GROENLO- De Slag om Grolle beleefde vandaag alwwer zijn tweede dag. ook deze zaterdag hing in Groenlo een fantatische historische sfeer. Het hoogtepunt van de Zaterdag was de grote veldslag.
De Slag om Grolle is een terugkerende historische reconstructie waarbij het Beleg van Grol door Frederik Hendrik uit 1627 wordt nagespeeld. Het centrum van Groenlo is deze dagen autovrij.
De belegering vindt plaats in en rond Groenlo (vroeger Grol geheten) waarbij honderden acteurs de gebeurtenissen v...
DOETINCHEM - Wordt de Achterhoek de eerste plattelandsregio waar massaal duurzame deelvoertuigen gedeeld worden? Burgemeester Mark Boumans van Doetinchem en tevens voorzitter van 8RHK-ambassadeurs gaat de uitdaging aan met de inwoners.
Hij daagt iedere Achterhoeker uit mee te doen: honderd duurzame deelvoertuigen voor de Achterhoek. Volgens Boumans hebben veel inwoners behoefte aan vervoer. Dat kan zijn naar werk, het ziekenhuis of naar sportverenigingen.
'Wat is...
GROENLO- De Slag om Grolle is los gebarsten. Er hangt in Groenlo een fantatische historische sfeer. Het hoogtepunt van de eerste dag was de grote veldslag, die vrijdag middag voor het eerst plaats vond en dit weekend elke middag te zien en te beleven valt.
De Slag om Grolle is een terugkerende historische reconstructie waarbij het Beleg van Grol door Frederik Hendrik uit 1627 wordt nagespeeld. Het centrum van Groenlo is deze dagen autovrij.
De belegering vindt plaats in en rond Groe...
AALTEN - Rust en ruimte om te leven zoals jij dat wilt, met hulp van de samenleving én de gemeente als je dat nodig hebt. Zo zien deelnemers aan ‘U Spreekt’, het inwonerspanel van de gemeente Aalten, hun toekomstige gemeente het liefst. Het inwonerspanel telt ruim 1.300 panelleden. Ruim 80% daarvan vulde eind vorig jaar de vragen in over ‘hun’ gemeente in 2025 en verder. Het college van burgemeester en wethouders gebruikt de uitkomst om een toekomstvisie op te ste...
Reactie op zoekplaatje: uit het Roomse verleden van Bredevoort
Het zoekplaatje toonde een foto uit rond 1915, dus een eeuw oud. Wel werd snel duidelijk dat het een foto is, welke gemaakt is bij de lighallen in de tuin van het Sanatorium in Bredevoort. Jos Wessels, auteur van het boek: Nazareth en groot kenner van de geschiedenis van de Katholieke Kerk Bredevoort schreef het volgende: "Ik heb in mijn boek Nazareth de bladzijden 158-160 nog eens nageslagen. De foto is inderdaad gemaakt in de tuin van Sint Bernardus voor de tbc-huisjes waar er toen minimaal acht van waren (foto op p. 158). Ik heb de gezichten van de drie priesters bestudeerd en vergeleken met het portret van pastoor Henricus Akkermans, pastoor van Bredevoort en ik vermoed dat de middelste priester Akkermans is.
Links is dan vermoedelijk de priester W. van Wijk die Akkermans assisteerde van 1909 tot 1916. De priester rechts lijkt mij nog vrij jong en was misschien nog niet gewijd. Ik zou de naam niet weten. Van pastoor Akkermans is nog te melden dat hij de man is geweest die begon met de processies door de tuin waarvoor speciale rustaltaren werden opgericht. Uit overlevering is bekend dat Akkermans als hobby houtbewerking had. In het fabriekje van Bernhard Veldkamp oefende hij zijn hobby uit en zijn toga zat dan vol zaagsel en krullen.
De foto is waarschijnlijk gemaakt bij een feestelijke gelegenheid waarbij de dames vermoedelijk iets te vieren hebben of he is een familiefeestje. het zijn deftige dames. Om die reden vermoed ik dat één van de dames Jeannette van Eijck is, dochter van de fabrikant. Jeannette was ongetrouwd en was prominent in de parochie aanwezig. Het is mogelijk dat het een familiefeest betreft van de familie van Eijck of de familie Müter of Sevink.
Ik denk niet dat dit hier sanatoriumgasten zijn omdat er geen zusters op de foto staan. de Zusters van Thuine hadden toen de leiding over het sanatorium Sint Bernardus. Of zou de man met de baard links 'Vader Schepers' zijn, de man die in 1900 het gebouw Sint Bernardus aan de parochie schonk en vervolgens hier mocht blijven wonen tot zijn dood in 1923? Het is een speculatie".