GROENLO- De Slag om Grolle beleefde vandaag alwwer zijn tweede dag. ook deze zaterdag hing in Groenlo een fantatische historische sfeer. Het hoogtepunt van de Zaterdag was de grote veldslag.
De Slag om Grolle is een terugkerende historische reconstructie waarbij het Beleg van Grol door Frederik Hendrik uit 1627 wordt nagespeeld. Het centrum van Groenlo is deze dagen autovrij.
De belegering vindt plaats in en rond Groenlo (vroeger Grol geheten) waarbij honderden acteurs de gebeurtenissen v...
DOETINCHEM - Wordt de Achterhoek de eerste plattelandsregio waar massaal duurzame deelvoertuigen gedeeld worden? Burgemeester Mark Boumans van Doetinchem en tevens voorzitter van 8RHK-ambassadeurs gaat de uitdaging aan met de inwoners.
Hij daagt iedere Achterhoeker uit mee te doen: honderd duurzame deelvoertuigen voor de Achterhoek. Volgens Boumans hebben veel inwoners behoefte aan vervoer. Dat kan zijn naar werk, het ziekenhuis of naar sportverenigingen.
'Wat is...
GROENLO- De Slag om Grolle is los gebarsten. Er hangt in Groenlo een fantatische historische sfeer. Het hoogtepunt van de eerste dag was de grote veldslag, die vrijdag middag voor het eerst plaats vond en dit weekend elke middag te zien en te beleven valt.
De Slag om Grolle is een terugkerende historische reconstructie waarbij het Beleg van Grol door Frederik Hendrik uit 1627 wordt nagespeeld. Het centrum van Groenlo is deze dagen autovrij.
De belegering vindt plaats in en rond Groe...
AALTEN - Rust en ruimte om te leven zoals jij dat wilt, met hulp van de samenleving én de gemeente als je dat nodig hebt. Zo zien deelnemers aan ‘U Spreekt’, het inwonerspanel van de gemeente Aalten, hun toekomstige gemeente het liefst. Het inwonerspanel telt ruim 1.300 panelleden. Ruim 80% daarvan vulde eind vorig jaar de vragen in over ‘hun’ gemeente in 2025 en verder. Het college van burgemeester en wethouders gebruikt de uitkomst om een toekomstvisie op te ste...
Tot 25 oktober mogelijkheid tot het aanleveren van ‘eigen kracht’-initiatieven
De gemeenten in de Achterhoek willen ‘denken in nieuwe oplossingen’ bij de uitvoering van de nieuwe taken vanuit de drie decentralisaties. Daartoe stellen de acht gemeenten de ‘Achterhoek-Kan-Het-Prijs’ in waarbij initiatieven die aansluiten bij ‘de eigen kracht’ van inwoners extra in het zonnetje worden gezet. Tot 25 oktober kunnen nominaties worden ingediend.
Drie prijzen
De Achterhoek-Kan-Het-Prijs bestaat uit drie beeldjes die in drie categorieën worden uitgereikt. Die categorieën zijn:
Arbeid (bijvoorbeeld een werkgever die er bewust voor kiest om mensen met een beperking in dienst te nemen),
Maatschappij (bijvoorbeeld een strijkservice waarbij mensen met een beperking strijkwerk doen voor ouderen),
Jongeren (bijvoorbeeld een ontmoetingsavond voor jongeren met autisme georganiseerd door tieners zonder autisme).
Aan de uitreiking zal via diverse media de nodige aandacht worden besteed.
Criteria
Voorzitter van de jury is wethouder Kees Telder van Doetinchem. De criteria voor de prijs moeten verder uitgewerkt worden door de jury, maar te denken valt aan:
het bevorderen van het zelfoplossend vermogen van (kwetsbare) inwoners
vernieuwend
eenvoudig van opzet, met groot resultaat
Genomineerd worden is al een prijs op zich!
Nomineren
Inwoners, bedrijven, verenigingen etc. kunnen genomineerd worden voor de ‘Achterhoek-Kan-Het Prijs’. Meer informatie is te vinden op de website www.Achterhoekkanhet.nl. Hier is ook te vinden hoe men zich kan nomineren.
Planning
De uitreiking van de prijs vindt plaats op 27 november 2015 in het Amphiontheater in Doetinchem.
Sponsoring
Om de prijs en de uitreiking tot een nog groter succes te maken zijn we op zoek naar een beperkt aantal sponsoren. Het gaat dan om organisaties die graag hun naam aan de Achterhoek-KanHet-Prijs willen verbinden. Zo verleent Amphion haar medewerking en heeft onlinerij.nl de website en het logo beschikbaar gesteld. Voor meer informatie: Jan Weessies: 06-46378623, e-mail info@achterhoekkanhet.nl.
Zo veel mogelijk zelf oplossingen vinden
In de Achterhoek willen we al onze inwoners, dus ook kwetsbare inwoners in de breedste zin van het woord, uitdagen om zelf oplossingen te vinden waardoor ze weer in staat zijn om dingen te doen die zij voorheen niet konden. Dat willen we doen door het delen, etaleren en belonen van lopende initiatieven die een positieve ‘boost’ geven aan nieuwe ideeën in de regio Achterhoek. Door middel van de Achterhoek-Kan-Het prijs worden deze initiatieven erkend en kunnen ze als voorbeeld dienen voor andere initiatieven. Ook kunnen andere mensen worden gestimuleerd om hetzelfde te doen of nieuwe ideeën te krijgen voor ‘meedoen aan de samenleving’.
Informatie
Via Jan Weessies (zie boven) is ook aanvullende informatie verkrijgbaar over het indienen van nominaties. Zie ook facebook: www.facebook.com/achterhoekkanhet en volg het twitteraccount: 8terhoekkanhet.