GROENLO- De Slag om Grolle beleefde vandaag alwwer zijn tweede dag. ook deze zaterdag hing in Groenlo een fantatische historische sfeer. Het hoogtepunt van de Zaterdag was de grote veldslag.
De Slag om Grolle is een terugkerende historische reconstructie waarbij het Beleg van Grol door Frederik Hendrik uit 1627 wordt nagespeeld. Het centrum van Groenlo is deze dagen autovrij.
De belegering vindt plaats in en rond Groenlo (vroeger Grol geheten) waarbij honderden acteurs de gebeurtenissen v...
DOETINCHEM - Wordt de Achterhoek de eerste plattelandsregio waar massaal duurzame deelvoertuigen gedeeld worden? Burgemeester Mark Boumans van Doetinchem en tevens voorzitter van 8RHK-ambassadeurs gaat de uitdaging aan met de inwoners.
Hij daagt iedere Achterhoeker uit mee te doen: honderd duurzame deelvoertuigen voor de Achterhoek. Volgens Boumans hebben veel inwoners behoefte aan vervoer. Dat kan zijn naar werk, het ziekenhuis of naar sportverenigingen.
'Wat is...
GROENLO- De Slag om Grolle is los gebarsten. Er hangt in Groenlo een fantatische historische sfeer. Het hoogtepunt van de eerste dag was de grote veldslag, die vrijdag middag voor het eerst plaats vond en dit weekend elke middag te zien en te beleven valt.
De Slag om Grolle is een terugkerende historische reconstructie waarbij het Beleg van Grol door Frederik Hendrik uit 1627 wordt nagespeeld. Het centrum van Groenlo is deze dagen autovrij.
De belegering vindt plaats in en rond Groe...
AALTEN - Rust en ruimte om te leven zoals jij dat wilt, met hulp van de samenleving én de gemeente als je dat nodig hebt. Zo zien deelnemers aan ‘U Spreekt’, het inwonerspanel van de gemeente Aalten, hun toekomstige gemeente het liefst. Het inwonerspanel telt ruim 1.300 panelleden. Ruim 80% daarvan vulde eind vorig jaar de vragen in over ‘hun’ gemeente in 2025 en verder. Het college van burgemeester en wethouders gebruikt de uitkomst om een toekomstvisie op te ste...
Grensstenen Keupenstraat Dinxperlo worden in ere hersteld
Eind september / oktober 2015 wordt een tiental grensstenen aan de Keupenstraat in Dinxperlo omhoog gehaald en rechtgezet. De grensstenen worden vervolgens rondom voorzien van bestrating. Het project is een samenwerking tussen de verantwoordelijke instanties in Nederland en Duitsland.
De historische grensstenen aan de Keupenstraat in Dinxperlo staan scheef en zijn grotendeels weggezakt in de grond. Ze zijn hierdoor meestal niet of nauwelijks zichtbaar, wat gevaarlijke situaties voor het verkeer oplevert. Aanwonenden hebben in het verleden de stenen met stokken gemarkeerd, waarna de gemeente Aalten uniforme bermmarkeerpaaltjes heeft geplaatst.
Grensgeschiedenis
De grensstenen hebben een belangrijke erfgoedwaarde. Ze zijn het gevolg van de Conventie van Burlo waar besloten werd de landsgrenzen tussen de huidige provincie Gelderland en het toenmalige bisdom Munster met grensstenen af te bakenen. In 2016 zijn de oudste stenen 250 jaar oud. Mede daarom willen de gemeente Aalten en de stad Bocholt de stenen in ere herstellen. In Dinxperlo/Suderwick zijn al veel projecten uitgevoerd om de grensgeschiedenis beter zichtbaar en beleefbaar te maken. Het letterlijk weer zichtbaar maken van de grensstenen vormt daar een mooie aanvulling op. Huidige generaties, die de grens niet als zodanig kennen, kunnen zich door het zien van de stenen mogelijk beter voorstellen hoe het leven met een fysieke grens vroeger was.
Proefgraving
De verantwoordelijke instanties voor grensstenen langs de rijksgrens zijn - op grond van een grensverdrag - het Kadaster in Nederland en het Katasteramt van Kreis Borken. Het beheer en onderhoud van de grensstenen wisselt iedere drie jaar tussen deze instanties. In 2014 heeft het Katasteramt een proefgraving gedaan om vast te stellen of de grensstenen lang genoeg zijn om omhoog te halen. De onderzochte steen bleek zo’n zestig centimeter boven de grond te kunnen uitsteken. Het gedeelte eronder is grover van structuur en duidelijk bedoeld om ondergronds te blijven.
250 Jaar grens
Binnenkort worden de stenen, onder begeleiding van het Katasteramt, door de stad Bocholt omhoog gehaald en rechtgezet. Om te voorkomen dat er opnieuw bermgrassen tegenaan groeien, wordt rondom de stenen een strook van 1 bij 2 meter bestraat. Dit wordt door de gemeente Aalten verzorgd. De bestrating bestaat, net als bij de Weltkugel aan de Anholtseweg en de grensslagboom ter hoogte van de Brüggenhütte, uit zowel Nederlandse waaltjes als Duitse keitjes. Een nieuw informatiepaneel nabij het Hahnenpättken geeft tekst en uitleg over de grensgeschiedenis en de verschillende verschijningsvormen van grensstenen. Dit paneel wordt in 2016 in het kader van het project ‘250 jaar grens’ onthuld.