GROENLO- De Slag om Grolle beleefde vandaag alwwer zijn tweede dag. ook deze zaterdag hing in Groenlo een fantatische historische sfeer. Het hoogtepunt van de Zaterdag was de grote veldslag.
De Slag om Grolle is een terugkerende historische reconstructie waarbij het Beleg van Grol door Frederik Hendrik uit 1627 wordt nagespeeld. Het centrum van Groenlo is deze dagen autovrij.
De belegering vindt plaats in en rond Groenlo (vroeger Grol geheten) waarbij honderden acteurs de gebeurtenissen v...
DOETINCHEM - Wordt de Achterhoek de eerste plattelandsregio waar massaal duurzame deelvoertuigen gedeeld worden? Burgemeester Mark Boumans van Doetinchem en tevens voorzitter van 8RHK-ambassadeurs gaat de uitdaging aan met de inwoners.
Hij daagt iedere Achterhoeker uit mee te doen: honderd duurzame deelvoertuigen voor de Achterhoek. Volgens Boumans hebben veel inwoners behoefte aan vervoer. Dat kan zijn naar werk, het ziekenhuis of naar sportverenigingen.
'Wat is...
GROENLO- De Slag om Grolle is los gebarsten. Er hangt in Groenlo een fantatische historische sfeer. Het hoogtepunt van de eerste dag was de grote veldslag, die vrijdag middag voor het eerst plaats vond en dit weekend elke middag te zien en te beleven valt.
De Slag om Grolle is een terugkerende historische reconstructie waarbij het Beleg van Grol door Frederik Hendrik uit 1627 wordt nagespeeld. Het centrum van Groenlo is deze dagen autovrij.
De belegering vindt plaats in en rond Groe...
AALTEN - Rust en ruimte om te leven zoals jij dat wilt, met hulp van de samenleving én de gemeente als je dat nodig hebt. Zo zien deelnemers aan ‘U Spreekt’, het inwonerspanel van de gemeente Aalten, hun toekomstige gemeente het liefst. Het inwonerspanel telt ruim 1.300 panelleden. Ruim 80% daarvan vulde eind vorig jaar de vragen in over ‘hun’ gemeente in 2025 en verder. Het college van burgemeester en wethouders gebruikt de uitkomst om een toekomstvisie op te ste...
BREDEVOORT- Rijen patiënten stonden donderdagavond te wachten bij het Sanatorium aan ’t Zand Bredevoort om een bezoek te brengen aan Dr. Smit. In Bredevoort werd voor de derde keer de Elfgeestentocht georganiseerd. Het thema is dit keer de tbc-kliniek. In de periode 1907 – 1933 was Huize St. Bernardus een Sanatorium voor tbc-patiënten. Deze sfeer bracht men nu terug. Anno 2017 fungeerde de bovenverdieping van het voormalige Sanatorium echter als horror-kliniek. In de kliniek verrichtte dr. Smith en zijn assistenten duistere en gruwelijke handelingen. Gerbert en zoon Lars Smit vonden dat er iets in de donkere dagen tussen kerst en oud en nieuw moest gebeuren in het stadje. Men bedacht een aantal jaren geleden de Elfgeestentocht. In 2015 trok de eerste editie ruim 500 bezoekers, in 2016 ruim 850. Dit jaar waren er zoveel aanmeldingen dat er op twee avonden een tocht werd gehouden. In de kliniek werden de patiënten verwelkomd. Bloederige scenes, waarin ledematen werden geamputeerd, afgezaagde hoofden en er was veel bloed. Men pakte groots uit. Om het allemaal echt te laten lijken, werd de inventaris van een ziekenhuis opgekocht, bedden, een operatietafel, dokterskleding enzovoort. Het gegil en gekrijs in het Sanatorium was van grote afstand te horen tijdens de gruwelbehandelingen door dr. Smith en zijn medewerkers. Er deden acteurs mee die tot bloedige geesten waren getransformeerd. In totaal deden ruim 50 vrijwilligers mee om het publiek een geslaagde avond te bezorgen. Eng, maar interessant! Er waren behalve het Sanatorium nog een aantal plekken in het stadje waar men kon griezelen en gruwelen. De Elfgeestentocht startte bij St. Bernardus en na een tocht van ruim een uur kon men op verhaal komen in het St. Bernarduscafé. De beide avonden waren volgeboekt. Voor de jeugd organiseerde men vooraf een familietocht, minder eng maar zeker niet minder interessant.