GROENLO- De Slag om Grolle beleefde vandaag alwwer zijn tweede dag. ook deze zaterdag hing in Groenlo een fantatische historische sfeer. Het hoogtepunt van de Zaterdag was de grote veldslag.
De Slag om Grolle is een terugkerende historische reconstructie waarbij het Beleg van Grol door Frederik Hendrik uit 1627 wordt nagespeeld. Het centrum van Groenlo is deze dagen autovrij.
De belegering vindt plaats in en rond Groenlo (vroeger Grol geheten) waarbij honderden acteurs de gebeurtenissen v...
DOETINCHEM - Wordt de Achterhoek de eerste plattelandsregio waar massaal duurzame deelvoertuigen gedeeld worden? Burgemeester Mark Boumans van Doetinchem en tevens voorzitter van 8RHK-ambassadeurs gaat de uitdaging aan met de inwoners.
Hij daagt iedere Achterhoeker uit mee te doen: honderd duurzame deelvoertuigen voor de Achterhoek. Volgens Boumans hebben veel inwoners behoefte aan vervoer. Dat kan zijn naar werk, het ziekenhuis of naar sportverenigingen.
'Wat is...
GROENLO- De Slag om Grolle is los gebarsten. Er hangt in Groenlo een fantatische historische sfeer. Het hoogtepunt van de eerste dag was de grote veldslag, die vrijdag middag voor het eerst plaats vond en dit weekend elke middag te zien en te beleven valt.
De Slag om Grolle is een terugkerende historische reconstructie waarbij het Beleg van Grol door Frederik Hendrik uit 1627 wordt nagespeeld. Het centrum van Groenlo is deze dagen autovrij.
De belegering vindt plaats in en rond Groe...
AALTEN - Rust en ruimte om te leven zoals jij dat wilt, met hulp van de samenleving én de gemeente als je dat nodig hebt. Zo zien deelnemers aan ‘U Spreekt’, het inwonerspanel van de gemeente Aalten, hun toekomstige gemeente het liefst. Het inwonerspanel telt ruim 1.300 panelleden. Ruim 80% daarvan vulde eind vorig jaar de vragen in over ‘hun’ gemeente in 2025 en verder. Het college van burgemeester en wethouders gebruikt de uitkomst om een toekomstvisie op te ste...
Opening expositie Waterland van Engelbert L'hoest in Koppelkerk, Bredevoort
Foto's: Leo van der LindeAuteur: Leo van der Linde
Bredevoort - Henk Rijks, wethouder cultuur van de gemeente Aalten opende vrijdagmiddag 9 oktober de tentoonstelling: Waterland van Engelbert L'hoest in de Koppelkerk Bredevoort. Waar vroeger de kerkbanken stonden worden in de kerk de kleurrijke en expressionistische landschappen van colorist L'hoest geëxposeerd. De Koppelkerk is een culturele ontmoetingsplaats geworden voor de Nederlandse en Duitse cultuurliefhebber. Sylvia Heijnen, directeur Koppelkerk, heette iedereen van harte welkom. Onno Maurer, directeur van Museum Flehite in Amersfoort, had lovende woorden voor het nieuwe cultureel initiatief.
Er was lof voor het cultuurplan van Stichting Koppelkerk dat steunt op drie pijlers: kunst, verdieping en boeken. Met wisselende exposities, concerten, lezingen, cursussen en een sfeervol boekencafe krijgt het cultuurplan van de Stichting Koppelkerk een mooie invulling voor het stadje Bredevoort. Hans Jorg Modlmayr, kenner van het werk van L'hoest, ging in op het werk van deze kunstenaar. De opening van deze tentoonstelling was tevens de officiële ingebruikname van de Koppelkerk als centrum van kunst en cultuur. Als cadeau ontving Sylvia Heijnen, directeur, een kunstwerk van L'hoest, welke blijvend bezit wordt van de kerk. Namens de Provincie Gelderland was Willemijn van den Berg aanwezig. Zij is adviseur cultuur en erfgoed van de Provincie. Zij ziet een goede toekomst weggelegd voor het initiatief van deze kerk.
Engelbert L'hoest is geboren in Amersfoort op 15 september 1919 en overleed in Soesterberg op 9 december 2008. Hij is als wees opgegroeid: zijn vader en moeder heeft hij nooit gekend. Op school was Engelbert goed in tekenen en in zijn vrije tijd ontwikkelde hij zich daar steeds meer in. Als vijftienjarige kwam hij terecht bij zijn leermeester A.C. Sleeswijk in Soest. Daar leerde hij zijn eigen stijl te ontwikkelen. Engelbert werd lid van Het Amersfoortse kunstenaarsgenootschap: De Ploegh. Hij maakte impressies van avondluchten, stillevens, landschappen met vurige wolkenluchten en portretten. Hij vertrok op een gegeven moment al gauw naar Frankrijk, Portugal en Duitsland om daar te schilderen. Hij ontwikkelde verder zijn eigen stijl in olieverf, acryl, tempera en waterverf. Hij was een groot bewonderaar van Vincent van Gogh en later ook van Appel en Corneille.
In zijn expressieve en kleurrijke doeken is hun invloed terug te zien. Typerend voor het werk van de kunstenaar is het spanningsveld tussen dramatische luchten en serene landschappen. Omdat hij veel in het buitenland werkte verwierf hij vooral bekendheid buiten Nederland. Veel van zijn vroegere werken kwamen bij verzamelaars over de hele wereld terecht, vooral in Duitsland, maar ook in Amerika en China. Nadat er in Nederland diverse tentoonstellingen werden gehouden onder andere een overzichtstentoonstelling in het Singer Museum in Laren, begon men ook in ons land de kunst van L'hoest te ontdekken. Met trots presenteerde men vrijdagmiddag in de Koppelkerk de eerste expositie van de Stichting Koppelkerk Bredevoort.
Met de tentoonstelling: Waterland van Engelbert L'hoest slaat de Koppelkerk direct een brug tussen Nederland en Duitsland. Als Nederlands kunstenaar brak hij namelijk allereerst door in Duitsland. Na de officiële opening door wethouder Henk Rijks met de onthulling van een zelfportret van de kunstenaar, was er gelegenheid om de tentoonstelling onder het genot van een hapje en een drankje te bekijken. De tentoonstelling: Waterland is te bezichtigen tot 10 januari 2016. Openingstijden: vrijdag t/m zondag: 11.00 tot 17.00 uur. De Koppelkerk is gevestigd aan Koppelstraat 35 in Bredevoort.