GROENLO- De Slag om Grolle beleefde vandaag alwwer zijn tweede dag. ook deze zaterdag hing in Groenlo een fantatische historische sfeer. Het hoogtepunt van de Zaterdag was de grote veldslag.
De Slag om Grolle is een terugkerende historische reconstructie waarbij het Beleg van Grol door Frederik Hendrik uit 1627 wordt nagespeeld. Het centrum van Groenlo is deze dagen autovrij.
De belegering vindt plaats in en rond Groenlo (vroeger Grol geheten) waarbij honderden acteurs de gebeurtenissen v...
DOETINCHEM - Wordt de Achterhoek de eerste plattelandsregio waar massaal duurzame deelvoertuigen gedeeld worden? Burgemeester Mark Boumans van Doetinchem en tevens voorzitter van 8RHK-ambassadeurs gaat de uitdaging aan met de inwoners.
Hij daagt iedere Achterhoeker uit mee te doen: honderd duurzame deelvoertuigen voor de Achterhoek. Volgens Boumans hebben veel inwoners behoefte aan vervoer. Dat kan zijn naar werk, het ziekenhuis of naar sportverenigingen.
'Wat is...
GROENLO- De Slag om Grolle is los gebarsten. Er hangt in Groenlo een fantatische historische sfeer. Het hoogtepunt van de eerste dag was de grote veldslag, die vrijdag middag voor het eerst plaats vond en dit weekend elke middag te zien en te beleven valt.
De Slag om Grolle is een terugkerende historische reconstructie waarbij het Beleg van Grol door Frederik Hendrik uit 1627 wordt nagespeeld. Het centrum van Groenlo is deze dagen autovrij.
De belegering vindt plaats in en rond Groe...
AALTEN - Rust en ruimte om te leven zoals jij dat wilt, met hulp van de samenleving én de gemeente als je dat nodig hebt. Zo zien deelnemers aan ‘U Spreekt’, het inwonerspanel van de gemeente Aalten, hun toekomstige gemeente het liefst. Het inwonerspanel telt ruim 1.300 panelleden. Ruim 80% daarvan vulde eind vorig jaar de vragen in over ‘hun’ gemeente in 2025 en verder. Het college van burgemeester en wethouders gebruikt de uitkomst om een toekomstvisie op te ste...
Opening Vestingpark Bredevoort: van vendeliers tot kerstbomen!
Foto's: Leo van der Linde Auteur: Leo van der Linde
Bredevoort - Tweede Pinksterdag, maandag 16 mei, stond in het teken van de opening van het Vestingpark St.Bernardus Bredevoort. Voor deze opening was een groot deel van de bevolking van het stadje uitgelopen. De openingshandeling vond plaats bij de ingang van het park aan de Landstraat in Bredevoort. Hier opende een nazaat van Bernard Andreas Roelvink, rentmeester van Stadhouder Willem V in de Heerlijkheid Bredevoort, mevrouw Grobben-Roelvink uit Winterswijk het park. Dit deed ze door het doorhakken van een knoop met een zwaard. Hierna begaf het gezelschap zich naar de 'Weide van de Vrijheid'. De Werkgroep Bredevoort Schittert had hier een pagode-tent opgebouwd.
Wethouder Ted Kok van de gemeente Aalten vertelde dat Bredevoort een stad is vol passie. "De oude tuin St. Bernardus met Kruittoren, ongeveer drie hectare groot en eigendom van de Vereniging Bredevoorts Belang, heeft een belangrijke metamorfose ondergaan. Naar een ontwerp van Parklaan Landschapsarchitecten uit Den Bosch zijn door vrijwilligers en professionals de diverse historische lagen weer zichtbaar gemaakt. Blikvanger is een zwevend Vestingpad tussen de restanten van de oude bolwerken Vreesniet en Treurniet. Bredevoort kan trots zijn op dit Vestingpark, het is geschikt voor diverse culturele activiteiten". Hans de Graaf bracht dank uit aan alle instanties welke betrokken waren bij de inrichting van het park.
Hans: "vanaf 1990 heeft Bredevoorts Belang het vervallen park onder handen genomen en langzaam opgeknapt. Het kreeg echter niet de allure die het ooit had. Rond 2010 ontstond in Bredevoort het idee om de vestingperiode meer aandacht te geven. Een kunstwerk van cortenstaal verbeeldt nu de oude contour van de onderwal bij het restant van bolwerk Treurniet. Er is een muurboek met hoogtepunten uit de geschiedenis van de Heerlijkheid en langs de Kruittorenstraat verbeelden bootjes met dichtregels de verovering van de stad in 1606. Aan Parklaan landschapsarchitecten in Den Bosch werd in 2010 gevraagd een ontwerp te maken waarbij de vesting terug zou keren in de tuin van St. Bernardus".
De werkzaamheden in het Vestingpark werden mede mogelijk gemaakt door de gemeente Aalten, de Provincie Gelderland, het Baron en Baronesse van Hemert tot Dingshof-Coldeweij Fonds, het Roevinkfonds, het Particulier Agrarisch Natuurbeheer (PAN) en vele vrijwilligers. Gino Takke, de nieuwe voorzitter van Bredevoort Schittert, bedankte de Vereniging Bredevoorts Belang voor het gebruik van de tuin voor het jaarlijks lichtjesfestijn van Bredevoort Schittert. Hij bood namens zijn bestuur aan Bredevoorts Belang een mooie boom aan. Deze heeft inmiddels een plekje gekregen in het park. Na deze toespraken was er een Vendelhulde door de vendeliers van Schutterij Wilhelmina Bredevoort.
Hierna hief men het glas om te toasten op het nieuwe Vestingpark. Muziek was er van de Drum en Muziekband Bredevoort. Men kon tevens genieten van de gezellige klanken van de Harmonicaclub Corle. Hierna kon men een kijkje nemen bij allerlei infokramen van o.a. natuurorganisaties zoals de bijenvereniging. Blikvanger was de stand van Bredevoort Schittert. Hier stonden een tweetal volledig opgetuigde kerstbomen. Een vreemde ervaring: Kerst in de meimaand! Dit alles heeft te maken met het thema van Bredevoort Schittert van dit jaar: 'december in september'. Verder kon men starten met de Vestingstad-route; een wandeling door de geschiedenis van Bredevoort. Dit was uitermate leerzaam en interessant voor gezinnen en andere historisch geinteresseerden. Kortom een dag vol activiteiten. Ondanks het wat frisse weer was het gezellig druk in het Vestingpark Bredevoort.