GROENLO- De Slag om Grolle beleefde vandaag alwwer zijn tweede dag. ook deze zaterdag hing in Groenlo een fantatische historische sfeer. Het hoogtepunt van de Zaterdag was de grote veldslag.
De Slag om Grolle is een terugkerende historische reconstructie waarbij het Beleg van Grol door Frederik Hendrik uit 1627 wordt nagespeeld. Het centrum van Groenlo is deze dagen autovrij.
De belegering vindt plaats in en rond Groenlo (vroeger Grol geheten) waarbij honderden acteurs de gebeurtenissen v...
DOETINCHEM - Wordt de Achterhoek de eerste plattelandsregio waar massaal duurzame deelvoertuigen gedeeld worden? Burgemeester Mark Boumans van Doetinchem en tevens voorzitter van 8RHK-ambassadeurs gaat de uitdaging aan met de inwoners.
Hij daagt iedere Achterhoeker uit mee te doen: honderd duurzame deelvoertuigen voor de Achterhoek. Volgens Boumans hebben veel inwoners behoefte aan vervoer. Dat kan zijn naar werk, het ziekenhuis of naar sportverenigingen.
'Wat is...
GROENLO- De Slag om Grolle is los gebarsten. Er hangt in Groenlo een fantatische historische sfeer. Het hoogtepunt van de eerste dag was de grote veldslag, die vrijdag middag voor het eerst plaats vond en dit weekend elke middag te zien en te beleven valt.
De Slag om Grolle is een terugkerende historische reconstructie waarbij het Beleg van Grol door Frederik Hendrik uit 1627 wordt nagespeeld. Het centrum van Groenlo is deze dagen autovrij.
De belegering vindt plaats in en rond Groe...
AALTEN - Rust en ruimte om te leven zoals jij dat wilt, met hulp van de samenleving én de gemeente als je dat nodig hebt. Zo zien deelnemers aan ‘U Spreekt’, het inwonerspanel van de gemeente Aalten, hun toekomstige gemeente het liefst. Het inwonerspanel telt ruim 1.300 panelleden. Ruim 80% daarvan vulde eind vorig jaar de vragen in over ‘hun’ gemeente in 2025 en verder. Het college van burgemeester en wethouders gebruikt de uitkomst om een toekomstvisie op te ste...
Terrein Kalverslachterij /te Paske Aalten krijgt mooie invulling met Beele Engineering Valley Aalten
Foto's: Leo van der LindeAuteur: Leo van der Linde
Aalten - Als men met de trein Aalten binnenrijdt, dan biedt de Industriestraat een verwaarloosde aanblik. Sinds eind 2012 is de Kalverslachterij (KSA) niet meer in gebruik. Ook het terrein van houtindustrie Te Paske ligt er sinds oktober 2014 verlaten bij. Dit gaat binnenkort veranderen. Woensdagmiddag 9 september werd de pers geinformeerd over de plannen met dit terrein. Al vanaf 1997 is het bedrijf Beele Engineering actief in Aalten. Dit bedrijf is internationaal zeer bekend betreffende brandveiligheid. De reputatie van Beele Engineering op de wereldmarkt is zeer hoog.
Het bedrijf is gespecialiseerd in producten welke aan de hoogst denkbare brand- en mechanische belastingen voldoen zoals bij:
oliebranden, explosies, tsunami's, schokken en trillingen. Beele Engineering ontwikkeld systemen voor bescherming tijdens diverse calamiteiten. De producten van het Aaltense bedrijf worden geëxporteerd naar alle landen in Europa, naar Noord- en Zuid-Amerika, Australië, Nieuw-Zeeland, China, India, Japan, Korea, Singapore, Maleisië, Vietnam, Indonesië, de Filipijnen, Zuid-Afrika, Zambia, Tanzania en Nigeria. Zo ontwikkelde het bedrijf brandwerende buisdoorvoeringen en afdichtingen tussen containers. Voor olieplatforms en cruiseschepen ontwikkeld Beele brandwerende en waterdichte leidingdoorvoeringen en kabeldoorvoeringen.
Bij de bouw van de Victoria Park Tunnel Auckland - Nieuw Zeeland verzorgde het bedrijf uit Aalten over een lengte van 4000 meter een ACTIFFoam/Ultra tussen wanden en plafond en tussen de wanden onderling ter bescherming van de vluchtwegen. Kortom een high-tech bedrijf. Het bedrijf wil meegaan met de tijd en wordt steeds vaker geraadpleegd voor allerlei afdichtingsproblemen en wil daarom uitbreiden.
Niet qua produktie, deze blijft gehandhaafd aan de Vierde Broekdijk. Kennis, know-how en expertise wil men verder ontwikkelen. Daarom is men ruim een half jaar geleden in gesprek gegaan met de gemeente Aalten om het leegstaande terrein aan de Industriestraat op te vullen. Hier wil Beele Engineering een kenniscentrum (Campus) vestigen om aan de continue vraag naar oplossingen te kunnen voldoen.
De bedoeling is dat hiervoor nog meer jonge, goed opgeleide ingenieurs worden aangetrokken. De gemeente Aalten wil dit unieke bedrijf hiervoor de kans bieden en werkt er graag aan mee. President (directeur) Hans Beele, inmiddels 75 jaar, is nog zeer bevlogen en wil dat de vergaarde kennis op het gebied van afdichtingen en brandveiligheid ver uitgaat boven wat op de markt wordt aangeboden.
Opleiding en begeleiding van vertegenwoordigers is van wezenlijk belang om de vakkennis uit te gaan dragen naar buitenlandse markten. Hiertoe heeft Beele Engineering besloten een Campus (kenniscentrum) te bouwen op het gebied van brand- en vluchtveiligheid en bescherming tegen water, gas, corrosie en andere calamiteiten.
Aan de straatkant van de Industriestraat Aalten wil men het Kenniscentrum voor opleidingen en kennisoverdracht realiseren met één of meerdere kleinere R & D Centra voor de ontwikkeling van unieke rubber- en kunststofmengsels. De testapparatuur wordt van de vestiging van de Vierde Broekdijk meegenomen. De huidige productie wordt niet van de Vierde Broekdijk overgeheveld. De huidige fabriekslocatie blijft bestaan. Het terrein aan de Industriestraat wordt aangekleed als een campus met veel groen. Net als in de huidige fabriek houdt men goed rekening met het milieu. Er wordt zorg gedragen dat er geen emissies (stankoverlast) plaatsvinden. Van geluidsoverlast zal ook geen sprake zijn. De oude schoorsteen op het terrein blijft behouden. In relatie tot de bestaande schoorsteen is gedacht het brandtechnisch laboratorium hieraan te koppelen.
Parkeren vindt plaats op eigen terrein en aanvoer van goederen wordt afgeschermd door de fabriek. Verder wordt er voor gezorgd dat aan de achterzijde van de fabriek voldoende afstand tot de bebouwing aanwezig is. Het complex en de opzet van het kenniscentrum zijn uniek en zullen door architectuur ook esthetisch van hoog niveau worden. Hans Beele is van mening dat lokale bedrijven zullen profiteren van deze ontwikkelingen. Een groep jonge, goed opgeleide ingenieurs zal zich in Aalten vestigen. De huidige teloorgang van de Industriestraat aan het spoor zal een enorme facelift krijgen. Een stroom van buitenlandse bedrijven komt mogelijk naar Aalten! De investering vergt een bedrag tussen de 10 tot 20 miljoen euro. De start van de Campus is gepland voor augustus 2016.