GROENLO- De Slag om Grolle beleefde vandaag alwwer zijn tweede dag. ook deze zaterdag hing in Groenlo een fantatische historische sfeer. Het hoogtepunt van de Zaterdag was de grote veldslag.
De Slag om Grolle is een terugkerende historische reconstructie waarbij het Beleg van Grol door Frederik Hendrik uit 1627 wordt nagespeeld. Het centrum van Groenlo is deze dagen autovrij.
De belegering vindt plaats in en rond Groenlo (vroeger Grol geheten) waarbij honderden acteurs de gebeurtenissen v...
DOETINCHEM - Wordt de Achterhoek de eerste plattelandsregio waar massaal duurzame deelvoertuigen gedeeld worden? Burgemeester Mark Boumans van Doetinchem en tevens voorzitter van 8RHK-ambassadeurs gaat de uitdaging aan met de inwoners.
Hij daagt iedere Achterhoeker uit mee te doen: honderd duurzame deelvoertuigen voor de Achterhoek. Volgens Boumans hebben veel inwoners behoefte aan vervoer. Dat kan zijn naar werk, het ziekenhuis of naar sportverenigingen.
'Wat is...
GROENLO- De Slag om Grolle is los gebarsten. Er hangt in Groenlo een fantatische historische sfeer. Het hoogtepunt van de eerste dag was de grote veldslag, die vrijdag middag voor het eerst plaats vond en dit weekend elke middag te zien en te beleven valt.
De Slag om Grolle is een terugkerende historische reconstructie waarbij het Beleg van Grol door Frederik Hendrik uit 1627 wordt nagespeeld. Het centrum van Groenlo is deze dagen autovrij.
De belegering vindt plaats in en rond Groe...
AALTEN - Rust en ruimte om te leven zoals jij dat wilt, met hulp van de samenleving én de gemeente als je dat nodig hebt. Zo zien deelnemers aan ‘U Spreekt’, het inwonerspanel van de gemeente Aalten, hun toekomstige gemeente het liefst. Het inwonerspanel telt ruim 1.300 panelleden. Ruim 80% daarvan vulde eind vorig jaar de vragen in over ‘hun’ gemeente in 2025 en verder. Het college van burgemeester en wethouders gebruikt de uitkomst om een toekomstvisie op te ste...
Een bijzondere situatie in Bredevoort: een ‘baby-boom’. Nou is dit fenomeen al eeuwenoud en zijn er in de geschiedenis tal van voorbeelden van dergelijke gebeurtenissen (met als bekendste de ‘na-oorlogse babyboom’ eind jaren ’40 van de vorige eeuw) maar anno 2015 is dit zéker bijzonder te noemen. De kranten staan immers vol met verhalen over ‘De Krimp’. Onze gehele regio, en eigenlijk heel Nederland, bevindt zich in een situatie van bevolkingskrimp ten gevolge van het sterk teruglopende geboortecijfer. In de Achterhoek is dit demografische gegeven écht voelbaar en ook écht een probleem voor de maatschappij. Vrijwel het eerst is dit voelbaar in het basisonderwijs; leegstaande lokalen, leerkrachten die ‘boventallig’ zijn, jong afgestudeerden die geen baan meer kunnen vinden, etc.
Ook op ’t Bastion in Bredevoort voelen we de krimp. Van ongeveer 200 leerlingen zakken we naar ongeveer 140 leerlingen in 2024 (prognosecijfer ‘MOOZ’). Het bestuur van de school zit hier bovenop en maakt beleid op deze leerlingendaling. Positief is te noemen dat het ‘open blijven’ van ’t Bastion op grond van de krimp nooit ter discussie zal staan. De aantallen zijn immers ruimschoots voldoende om een sterke, representatieve schoolbevolking op de been te houden, dus ’t Bastion ís er én zal er altijd blijven. In een onderwijskundig sterke en ‘rijke’ constructie.
Nu naar de afgelopen herfstvakantie: een babyboom! De ooievaar vloog letterlijk af en aan en in één week tijd, zijn maar liefst 5 (!) kinderen geboren. ’t Bastion feliciteert uiteraard in de eerste plaats alle kersverse gezinnen met de gezinsuitbreiding en wenst iedereen heel veel liefde, geluk en gezondheid samen! Vervolgens kunnen we concluderen dat de teller voor 2015 inmiddels op 21 geboortes staat. Voor Bredevoortse begrippen, zéker kijkende naar de krimpregio waarin we ons bevinden, is dit opmerkelijk en erg plezierig te noemen. Dit heuglijke feit willen we graag delen, júist in deze tijd waarop er zoveel wordt geschreven over ‘Krimp’. We verheugen ons op ‘de klas van 2019’! (en de klassen daar voor en daarna)!