GROENLO- De Slag om Grolle beleefde vandaag alwwer zijn tweede dag. ook deze zaterdag hing in Groenlo een fantatische historische sfeer. Het hoogtepunt van de Zaterdag was de grote veldslag.
De Slag om Grolle is een terugkerende historische reconstructie waarbij het Beleg van Grol door Frederik Hendrik uit 1627 wordt nagespeeld. Het centrum van Groenlo is deze dagen autovrij.
De belegering vindt plaats in en rond Groenlo (vroeger Grol geheten) waarbij honderden acteurs de gebeurtenissen v...
DOETINCHEM - Wordt de Achterhoek de eerste plattelandsregio waar massaal duurzame deelvoertuigen gedeeld worden? Burgemeester Mark Boumans van Doetinchem en tevens voorzitter van 8RHK-ambassadeurs gaat de uitdaging aan met de inwoners.
Hij daagt iedere Achterhoeker uit mee te doen: honderd duurzame deelvoertuigen voor de Achterhoek. Volgens Boumans hebben veel inwoners behoefte aan vervoer. Dat kan zijn naar werk, het ziekenhuis of naar sportverenigingen.
'Wat is...
GROENLO- De Slag om Grolle is los gebarsten. Er hangt in Groenlo een fantatische historische sfeer. Het hoogtepunt van de eerste dag was de grote veldslag, die vrijdag middag voor het eerst plaats vond en dit weekend elke middag te zien en te beleven valt.
De Slag om Grolle is een terugkerende historische reconstructie waarbij het Beleg van Grol door Frederik Hendrik uit 1627 wordt nagespeeld. Het centrum van Groenlo is deze dagen autovrij.
De belegering vindt plaats in en rond Groe...
AALTEN - Rust en ruimte om te leven zoals jij dat wilt, met hulp van de samenleving én de gemeente als je dat nodig hebt. Zo zien deelnemers aan ‘U Spreekt’, het inwonerspanel van de gemeente Aalten, hun toekomstige gemeente het liefst. Het inwonerspanel telt ruim 1.300 panelleden. Ruim 80% daarvan vulde eind vorig jaar de vragen in over ‘hun’ gemeente in 2025 en verder. Het college van burgemeester en wethouders gebruikt de uitkomst om een toekomstvisie op te ste...
Burgemeester en wethouders faciliteren initiatief voor zonnepark
Winterswijk – Het college van burgemeester en wethouders van Winterswijk heeft besloten een initiatief voor een kleinschalig zonnepark te faciliteren. Het gaat om een zonnepark met circa 1.000 zonnepanelen bij een woning in het buitengebied van het buurtschap Ratum.
De gemeente Winterswijk heeft samen met de andere gemeenten in de regio de ambitie uitgesproken om de Achterhoek klimaatneutraal te maken. Particuliere initiatieven spelen een belangrijke rol bij het realiseren van die ambitie. In dit particuliere initiatief wordt door middel van zonnepanelen stroom opgewekt. Deze stroom wordt vervolgens via de Achterhoekse Groene Energie Maatschappij (AGEM) geleverd aan de huishoudens in de regio. Daarmee draagt dit initiatief rechtstreeks bij aan de doelstelling om de Achterhoek klimaatneutraal te maken.
“Onze missie is dat duurzaamheid voor iedereen toegankelijk moet zijn en vooral lokaal. Vroeger haalde men het hout uit het bos, nu de stroom uit de wei. Het park verzorgt de stroom voor circa 70 huishoudens en de leveren aan AGEM”, aldus initiatiefnemer Hans Huls.
Landschappelijke inpassing
Aan het collegebesluit is de voorwaarde verbonden dat het zonnepark goed wordt ingepast in het landschap. De initiatiefnemer heeft hier zelf al voorstellen voor gedaan. Door een goede landschappelijke inpassing te realiseren kunnen de zonnepanelen worden geplaatst zonder het waardevolle landschap aan te tasten.
Het besluit van het college om dit initiatief te faciliteren is de eerste stap in het proces. Het geldende bestemmingsplan staat het plaatsen van de zonnepanelen niet toe en moet daarom worden herzien. Op het basis van het nu genomen besluit pakt het college de voorbereiding van die herziening op. Hierna is het aan de gemeenteraad om een definitief besluit te nemen.