Stad met Passie

Stad met Passie
Opening Vestingpark St.-Bernardus 16 mei (Tweede Pinksterdag) 13.30 uur. Plaats: Ingang aan de Landstraat tegenover de Kleine Gracht in Bredevoort.
 
Tweede Pinksterdag 16 mei wordt het nieuwe Vestingpark St.-Bernardus in Bredevoort geopend. Om 13.30 uur zal een nazaat van Bernard Andreas Roelvink, rentmeester van Stadhouder Willem V in de Heerlijkheid Bredevoort, bij de ingang aan de Landstraat tegenover de Kleine Gracht de handeling verrichten. Daarna zijn er in de ‘Weide van de Vrijheid’ enkele toespraken, koffie/thee, een openingsdrankje en een middagconcert.
 
Na de opening is er een uitgebreid programma: informatiestands van natuurorganisaties, een bomenverteller en een bomenroute voor kinderen, een historische vestingstad-route voor gezinnen, optreden van Compagnie Onversaegt, een viswedstrijd aan de Grote Gracht en een avondconcert met het thema ‘Ons Erfgoed’ in de ‘Weide van de Vrijheid’ door het dichterlijke duo Jolanda Tangelder en Willem te Voortwis. Als de duisternis valt, is het Park feeëriek verlicht en nodigt uit voor een romantische avondwandeling.
Op deze dag is op ’t Zand ook nog een grote boekenmarkt.
 
Vrijwilligers en professionals maakten een tuin tot Vestingpark
De oude tuin St.-Bernardus met Kruittoren (ca. 3 ha groot en eigendom van de Vereniging Bredevoorts Belang) heeft een belangrijke metamorfose ondergaan. Naar een ontwerp van Parklaan Landschapsarchitecten uit Den Bosch zijn door vrijwilligers en professionals de diverse historische lagen weer zichtbaar gemaakt. Blikvanger is een zwevend Vestingpad tussen de restanten van de oude bolwerken Vreesniet en Treurniet.
Dit net boven het maaiveld zwevende pad, met mispelbloemen uit het oude wapen van Gelre, verbindt de verschillende lagen: de loop van de hoofdwal van de vesting Bredevoort tussen de twee bolwerken, het Engelse parkgedeelte en de laag uit de kloosterperiode. In het park is ook de oude boomgaard met hoogstam fruitbomen hersteld. Een oude kloosterpoort aan de Kruittorenstraat maakt het mogelijk om van die zijde een aangename wandeling te maken door dit Rijksmonument en over het schootsveld aan de overzijde van de Grote Gracht. Het park is ook geschikt gemaakt voor culturele activiteiten.
 
 
Historische achtergronden
Bredevoort is bij veel mensen bekend als intiem stadje met boekenmarkten. Het kent een lange historie. In de middeleeuwen werd  een donjon gebouwd op een hoge brede zandrug in het moeras. Die brede zandrug fungeerde als voorde op een strategische plek in de weg naar Münster. Vandaar de naam Brede-voort. Er verrees een imposant kasteel, dat al in 1188 werd genoemd. Het was bestuurscentrum van de Heerlijkheid Bredevoort voor de hertogen en graven van Gelre en hun leenmannen. Het Gelderse stadje werd ten tijde van de Tachtigjarige Oorlog, rond 1615, versterkt met een vesting naar een ontwerp van Menno van Coehoorn. Op zondag 12 juli 1646 ontplofte door blikseminslag de Kruittoren en veranderde het kasteel in een ruïne. Er werd een Ambtshuis gebouwd, dat nu deels gereconstrueerd is aan de Ambtshuiswal.
Na 1755 raakten ook de vestingwerken in verval. Aan de noordkant bleef de Grote Gracht intact, maar de wallen werden afgegraven. Aan de rand van het voormalige kasteelplein werd in 1764 een monumentaal pand  gebouwd: het rentmeesterhuis van de fam. Roelvink.  Begin 20e  eeuw werd dit gebouw met tuin door nonnen ingericht als sanatorium St.-Bernardus. Later was het een bejaarden- c.q. verzorgingstehuis. Op dit moment wordt dit monument door een ondernemende Bredevoorter omgevormd naar een galerie, B & B, Beauty Care en een accommodatie voor groepen.
Eind 19e  eeuw bestond de tuin achter het monumentale pand uit een siertuin in Engelse stijl, moestuinen, een boomgaard en een weide. In deze periode werd in de tuin een theehuisje gebouwd. In het  begin van de 20e eeuw kwamen daar, in de periode van de zusters, een Lourdesgrot en tbc-kuurhuisjes bij. Patiënten konden in de mooie parkachtige omgeving een kuur ondergaan van rust en stevige kost.
De tuin werd in 1989 aangekocht door Bredevoorts Belang en geopend als een openbaar park.
 
Het Vestingpark St.-Bernardus
Vanaf 1990 heeft Bredevoorts Belang het vervallen complex onder handen genomen en langzaam opgeknapt. Het kreeg echter niet meer de allure die het ooit had. Rond 2010 ontstond in Bredevoort het idee om de vestingperiode meer aandacht te geven. Een kunstwerk van cortenstaal bijv. verbeeldt nu de oude contour van de onderwal bij het restant van bolwerk Treurniet. Er is een muurboek met hoogtepunten uit de geschiedenis van de Heerlijkheid en langs de Kruittorenstraat verbeelden bootjes met dichtregels de verovering van de stad in 1606.
Aan Parklaan landschapsarchitecten in Den Bosch werd in 2010  gevraagd een ontwerp te maken waarbij de vesting terug zou keren in de tuin van St.-Bernardus, de eerste fase van herinrichting.
Voor de tweede fase zijn Vestingsfollies gepland. Het zijn bouwwerken die de doorsnede van de vestingwal laten zien. De schijven, die als een plak cake uit de vesting zijn gesneden, laten de maatvoering van de wallen zien.
 
De werkzaamheden in het Vestingpark werden mede mogelijk gemaakt door de Gemeente Aalten, de Provincie Gelderland, het Baron en Baronesse van Hemert tot Dingshof-Coldeweij Fonds, het Roelvinkfonds, het Particulier Agrarisch Natuurbeheer (PAN) en vele vrijwilligers.
 
 
Vereniging Bredevoorts Belang.
De Vereniging Bredevoorts Belang is in 1877 opgericht. Doel is ‘het bevorderen van het welzijn en de welvaart van Bredevoort”. De vereniging is er voor alle inwoners en iedereen kan lid worden. Bredevoorts Belang is op allerlei terreinen actief. Zij heeft verschillende historische panden en het Vestingpark in eigendom en is alert op situaties die directe gevolgen hebben voor de stad. Zij  broedt op plannen, organiseert activiteiten en brengt de stad onder de aandacht van de gemeente Aalten en de Provincie Gelderland. Zo zet men het oude stadje op de kaart als een toeristische trekpleister.
 
Contact
Marco Geurink, secretaris van Bredevoorts Belang
Tel.06 83 08 49 17
Erik Grijsen, VVV Bredevoort/Bredevoorts Belang
Tel. 06 57 54 77 82
*

« Terug naar het artikel
Advertenties
Advertenties
Delightnet Home Automation for free