GROENLO- De Slag om Grolle beleefde vandaag alwwer zijn tweede dag. ook deze zaterdag hing in Groenlo een fantatische historische sfeer. Het hoogtepunt van de Zaterdag was de grote veldslag.
De Slag om Grolle is een terugkerende historische reconstructie waarbij het Beleg van Grol door Frederik Hendrik uit 1627 wordt nagespeeld. Het centrum van Groenlo is deze dagen autovrij.
De belegering vindt plaats in en rond Groenlo (vroeger Grol geheten) waarbij honderden acteurs de gebeurtenissen v...
DOETINCHEM - Wordt de Achterhoek de eerste plattelandsregio waar massaal duurzame deelvoertuigen gedeeld worden? Burgemeester Mark Boumans van Doetinchem en tevens voorzitter van 8RHK-ambassadeurs gaat de uitdaging aan met de inwoners.
Hij daagt iedere Achterhoeker uit mee te doen: honderd duurzame deelvoertuigen voor de Achterhoek. Volgens Boumans hebben veel inwoners behoefte aan vervoer. Dat kan zijn naar werk, het ziekenhuis of naar sportverenigingen.
'Wat is...
GROENLO- De Slag om Grolle is los gebarsten. Er hangt in Groenlo een fantatische historische sfeer. Het hoogtepunt van de eerste dag was de grote veldslag, die vrijdag middag voor het eerst plaats vond en dit weekend elke middag te zien en te beleven valt.
De Slag om Grolle is een terugkerende historische reconstructie waarbij het Beleg van Grol door Frederik Hendrik uit 1627 wordt nagespeeld. Het centrum van Groenlo is deze dagen autovrij.
De belegering vindt plaats in en rond Groe...
AALTEN - Rust en ruimte om te leven zoals jij dat wilt, met hulp van de samenleving én de gemeente als je dat nodig hebt. Zo zien deelnemers aan ‘U Spreekt’, het inwonerspanel van de gemeente Aalten, hun toekomstige gemeente het liefst. Het inwonerspanel telt ruim 1.300 panelleden. Ruim 80% daarvan vulde eind vorig jaar de vragen in over ‘hun’ gemeente in 2025 en verder. Het college van burgemeester en wethouders gebruikt de uitkomst om een toekomstvisie op te ste...
ACHTERHOEK - Afgelopen donderdag 22 september is het Nederlands-Duitse project 'Spreek je buurtaal - Sprich deine Nachbarsprache' officieel goedgekeurd. In dit project staat het geven van kwalitatief hoogwaardig buurtaalonderwijs (Duits of Nederlands) op basisscholen in het EUREGIO-grensgebied centraal.
Leerlingen in de Achterhoek groeien op in een unieke omgeving. Zo dicht bij de Duitse grens kunnen zij in korte tijd in het buurland staan en komen zij snel in aanraking met de Duitse taal en cultuur. Om optimaal te profiteren van de kansen die wonen in een grensregio hen biedt, nu én in de toekomst, is het cruciaal dat zij de buurtaal leren. En dat begint al op de basisschool.
Mede op basis van positieve ervaringen met buurtaalonderwijs in Limburg, zijn de afgelopen jaren diverse pilotprojecten in de Achterhoek (zoals 'Buurtaal jong leren') en Twente opgezet. Doel was om het leren van de Duitse buurtaal ook in deze grensregio's in het basisonderwijs te introduceren en met succes! Dit vervolgproject 'Spreek je buurtaal - Sprich deine Nachbarsprache' bouwt voort op deze pilots en gaat eind oktober van start op scholen in Achterhoek en Twente.
De deelnemende scholen bieden het buurtaalonderwijs aan in de groepen die zij passend vinden, zowel in onder- als bovenbouw. Dit gaat naar eigen inzicht en behoefte van de school.
Alle scholen werken in grensoverschrijdende partnerschappen samen, zodat zowel leerlingen als leerkrachten op een doeltreffende, leuke manier kennis van de buurtaal en -cultuur opdoen. Aan het project nemen ongeveer veertig Nederlandse en Duitse basisscholen deel, met in totaal 5000 leerlingen.
Drempels die scholen ervaren om de buurtaal in hun onderwijsprogramma op te nemen worden weggenomen door het opleiden van leerkrachten op het gebied van de taal en vakdidactiek en het (door)ontwikkelen van passende lesconcepten en -materialen. Tevens wordt geïnvesteerd in brede netwerkvorming en de verankering van inhoudelijke en strategische samenwerking, door het opzetten van een expertise- en coördinatiepunt buurtaalonderwijs in het EUREGIO-gebied.
Het project biedt nog ruimte aan zo'n 5 Nederlandse en 3 Duitse basisscholen om deel te nemen vanaf januari 2017. Geïnteresseerde en enthousiaste scholen kunnen zich t/m 1 november 2016 melden bij projectleider Tom Lamers (t.lamers@aalten.nl / +31 543 493333).
Projectpartners en medefinanciers zijn Regio Achterhoek, gemeente Aalten (projectleiding), Bezirksregierung Münster, Landesschulbehörde Niedersachsen en verscheidene Nederlandse schoolbesturen. Het project heeft een totale omvang van 2,6 miljoen euro, met een looptijd van vier jaar. Het merendeel van de financiering (€1,7 miljoen) komt uit het Europees subsidieprogramma INTERREG VA.
Andere partijen die financieel bijdragen zijn de Nederlandse Taalunie en 16 Nederlandse en Duitse gemeenten. Voor de Achterhoek betreft het de gemeenten Aalten, Oude IJsselstreek en Winterswijk, omdat de deelnemende scholen uit deze regio in die gemeenten liggen.