. Vraagt u naar de inkomensconsulent.

Voorbeeld 1, mevrouw Pietersen

Mw. Pietersen is 78 jaar en woont alleen. Ze betaalt een eigen bijdrage thuiszorg aan het CAK en heeft extra reiskosten omdat ze regelmatig voor onderzoek naar het ziekenhuis moet. Haar zorgkosten zijn € 35,= per maand.

Stel het netto inkomen van mw. Pietersen is € 1.200,= per maand. Dan worden haar zorgkosten volledig vergoed. Ze ontvangt € 35,= bijzondere bijstand per maand.

Bij een netto inkomen van € 1.300,= per maand krijgt mw. Pietersen een deel van de zorgkosten vergoed. Ze ontvangt ca. € 20,= per maand.

Bij een netto inkomen van € 1.400,= per maand komt mw. Pietersen niet meer in aanmerking voor bijzondere bijstand zorgkosten.

Voorbeeld 2, echtpaar Roelofs (met of zonder kinderen)

Dhr. Roelofs is 57 jaar. Mw. Roelofs is 55 jaar. Mw. Roelofs bezoekt om medische redenen regelmatig een pedicure en draagt orthopedische schoenen, waarvoor zij een eigen bijdrage betaalt. De totale zorgkosten van het echtpaar zijn € 275,= per jaar.

Stel het netto inkomen van dhr. en mw. Roelofs is € 1.500,= per maand. Dan worden hun zorgkosten volledig vergoed. Het echtpaar ontvangt € 275,= bijzondere bijstand per jaar.

Bij een netto inkomen van € 1.600,= per maand, krijgt het echtpaar een deel van de zorgkosten vergoed. De vergoeding is ca. € 150,= per jaar.

Bij een netto inkomen van € 1.700,= per maand, komt het echtpaar niet meer in aanmerking voor bijzondere bijstand zorgkosten.

 

Of u in aanmerking komt voor bijzondere bijstand is geheel afhankelijk van uw persoonlijke situatie. U kunt dan ook geen rechten ontlenen aan bovenstaande voorbeelden.

Bijzondere bijstand zorgkosten aanvragen


« Terug naar het artikel
Advertenties
Advertenties
Delightnet Home Automation for free