GROENLO- De Slag om Grolle beleefde vandaag alwwer zijn tweede dag. ook deze zaterdag hing in Groenlo een fantatische historische sfeer. Het hoogtepunt van de Zaterdag was de grote veldslag.
De Slag om Grolle is een terugkerende historische reconstructie waarbij het Beleg van Grol door Frederik Hendrik uit 1627 wordt nagespeeld. Het centrum van Groenlo is deze dagen autovrij.
De belegering vindt plaats in en rond Groenlo (vroeger Grol geheten) waarbij honderden acteurs de gebeurtenissen v...
DOETINCHEM - Wordt de Achterhoek de eerste plattelandsregio waar massaal duurzame deelvoertuigen gedeeld worden? Burgemeester Mark Boumans van Doetinchem en tevens voorzitter van 8RHK-ambassadeurs gaat de uitdaging aan met de inwoners.
Hij daagt iedere Achterhoeker uit mee te doen: honderd duurzame deelvoertuigen voor de Achterhoek. Volgens Boumans hebben veel inwoners behoefte aan vervoer. Dat kan zijn naar werk, het ziekenhuis of naar sportverenigingen.
'Wat is...
GROENLO- De Slag om Grolle is los gebarsten. Er hangt in Groenlo een fantatische historische sfeer. Het hoogtepunt van de eerste dag was de grote veldslag, die vrijdag middag voor het eerst plaats vond en dit weekend elke middag te zien en te beleven valt.
De Slag om Grolle is een terugkerende historische reconstructie waarbij het Beleg van Grol door Frederik Hendrik uit 1627 wordt nagespeeld. Het centrum van Groenlo is deze dagen autovrij.
De belegering vindt plaats in en rond Groe...
AALTEN - Rust en ruimte om te leven zoals jij dat wilt, met hulp van de samenleving én de gemeente als je dat nodig hebt. Zo zien deelnemers aan ‘U Spreekt’, het inwonerspanel van de gemeente Aalten, hun toekomstige gemeente het liefst. Het inwonerspanel telt ruim 1.300 panelleden. Ruim 80% daarvan vulde eind vorig jaar de vragen in over ‘hun’ gemeente in 2025 en verder. Het college van burgemeester en wethouders gebruikt de uitkomst om een toekomstvisie op te ste...
AALTEN– Zaterdag 24 maart was er behoorlijk wat belangstelling voor de Gelredag van Omroep Gelderland in het Nationaal Onderduikmuseum Aalten. In dit museum kan men zien hoe het dagelijks leven van mensen tijdens de Tweede Wereldoorlog was. Men kan hier beleven hoe van de ene op de andere dag het leven veranderde en voor wat voor keuzes mensen gesteld werden. Ervaren dat er tussen goed en fout heel veel nuance kon zitten. In het museum kan men zien waar onderduikers verstopt zitten. Deze onderduikruimte is nog steeds aanwezig op de zolder van het museum. Ook leert men veel van de geschiedenis van mensen in het verzet, onder andere van Tante Riek uit Winterswijk, de geschiedenis van de evacués uit Scheveningen. Indrukwekkend is de woonkamer in het museum aan de Markt Aalten, welke door de Duitsers gevorderd werd om dienst te doen als Ortskommandatur, terwijl er op zolder onderduikers zaten. Tijdens de Gelredag was er een speciale rondleiding voor jongeren over het maken van keuzes, wat zouden zij doen? In het pas geopende museumcafé werden oude films van Aalten vertoond. Men kon ook meedoen met een speciale rondleiding door Aalten: de gängeskesroute onder deskundige leiding van gids Tonnie Stoltenborg. Burgemeester Anton Stapelkamp en echtgenote kwamen een kijkje nemen en vonden het erg interessant wat er allemaal te zien was.