GROENLO- De Slag om Grolle beleefde vandaag alwwer zijn tweede dag. ook deze zaterdag hing in Groenlo een fantatische historische sfeer. Het hoogtepunt van de Zaterdag was de grote veldslag.
De Slag om Grolle is een terugkerende historische reconstructie waarbij het Beleg van Grol door Frederik Hendrik uit 1627 wordt nagespeeld. Het centrum van Groenlo is deze dagen autovrij.
De belegering vindt plaats in en rond Groenlo (vroeger Grol geheten) waarbij honderden acteurs de gebeurtenissen v...
DOETINCHEM - Wordt de Achterhoek de eerste plattelandsregio waar massaal duurzame deelvoertuigen gedeeld worden? Burgemeester Mark Boumans van Doetinchem en tevens voorzitter van 8RHK-ambassadeurs gaat de uitdaging aan met de inwoners.
Hij daagt iedere Achterhoeker uit mee te doen: honderd duurzame deelvoertuigen voor de Achterhoek. Volgens Boumans hebben veel inwoners behoefte aan vervoer. Dat kan zijn naar werk, het ziekenhuis of naar sportverenigingen.
'Wat is...
GROENLO- De Slag om Grolle is los gebarsten. Er hangt in Groenlo een fantatische historische sfeer. Het hoogtepunt van de eerste dag was de grote veldslag, die vrijdag middag voor het eerst plaats vond en dit weekend elke middag te zien en te beleven valt.
De Slag om Grolle is een terugkerende historische reconstructie waarbij het Beleg van Grol door Frederik Hendrik uit 1627 wordt nagespeeld. Het centrum van Groenlo is deze dagen autovrij.
De belegering vindt plaats in en rond Groe...
AALTEN - Rust en ruimte om te leven zoals jij dat wilt, met hulp van de samenleving én de gemeente als je dat nodig hebt. Zo zien deelnemers aan ‘U Spreekt’, het inwonerspanel van de gemeente Aalten, hun toekomstige gemeente het liefst. Het inwonerspanel telt ruim 1.300 panelleden. Ruim 80% daarvan vulde eind vorig jaar de vragen in over ‘hun’ gemeente in 2025 en verder. Het college van burgemeester en wethouders gebruikt de uitkomst om een toekomstvisie op te ste...
Het centrum van Aalten is, net zoals het Stationsplein, ingericht volgens het ‘shared space’ principe. Wat wordt er verwacht van weggebruikers?
‘Shared space’ gaat uit van een ontwerp gericht op alle verschillende gebruikers van een ruimte, met zo min mogelijk sturing met verkeersborden. Voor het centrum van Aalten betekent dit, dat de openbare ruimte wordt gedeeld door bijvoorbeeld fietsers, winkelend publiek en gemotoriseerd verkeer, zonder dat zij ieder een ‘eigen’ ruimte hebben. U vindt er dus geen trottoirs of looppaden voor voetgangers en ook geen rijbaan voor gemotoriseerd verkeer. Alle wegen in het centrum kunnen en mogen door alle groepen worden gebruikt. U hoeft dus niet per se uiterst rechts of links te lopen. Kunt u niet tussen een geparkeerde auto en een winkel door? Dan kunt u de geparkeerde auto via de ‘rijbaan’ passeren. U kiest steeds de route die u het prettigst vindt.
Is dat wel veilig?
Van iedere verkeersdeelnemer wordt verwacht dat hij actief naar andere weggebruikers kijkt en inschat wat die anderen gaan doen. Als ‘jouw plaats’ op de openbare weg niet direct duidelijk is, wordt het nóg belangrijker goed te kijken welke andere verkeersdeelnemers zich om je heen bevinden, zodat je het gebruik van de ruimte op elkaar af kunt stemmen. Mensen hebben dus meer oog voor elkaar in een ‘shared space’ en dat bevordert juist de verkeersveiligheid. De autobestuurder zal zijn snelheid naar beneden bijstellen, de fietser geeft beter richting aan en de voetganger kijkt goed voordat hij oversteekt.
Voorrang
In het centrum van Aalten is ook geen voorrangsregeling aangebracht. Alle kruisingen zijn, net zoals in een 30km-zone, gelijkwaardig en dus krijgt verkeer van rechts voorrang. Let wel: voorrang krijg je, je neemt het niet. Ook hier is het noodzakelijk om dit op andere weggebruikers aan te passen. Twijfelt u? Wees verstandig en laat de ander voorgaan.