GROENLO- De Slag om Grolle beleefde vandaag alwwer zijn tweede dag. ook deze zaterdag hing in Groenlo een fantatische historische sfeer. Het hoogtepunt van de Zaterdag was de grote veldslag.
De Slag om Grolle is een terugkerende historische reconstructie waarbij het Beleg van Grol door Frederik Hendrik uit 1627 wordt nagespeeld. Het centrum van Groenlo is deze dagen autovrij.
De belegering vindt plaats in en rond Groenlo (vroeger Grol geheten) waarbij honderden acteurs de gebeurtenissen v...
DOETINCHEM - Wordt de Achterhoek de eerste plattelandsregio waar massaal duurzame deelvoertuigen gedeeld worden? Burgemeester Mark Boumans van Doetinchem en tevens voorzitter van 8RHK-ambassadeurs gaat de uitdaging aan met de inwoners.
Hij daagt iedere Achterhoeker uit mee te doen: honderd duurzame deelvoertuigen voor de Achterhoek. Volgens Boumans hebben veel inwoners behoefte aan vervoer. Dat kan zijn naar werk, het ziekenhuis of naar sportverenigingen.
'Wat is...
GROENLO- De Slag om Grolle is los gebarsten. Er hangt in Groenlo een fantatische historische sfeer. Het hoogtepunt van de eerste dag was de grote veldslag, die vrijdag middag voor het eerst plaats vond en dit weekend elke middag te zien en te beleven valt.
De Slag om Grolle is een terugkerende historische reconstructie waarbij het Beleg van Grol door Frederik Hendrik uit 1627 wordt nagespeeld. Het centrum van Groenlo is deze dagen autovrij.
De belegering vindt plaats in en rond Groe...
AALTEN - Rust en ruimte om te leven zoals jij dat wilt, met hulp van de samenleving én de gemeente als je dat nodig hebt. Zo zien deelnemers aan ‘U Spreekt’, het inwonerspanel van de gemeente Aalten, hun toekomstige gemeente het liefst. Het inwonerspanel telt ruim 1.300 panelleden. Ruim 80% daarvan vulde eind vorig jaar de vragen in over ‘hun’ gemeente in 2025 en verder. Het college van burgemeester en wethouders gebruikt de uitkomst om een toekomstvisie op te ste...
Na ruim 400 jaar wordt er in Bredevoort weer bier gebrouwen
Foto's: Leo van der LindeAuteur: Leo van der Linde
Bredevoort - Zondag 27 maart zal de geschiedenis ingaan als een historische dag voor Bredevoort. Na ruim 400 jaar werd er in het stadje weer bier gebrouwen. In de ambachtelijke bierbrouwerij 'De Borghman' op 't Zand is men vanaf eind september 2015 actief met alles wat met bier te maken heeft. Het brouwen van bier deed men nog niet. Bijna een jaar geleden, in april 2015 kwamen Gerco en Carin Honders en Robert en Lynne van Doorn met het plan om in de voormalige school op 't Zand van start te gaan met een ambachtelijke brouwerij. Na vele maanden van hard werken, verbouwen en inrichten van de voormalige klaslokalen, ging men tijdens Bredevoort Schittert van start met een proeflokaal en verkooplokaal van bier. Uit ruim 50 biersoorten heeft men intussen keuze. Op Eerste Paasdag ging men in het 'brouwlokaal' van start met het brouwen van het eerste bier, een proef batch. Dit is een proef hoe men op de beste wijze bier kan brouwen. Gerco Honders van bierbrouwerij 'De Borghman': "Voor het brouwen van bier heb ik géén opleiding gevolgd, wel heel veel literatuur gelezen en gekeken hoe het er in andere brouwerijen gemaakt wordt. Deze proefbatch bestaat uit het maken van 20 liter blond bier". Op zondagmiddag werd het mout gemalen en hierna werd hop toegevoegd in een kleine brouwerijketel met 20 liter inhoud. Na dit proces, waarbij men moet letten op de juiste temperatuur en toevoeging van ingrediënten moet het blond bier nog ruim twee maanden gisten. Hierna weet men pas hoe het bier zal smaken. Dat men in Bredevoort van start gaat met een bierbrouwerij is niet vreemd. In het vestingstadje waren ruim 400 jaar geleden liefst tien bierbrouwerijen, temidden van ruim 200 huizen. In het stadje werd bier in plaats van water gedronken, dat was veiliger dan water. Het alcoholpercentage lag dan wel lager dan onze bieren tegenwoordig bevatten, maar het was bier! Bredevoort is van oorsprong een garnizoensstad en had veel legers te bevoorraden. De manschappen moesten wat te drinken hebben. Water was niet veilig, in die tijd was er nog geen rioolstelsel, water kon men beter niet drinken. Bier was dus veiliger! Het is dus niet vreemd dat zich weer opnieuw een bierbrouwerij in Bredevoort gevestigd heeft. Stadsbrouwerij 'de Borghman' op 't Zand biedt nu al de keus uit liefst 50 verschillende speciaal bieren. Ook de niet bierliefhebber kan in de voormalige school op 't Zand aan zijn trekken komen. Naast het gerstenat kan men in het proeflokaal terecht voor gewoon fris, koffie, thee en wijn. Tosti's, pannines en Achterhoekse tapas worden allemaal met streekproducten bereid. In de loop van dit jaar kan men bij Stadsbrouwerij 'De Borghman' terecht voor liefst zes ambachtelijke gebrouwen eigen bieren. In het hoogseizoen is 'De Borghman' dagelijks geopend van 10.00 tot 23.00 uur.